Живот в мизерия: Отведоха 3 деца от семейството им

Сега малките са настанени в две приемни семейства
21 сеп 2019 07:30, Петя Славова
54
Живот в мизерия: Отведоха 3 деца от семейството им
Снимка: pexels.com


Мизерия, мръсотия и липса на подходящи условия водят отдел "Закрила на детето" в с. Балша, където отвеждат три деца от дома им.  В отдела постъпва поименен сигнал, според който децата са отглеждани в лоши хигиенно-битови условия в бивш магазин за хранителни стоки, пише "Монитор".

Проверката на експертите е установила, че три деца и трима възрастни – майка, баба и дядо, обитават остъклено помещение, което е неподходящо и неподдържано място за живеене, това заявиха от институцията. Екатерина Иванова е майка на 3 деца – на 12, 18 и 19 години. 19-годишната й дъщеря Кети пък е майка на 3-месечно бебе и момче на 3 години и половина. Социалните са извели 12-годишното момиче, бебето и 3,5-годишното момче. Възрастната жена в семейството е едновременно майка на едно от децата и баба на останалите две.

През зимния сезон семейството се отоплява с печка с твърдо гориво, която е в непосредствена близост до едното легло. Има опасност да се подпалят, казаха от "Закрила на детето".

Голямото дете често отсъствало от училище за да гледа по-малките, установили още социалните в проверката си. Според майката и бабата на изведените деца обаче това не отговаря на истината. 12-годишното момиче посещавало редовно училище, но понякога не успявали да му дадат пари за закуска. "Винаги му давахме храна от вкъщи", коментира бабата Екатерина Иванова, която е и майка на 12-годишното изведено момиче.

Иванова съобщи още, че в момента в с. Мрамор, където тя работи, събират подписи в нейна подкрепа. Жената уверява, че и тя, и мъжът й работят. Бащата на 3-месечното бебе също помага. Той заяви, че ако е бил там, никога не би позволил да му вземат детето. Всички в семейството твърдят, че социалните са идвали веднъж – началото на месец септември и след това седмица по-късно, за да изведат децата.

В момента децата са настанени в две приемни семейства поради липса на едно, което да отглежда и трите, заяви Антоанета Донева от "Закрила на детето".

Три пъти през годините социалните са работили със семейството, ползвани са социални услуги за повишаване родителския капацитет. Заключенията винаги са били, че трябва да се предприемат алтернативни мерки. Сега ще се направи четвърти опит за реинтеграция в семейна среда на децата. Молби за това са подадени само за две от тях, коментират от Агенция за закрила на детето.

Семейството често е сменяло своето местоживеене, като постоянната адресна регистрация е в Монтана. Фамилията категорично отказва да получава детски добавки. Било е подпомагано материално от неправителствена организация, коментират още от Агенцията.

"Те ни казват „имаме деца, отгледали сме, знаем как да се грижим за тях“, разказват от Агенцията. - Изпадат в изключителни крайности, като имаше опити за физическа саморазправа. Два пъти е викана полиция във връзка с това семейство".

Според Екатерина Иванова тази реакция на социалните работници е  щяла да й "докара инфаркт". Признава, че е крещяла в отдел "Закрила на детето". Казва също, че не е предупредена за извеждането на нейното 12-годишно момиче от семейството. Жената твърди, че момичето никога не се е делило и това е шок за него.

Съсед на семейството, живеещо в магазин, твърди, че е виждал децата да си играят навън, били весели и добри деца. 12-годишното момиче посещавало училище, а момчето често хапвало вафли, разказва съседът.

Катрин, майката на 3-месечното бебе и 3,5-годишното момче, заяви, че само веднъж са идвали от "Закрила на детето". Втория път директно са взели децата й. Момичето признава, че има още едно раждане на дете, което е изоставила, защото тогава е била на 14 години.

И Екатерина, и дъщеря й Кети искат да си върнат децата на всяка цена. Жените са се свързали с неправителствена организация, която обещала да ги подкрепи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
5
 
! Отговори
Коментар преди 4 години
Изпитала на гърба си обичта на държавата ни.Когато детето ми се роди клапата на сърцето не беше добре оформена,но можех да осигуря най доброто лечение в София.Вместо това от болницата се обаждат на социалните и докато детето ми чака преглед от детски кардиолог получих призовка че ми взимат детето.Това беше най големия ми кошмар.Излъгаха че съм без работа,доходи,спряха ми парите за майчинство но ги осъдих и си взех детето.Никой не ми се е извинил и досега от 2010година.Стана в Силистра.
37
4
 
1
 
! Отговори
българин преди 4 години
българите сме толерантен народ, трябва да търпим. Най-доброто предстои!Който не е съгласен с мен е просто един русофил и родоотстъпник!
36
4
 
8
 
! Отговори
далеч сме преди 4 години
в Норвегия например изземат момченце защото социалните работници установили, че... няма достатъчно куклитака, че гответе се, утре това ще са вашите деца. Няма да ви подмине защото сте бели. Само кафевите немат пипане, защото ще откъснат главата на социалния работник, който им посегне на чаветата
35
2
 
0
 
! Отговори
Ghost преди 4 години
До Само питамИ аз това се чудя! Явно на 12-13, че и по-рано, защото на 14 е имала друго раждане... Просто няма думи!...
34
1
 
8
 
! Отговори
сс преди 4 години
Колко хиляди непълнолетни раждат и не се търси съдебна отговортост от "бащата"??? Българските политици затриват българският народ с кафяви търтей !!!
33
7
 
10
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Какво друго да очакваш от $ българската държава $, освен да ти вземе децата, вместо да ти помогне да ги отглеждаш...
32
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Държавата ги взима, дава ги на две семейства и дава 500 лева на дете, или 1000 лева общо, защото майката, нямала 120 лева."Държавата не е благотворително другжество и хората не са животни, че да се раздават пари на бройка. След като родителите нямат условия за деца съобразени с българското законодателство децата се отнемат. Ако не ти изнася - има и други държави ходи там и си живей свободно. Държавата няма нужда от 18 годишни майки, които нямат условия за 3-те си деца
31
4
 
9
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
В съвременна демократична европейска атлантическа България какви ли не неща се случват.............
30
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвременната логика:На мйака не и достигат 120 лева, да си плати тока, следовтелно, двете деца са на тъмно.Държавата ги взима, дава ги на две семейства и дава 500 лева на дете, или 1000 лева общо, защото майката, нямала 120 лева.Ретардарщина much?
29
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време, се гордеехме с това, че въпреки всичко, си гледахме децата ...Сега, ако е можеш да им купиш плейстайшан и ти ги взимат ...
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Твоето предложение е най-разумно.Друг разумен подход за подобни случаи е лишаването от гражданство след първо предупреждение. Повод за такова предупреждение може да бъде безотговорното отношение на семейството, чиято щерка е родила на 14 г. Ако се повтори цвъкване на биологична единица, за чието отглеждане няма условия - всички под строй тръгват към Индия, тя е заявила, че ги приема.Ако не им харесва, сами да си търсят държава!
27
2
 
18
 
! Отговори
Хем ще храним 3 деца преди 4 години
хем ще плащаме на приемни семейства, за да ги отглеждат.Вместо всеки работещ българин да има още по едно свое дете,той плаща за отглеждането на децата на безотговорни знаете коиТази Кети би трябвало да се третира като рецидивист и ако се приеме законът за трите еднотипни престъпления, тя не би трябвало да излезе от затвора до живот.След като е родила на 14 и е изоставила детето (тръснала го е на гърба на данъкоплатците), тя създава още две, а няма нито доходи,нито съпруг.Ще възпита себеподобни
26
4
 
12
 
! Отговори
преди 4 години
На практика тези деца вече нямат роднини. С отрязани корени са. На това е способна държавата ни. Взима децата и ги дава на други хора вместо да помодне семейството !Да чакаш помощ от държавата е все едно да чакаш писмо от умрял !
25
7
 
9
 
! Отговори
С други думи, преди 4 години
възнаградили са ги.Три от децата им ние ще ги храним.На тях пък ще им дадат нормално жилище, като изместят поредния български наивник - работещ, плащащ данъци и наивно разчитащ да му дойде ред за общинско жилище.КОГА НАЙ-ПОСЛЕ ЗАКОНИТЕ НИ ЩЕ СТАНАТ АДЕКВАТНИ НА СИТУАЦИЯТА, В КОЯТО СЕ НАМИРА БЪЛГАРИЯ?! Зверски глоби за безотговорни те индивиди, които създават деца без да имат условия да ги отглеждат! И принудителен труд за онези, които са вече родители, за да издържат децата си!
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите имат странни представи за цивилизованост. 21 век сме.С териториален инстинкт е котаракът ми..............................................В такъв случай "стожерите на демокрацията" по света и у нас Израел и САЩ с десет метровите стени по границата, в кой век са? А? Отворения.
23
10
 
15
 
! Отговори
хитро преди 4 години
Ограбиха държавата под прикритие на "приватизация", "концесия", "фалити", "усвояване на еврофондове"... Сега вече тръгнаха да "спасяват" децата от "лоши хигиенни-битови условия" и да ги продават, и да печелят, и от тях.Това, очевидно, не могат да бъдат хора, тази, които стоят зад всичко това.
22
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите имат странни представи за цивилизованост. 21 век сме. С териториален инстинкт е котаракът ми.
21
2
 
16
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Това им е забавлението .. секс. Как няма да има подобни неща. Даже да им раздадат презервативи няма да ги ползват.
20
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейските еничари събират кръвен данък в България!
19
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВЪРНЕТЕ ДЕЦАТА, КАТИЛИ! БЕДНОСТТА НЕ Е ПОРОК - ВАЖНА Е ЛЮБОВТА!