Вече и хора с увреждания ще покоряват родните върхове

Българин изобрети иновативната инвалидна количка
Обновена: 30 авг 2019 09:33 | 30 авг 2019 09:33,
4
Вече и хора с увреждания ще покоряват родните върхове
Снимка: bTV

Хора с увреждания вече могат да изкачват планини. Българин изобрети иновативната инвалидна количка, която дава възможност на трудноподвижни хора самостоятелно да стигат дори до най-високите върхове.

„Решихме да направим нещо, което да помага на хората с по-специални нужди”, сподели изобретателят на устройството Ивайло Колев, който също е с увреждания.

Той сподели, че следващата голяма цел, която предстои, е изкачване до хижа „Мусала”.

„Тренираме на различни места, главно в планините. Изкачихме най-високия връх в Люлин планина. Предстои да се изкачим и до Лозенския манастир. Тренираме и в градска среда”, разказа той.

„До момента най-екстремната дестинация е Черни връх”, каза Владимир Гюров.

По думите му количката е проста за управление.

„Изключително интересно и полезно е за мен като човек с увреждания. До голяма степен е баланс на тялото, така че това е един вид своеобразна физиотерапия”, каза мъжът.

Количката е само прототип на този етап, но до края на годината ще бъдат направени още тестове, за да се изчисти цялата концепция.

„Искаме да поканим всички хора, които биха искали да опитат, да се свържат с нас. На никого не сме отказали. Абсолютно безплатно е”, каза Ивайло Колев пред bTV.

Надеждите са някой ден количката да влезе в серийно производство. В момента на пазара има две фирми, които правят подобни продукти, но според изобретателя никой не е постигнал това, което екипът му е успял да направи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
7
 
! Отговори
мнение преди 4 години
на хората с увреждания им трябват евтини екзоскелети за да се обслужват сами а не некакви си колички
3
0
 
6
 
! Отговори
Еми преди 4 години
До House M.D.Досетих се, че това с върховете ще да е само за загрявка преди градските условия. И да, материалът е написан уникум, понеже за автора му изглежда лице, което не седи в количка, не е инвалид. Какво да се прави. Това е положението в България.
2
0
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега, именно с тази цел е създадена и количката. Да могат инвалидите да се придвижват в градска среда без оглед състоянието на тротоарите и настройката на светофарите. Изкачването на върховете е само тестов етап.От статията не става ясно как тази количка ще помогне на хората с увреден слух, увредено зрение, увреден панкреас /диабетиците/ и други увреждания да изкачват върховете. Защото от заглавието и статията излиза, че количката ще помогне на всички хора с увреждания.
1
0
 
14
 
! Отговори
Еми преди 4 години
Като се има предвид в какво състояние на достъпност за инвалиди са улиците и как са настроени светофарите за пешеходци-спринтьори, сигурно върховете ще се окажат лесна цел за инвалидите. За съжаление.