Почитаме Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

На този ден се месят питки, раздава се грозде
17 сеп 2019 07:30, Петя Славова
14
Почитаме Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов
Снимка: БТА

Православната църква почита днес паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, загинали в страшни мъчения за Христовата вяра през 126-а година по времето на римския император Адриан /117-138 г./.

София била благочестива християнка с три дъщери, които кръстила на основните християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Момичетата били родени в Рим, когато властите жестоко преследвали вярващите в Христа. Майката и дъщерите не криели своята вяра и я изповядвали открито. Когато научил за тях, император Адриан заповядал да ги доведат. Вяра била на 12 години, Надежда - на 10, а Любов - на девет години, припомня БТА.

По пътя към двореца София и дъщерите й отправили гореща молба към Исус Христос да им даде сили да не се страхуват от очакващите ги мъки и гибел. И наистина - когато те застанали пред императора, всички били изненадани от спокойствието им. Император Адриан привикал сестрите една след друга и ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида. Момичетата обаче упорито отказвали. Императорът се ядосал и наредил да бъдат подложени на мъчения, но това не сломило вярата им в Христа.

Императорът предал телата на сестрите на майка им и тя ги погребала с почести на хълм извън града. София останала на гроба и след три дни на молитви, починала с вярата, че отива при дъщерите си.

Християнската църква почита София като мъченица, защото в сърцето си тя изживяла мъченията, които изтърпели трите й момичета. Вяра, Надежда и Любов са обявени за покровителки на децата, защото и те самите са пострадали в името на Христа като деца.

От 777 г. мощите на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват в Елзас, Франция.

На днешния празник именниците посрещат гости, като в много къщи на този ден се месят пресни питки и се раздават с грозде или с други плодове за здраве, щастие и любов. Пеят се песни и се играят хора.
Денят е обявен и за празник на столицата ни - София,- чието име на гръцки означава "премъдрост".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
2
 
! Отговори
Любовяр преди 4 години
София много се радвала, като гледала как римските палачи измъчват дъщерите, и трите невръстни. Така пише в житието им. Има ли нещо нормално в това? Ристиените са все лунатици, които почитат божество, което, ако не го почиташ, ще те допусне да се мъчиш в адски мъки вовеки веков. Но пък Той те обича....
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почитаме Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов....Срещу партийния дом на БКП - БРАВО!
9
3
 
6
 
! Отговори
Надеждьо преди 4 години
Всеки ден с попски глупости ни занимавате. Затова сме зле, защото вместо да се вземем в ръце се надяваме на спасители, пък ако ще да са измислени литературни герои.
8
1
 
7
 
! Отговори
Българина преди 4 години
След 30 г ще почитаме само Банго Васил и двата Байряма. Тази година е първата от третата българска държава, през която за над 50 пр от първокласниците българския не е майчин! А Хекимян каза че не било проблем! Очевидно това не е проблем и за герб защото се случи последните 10 г с тяхна помощ, а следващите 10г процента ще стане 70. Мисля че на всеки е ясно, че тази държава вече не е българска, а турско ци ска. Центрове като на ЦЦ ги отгледаха и размножиха за сметка на бг етноса. БЪЛГАРИЯ УМРЯ!
7
6
 
1
 
! Отговори
Биг Брадър преди 4 години
Това не е ли национален празник на близначките от Перник.
6
3
 
8
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Господи, прости на Чапкънов, който направи идолопоклоническа статуя на Атина с молох (совата) в ръце ! Прости Боже и на сатанистите, които накараха Чапа да създаде това езическо капище в центъра на древния град за възхвала на рогатия, а не на Светицата - покровител на столицата на България! Господи помилуй, Господи помилуй, Господи помилуй !
5
3
 
8
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Вяра, Надежда , Любов и София, молете се за нас !
4
4
 
3
 
! Отговори
до номер 4 преди 4 години
това ли е наи важното неволно допусната грешка вижда че си добър човек нека господ те закриля както теб така и твоето семеиство
3
4
 
11
 
! Отговори
Криси преди 4 години
Честит празник на всички добри хора!
2
2
 
7
 
! Отговори
Гербераст - комунист преди 4 години
Именици, а не именници. Петя, неграмотна си!
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
честит празник на всички именници нека господ ги закриля нека бъдат здрави и щасливи нека да имат късмет през цялата година