На витрините намаления с 50%, в магазина - с 10%. Защо?

За какви нередни търговски практики да внимаваме...
14 сеп 2019 14:30, Петя Славова
25
На витрините намаления с 50%, в магазина - с 10%. Защо?
Снимка: архив, Булфото


В края на лятото и преди началото на новата учебна година масово по витрините на магазините се появяват надписи с намаление над 50 %. Когато обаче влезнем в дадения търговски обект, се оказва, че има само един продукт, чиято цена е толкова по-ниска.

Останалите стоки са намалени с 10 % или има някакви допълнителни условия, като например купете два продукта и ще получите третия на 50 %.

"Това е търговска практика, която подвежда потребителя", заяви  пред Нова тв Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите по повод сезонните намаления.

По думите му промоциите не се обозначават правилно. Той допълни, че на всяка стока трябва да е написана както намалената, така и старата цена. "Наскоро потребител ни сигнализира за случай, в който несесер е струвал 10 лв. преди намалението и 15 лв. по време на намаление", каза още Майорски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
0
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
До АнонименОбъркал си се нещо човече.Зашо мислиш че на запад не лъжат
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
продукта на - 50% е захранката ,а около нея са нахвърляни кукичките с червейчета и царевички за улов на шаранчета,да не говорим,че продукта е някъв напълно безинтересен,дето никой и 1 лв няма да даде за него.Ама баламите не свършиха ли,никога не купувам ако не зная истинската цена на продуктите без намаление,и всъщност дали наистина ми трябва
22
0
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
За да има намаление до 80 % , значи цената е била завишена най малко с 100 %.Но държавата не може да се меси. Пазара определя цената.
21
0
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
До Анонимен 4 Не случайно от всеки търговец не става. Трябва мошенически нюх.Прецакването е национална игра.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13:Напълно си прав, така правят от години. На Запад това е нелегално, само казвам де не че нещо ще се промени.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо?Защото си в БГ. БГ е блатото на Европа и всеки си прави кой каквото иска.В цивилизованите страни има закон който защитава покупателите.
18
0
 
6
 
! Отговори
Четете, бря! преди 4 години
Намаление "ДО" 50 процента? Не "ОТ" 50 процента.Ами и 0,00000001 процента намаление да са ви направили, т.е. никакво, не са нарушили закона. И са спазили обещанието си. От, до. Няма, за какво да ги санкционират, или глобят, по нашенски.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то си пише - до 50% намаление. В повечето случай има само един артикул на -50%, останалите са по 10-20%
16
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 4 години
ВлеНем???? ЖурналЯстите неграмотни, учителите неграмотни.... Засрамете се, списвачката има ли основно?
15
0
 
11
 
! Отговори
Как защо? преди 4 години
Щото сте прости. Ако пише намаление 50 процента, а го няма - жалба до КЗП. Действат моментално, когато се касае за разни български магазинчета. Ще им разгонят фамилията.Кво чакате? Влизате на сайта - там има формуляри на всички документи. Принтирате си ги, попълвате си ги, изпращате ги на имейла на КЗП. После ги пращате и по пощата, за да имат оригинали ако се стигне до съд. Следва помирителна комисия - магазинът ви връща парите и толкова. Тия магазинчета нямат пари да се съдят.
14
1
 
11
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
До АнонименДа не мислич че само българина мисли така.Жестоко се лъжеш.В цял свят им светват очите като видят - 80 процента намаление.Аз вече не гледам какво пише на намалението - гледам дали ми харесва.А и си прав за залежалите стоки.Или стоки с размер 64 и нагоре.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако редовната цена на една стока е 50лв.,то след "намалението" и се слага нов етикет на който се пише,че старата цена е 80лв. и е задраскана,а новата е 40лв.Истинското намаление е само 10лв.Друг вариант е стоки от които са останали малко бройки или пък не се харесват от клиентите остават на същата цена,която е уж промоционална а отстрани има написана по-висока цена,която е задраскана.Така се разтикват застояли стоки.Българинът,като види червен етикет или стара задраскана цена и очите му светват.
12
0
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
До До А преди..Стига си говорил глупости на килограм бре.Цената е такава на каквато се продава.Обикалям доста търговските комплекси около Мадрид и ми е ясно какво предлагат на промоция - предимно залежали стоки със сменен цвят или доста ограничени количества.Защо не пускат на промоция последните модели на Nike Adidas ...Е сега гледам в един магазин якета нa The North Face - от 450 евро на 225 евро намалени.*** промоцията.За един месец я си взема нещо качествено я не от тия outlet.
11
1
 
7
 
! Отговори
До “А преди..” преди 4 години
Ей, многознайко, защо така говориш за Щатите , кога ходи там, че го знаеш това??? За разлика ,умнико търговията в Щатите и БГ няма абсолютно нищо общо- нито като цени, нито като качество! В Щатите може да видиш не само 50% намаление, но и много повече, до когато в БГ,това е супер голяма рядкост! Има разлика не само в цените на стоките има интернет за справка), но и цените на наемите, и в мисленето какъв процент ще е печалбата към даденият продукт! Айде у лево с това твое грешно мислене!
10
0
 
15
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
Същата работа е и в Испания.Само че в Испания няма закон който предпазва потребителя.Да е гледал.Могат предишния ден да дигнат цените тройно и след това да сложат - 70 процента rebajas - което значи намаление.Една кола я следях от много време в една къща - 1500 евро и искаха.Минавам от там - 30 процента намаление сложили един ден.Влизам вътре - в автокъщата - колата от 2400 евро - намалена на 1500 евро.И никой нищо не може да им каже.Тъй че не вярвайте на тия намаления.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е, НЕВИНАГИ Е ТАКА.
8
5
 
8
 
! Отговори
А преди да ги преди 4 години
направят тези 50% намаления цените биват завишавани с 100%йалките търгаши наричащи себе си "бизнесмени" го прилагат този йалък андрешковски трик навсякъде - и в САЩ е така
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
влезНем?На чист Български е само ВЛЕЗЕМ. Без Н!
6
1
 
20
 
! Отговори
Охрана преди 4 години
Работил съм охрана на МОЛ, ще ви кажа само да не вярате много много на намаленията.
5
1
 
15
 
! Отговори
Миро преди 4 години
За чии* аз трябва да внимавам? Няма ли някаква Администрация от лежачи дето това им е работата?