Протест срещу кариера блокира околовръстното на Пловдив

Жители на града и на 6 села се оплакаха от замърсяване и взривове
6 сеп 2019 20:15, Анисия Иванова
7

Протест блокира околовръстния път на Пловдив. Жители на областния град и на 6 села излязоха на бунт срещу кариера за добив на инертни материали, която замърсява района. В Белащица се събраха над 200 пешеходци и рокери, които искат по-чист въздух, съобщи Bulgaria ON AIR.

Според жителите на няколко населени места в района те от години са подложени на системно запрашаване от дейностите, както и от взривовете, които се извършват в кариерата. Те настояват концесията, която е в сила до 2021 година, да бъде прекратена.

Протестиращите са категорични, че мерките от страна на институциите до този момент не са ефективни. Замърсяването от кариерата се отразява както на земеделието и животновъдството в района, така и на здравето на жителите му, особено на това на децата.

Освен от системното замърсяване на въздуха последици от взривните работи в кариерата има и върху домовете на жителите на Белащица.

Това е петият мащабен протест, организиран от жителите на Белащица и околните села през последните години.

От РИОСВ-Пловдив заявиха, че до момента са извършени над 40 проверки в кариерите, при които са издадени 6 предписания. Съставени са и 5 акта за замърсяване на околната среда, два от които се обжалват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
айде стига преди 4 години
До Анонимен 5Какви будни граждани,бе!?Кариерата е на 3 км от Белащица!На всичкото отгоре направиха и обиколен път за да не минават камионите през селото!В Белащица има голям виладжийски квартал!Там е ключа от бараката,искат да живеят на спокойствие!Направиха път за камионите и го асфалтираха,и сега виладжиите искат на готово!Еколозите агитираха в нашето село цяла година,ама никой не се връзва!И сега удар под кръста!Мисля,че нищо няма да стане!
4
3
 
0
 
! Отговори
читател преди 4 години
До кога пейзаните ще прехвърлят своите проблеми към нас, пречейки на движението по пътищата,които принадлежат на всички данъкоплатци?Ако толкова искат да протестират, да вървят пред НС, а то много са ербап на празния път, на кого пречат там?
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Успех на тези будни граждани. Жалктоо е, че в България не сме хора едни за други и се мразим ...
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Останалите вярваме ли на полиция и правосъдие?
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще подкупят двама-трима, ще набият 4-5 по активни, другите ще ги заплашат, да ги изгонят от работа и толкова ще е ...Баш кат по Тодор Живково ще стане :)