На пазар: Храната ни по-скъпа от миналия септември

Цената на боба се изравни с тази на пилешките кренвирши
9 сеп 2019 07:16,
7
На пазар: Храната ни по-скъпа от миналия септември
Снимка: архив Reuters

Брашното и месото са по-скъпи този месец, отколкото септември миналата година, сочат данните за цените на едро по борсите.

Брашното тип „500” в последния работен ден на миналата седмица бе с цели 19 ст. на килограм по-скъпо, отколкото преди 12 месеца и достигна средна цена за страната от 99 ст. Въпреки богатата реколта от пшеница, която бе прибрана това лято, поскъпването на основната суровина за хляба продължава. Нивото от четвъртък е с 3 ст. по-високо спрямо края на август.

От месата спрямо първите дни на деветия месец на 2018-та сега най-голямо поскъпване е отчетено при каймата от 36 ст. на кило и при пилешките бутчета - 34 ст., сочи последната информация от сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Каймата, която заедно с кренвиршите се смята евтината алтернатива на чистото месо за хората с по-празни джобове, в четвъртък вървеше на едро по 4,98 лв./кг. Все пак трябва да се отбележи, че нивото е със 7 ст. по-ниско от края на август. Каймата смес в последния работен ден преди отминалия по-дълъг уикенд се продаваше на едро най-евтино по 3,90 лв./кг във Варна. Най-високата цена от 6,80 лв./кг за основния продукт за кюфтета на борсите бе регистрирана в София. Пак там най-ниската бе 5,60.

В края на миналата седмица зрелият фасул се изравни по цена на едро на ниво от 3,42 лв./кг с пилешките кренвирши, сочат още данните на борсовата комисия. Най-ниската цена от 2,30 бе отчетена в четвъртък в Силистра, а най-високата от 3,90 лв./кг в София, пише "Монитор".

Пилешките бутчета пък на 5 септември се продаваха по борсите средно по 2,92 лв./кг или с 34 ст. повече, отколкото преди 12 месеца. Спрямо края на август 2019-та нарастването също е чувствително - 13 ст., сочат още данните на ДКСБТ.

Оранжерийните домати на едро сега са с около половин лев по-евтини, отколкото преди година, сочи още информация от сайта на борсовата комисия.

В последния работен ден на миналата седмица те са се продавали средно по 1,44 лв./кг, срещу 2,05 лв./кг преди 12 месеца. Не така обаче стоят нещата при краставиците от парник, които сега са с цели 34 ст. по-скъпи и цената им на едро стигна 1,36 лв./кг срещу миналогодишна от 1,02 лв./кг. Друга съставка на традиционната ни мешана салата - зрелият кромид лук, сега е с 25 ст. по-скъп, като в четвъртък бе на ниво от левче, срещу 75 ст. преди година.

Дините и пъпешите пък са по-евтини на годишна база. При дините цената е едва с 6 ст. по-ниска и е средно 0,43 лв./кг. Пепоните обаче са с цели 44 ст. по-евтини и в четвъртък вървяха по борсите по 0,78 лв./кг, срещу 1,22 лв./кг преди 12 месеца.

Мечтата на народа по времето на соца – бананите, сега пък са с четвърт лев по-скъпи от навечерието на миналия 9 септември и достигнаха 2,03 лв./кг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
И горивата били поефтинели. И пенсиите.
5
0
 
1
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Защо статистиката не споменава, че поевтиняха солта и сярната киселина? Оцета също.
4
0
 
0
 
! Отговори
рфл преди 4 години
Цените почти не са скочили. Овесените ядки, кафяви ориз, пилешкото, зеленчуците са си на същите цени. Вредните храни са поскъпнали, като кайми, кебапчета, колбаси, сирена, масла, спагети, шоколади, курабии, хляба, и останалите продукти от нишестета внасяни от Китай и Турция, са поскъпнали с 30-40%. На опаковката пише Германия, но ги бъркат в селата по гаражите, тук няма кой да ги глоби за такова нещо. Цените са публични например сайта промоферти ги пази с години назад, всеки можа да ги види сам.
3
2
 
2
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
А на 9 септември 1944 беше още по-скъпа ! Но съветските войски под командването на другаря Тодор Живков разбиха монархофашизма и в Вългария настъпи рай ! За съжаление до 1989г....
2
1
 
1
 
! Отговори
мен преди 4 години
От къде са тези данни?
1
2
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Всички храни трябва да поскъпнат в пъти повече!!!- за да може всички най накрая да разберем - че трябва да се изнесем от тази *** на Картели Монополи алчни Банки алчни Бизнесмени лукави крадливи Политици ,лъжливи Пенсионни фондове,Съдебна система без аналог в Света-бяла мафия от некъдърни алчни лекари и безобразно престъпни Индианци!