Отстреляха диво прасе с африканска чума в Ловешко

Започнало е претърсване за умрели глигани в тази зона
24 сеп 2019 15:12, Анисия Иванова
6
Отстреляха диво прасе с африканска чума в Ловешко
Архив: Булфото

Нов случай на африканска чума при диво прасе е регистриран в Ловешка област. При отстреляни четири диви свине в района на троянското село Дебнево пробата на едно от тях е с положителен резултат, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Росен Федерчев.

Прасето е отстреляно на 50 метра от границата на областите Ловеч и Габрово.

По думите на Федерчев определена е 200 кв. км зона около случая на африканска чума. Вече е започнало претърсване за умрели диви свине в тази зона от служители на Северозападно държавно предприятие.

Със заповед на директора на Регионалната дирекция по горите в Ловеч е определена и зоната, в която няма да се извършват дейности като дърводобив, транспортиране на дървесина, лов, събиране на билки и гъби. Ограничава се и достъпът на хора и животни.

Федерчев добави още, че следващата седмица, след направеното предварително претърсване в зоната, след решение на Областната епизоотична комисия, може да се разрешат някои неотложните дейности.

"Предприемат се спешни мерки за организиране на контролно-пропусквателни пунктове на горските пътища. Прави се анализ на ситуацията по отношение на пътища, комуникации в района", каза още д-р Росен Федерчев, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
man преди 4 години
Някоя нова сага с пилешки грип или луда крава няма ли да спретнете?
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бива ли такива новини преди избори!Не случайно всички рязко замълчаха по темата ...
3
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ТЪРИ, КАК РАЗБРАХТЕ ,Ч Е Е ЧУМАВО. ПИПАХТЕЛИ ГО БРЕ??!!!! ЛЕЛЕ И ВИЕ СТЕ ФАНАЛИ ЧУМА. ДА ВИ НЕМА. ДА ВИ ИЗОЛИРАТ.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Унищожиха животните на хората от Русе и Силистра, сега явно е време да се унищожи и поминъка на хората в Ловеч...Явно е абсолютна случайност, че един от най-големите месокомбинати е в Ловеч...
1
5
 
5
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
Това не е така. Защото дивото прасе се е разхождало кротко по дивата пътека където скрит в храст ловец от Герб го е прострелял в задните части или в главата! Но за да бъде то поставено в опечен вид на масата за герберски банкет, убийството трябва някак да бъде оправдано! Така са лепнали на горкото диво прасе африканска чума! БСП не би постъпила така! Защото БСП се грижи за флората и фауната. Герб да отидат на съд за убийство опит за прикриване на такова!