Търсят се доброволци за обновяването на първата хижа в Рила

Дарени са фотоволтаични панели за хижа "Скакавица"
12 сеп 2019 02:15,
5
Търсят се доброволци за обновяването на първата хижа в Рила
Снимка: bulgarian-mountains

Туристическото дружество "Рилски езера" набира доброволци за основно обновяване на хижа "Скакавица". Тя е първата хижа в България, построена изцяло с дарения и доброволния труд на хората от Дупница и региона преди 97 години. Всеки желаещ може да се включи през тази събота и неделя - 14 и 15 септември.

Още по темата

Вече и хора с увреждания ще покоряват родните върхове

Доброволците ще участват в изграждането на навес за поставянето на фотоволтаични панели, които са дарение, казаха от туристическото дружество. Предвидено е и основно почистване на сградата и района около нея, както и сглобяване на нови легла и друго обзавеждане, боядисване и други ремонти дейности. Доброволците няма да се ангажират с пренасяне на материали до хижата, защото това ще стане с коне, пише БТА.

Сборният пункт е пред Спортната зала в Дупница в 8.00 часа в събота.

Хижа "Скакавица" се намира в Северозападна Рила, на левия бряг на р. Скакавица, в подножието на вр. Кабул, на 1869 м н. в. Изградена е на мястото на първата туристическа хижа в България, построена през 1921-1922 г. от дупнишките туристи, унищожена от стихиен пожар през 1951 г., а по-късно възстановена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да извика онези,които участваха в най-масовото изкачване в планината!
1
4
 
12
 
! Отговори
Жиб. преди 4 години
Нека я обновят червените мутри, които печелят от нея - досега не са дали нищо на Дружеството, нека дадат нещо поне на хижата. Инак пак ще стане "елате доброволци да ни финансирате частния бизнес, че "Партията" ни опоска бюджета заради изборите" !