Държавата отчуждава земя, ама по цени отпреди години!

Земеделци настояват и за съобразяване с реколтата при процедурите
11
Държавата отчуждава земя, ама по цени отпреди години!
Снимка: архив, БулФото

Българската асоциация на собствениците на земеделски земи призова за нови правила и цени на обезщетенията при принудително отчуждаване на земи. Председателят ѝ Стайко Стайков подчерта пред БНР,  че през последните 30 години механизмът, по който се прави това, не се е променил.

"Преди 10-15 години цените на земеделската земя бяха между 50 и 100 лв. на декар, а сега цената на много места надвишава 1500-2000 лв. Не може собствениците да бъдат ощетявани заради стар механизъм и на базата на категории. При земя над 7-ма категория цената достига максимум до 200-300 лв. на декар. А първа и втора категория, които много рядко се срещат, са максимум 1200 лв. - това са много остарели цени. Цените са непазарни", категоричен бе Стайков.

Асоциацията иска цените да бъдат такива, че след като бъде обезщетен един собственик, да може да закупи равностойно земя. В момента всички разходи по отчуждаването са за сметка на собственика.

"Има над 1 млн. дка държавен поземлен фонд. Нашата идея е те да не се продават или да се обявяват на търгове, а когато се наложи да се обезщетят собствениците, те да имат възможност да избират - или парично обезщетение, или земя, която да получат", обясни той.

Другото искане на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи е държавата да се съобразява с прибирането на реколтата и едва тогава да пристъпва към отчуждаване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
12
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Да се промени закона. Собственика определя цената. Ако на държавата не и изнася , да си търси земя другаде.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
значи може от правилните хора да се изкупуват "стратегически" парцели за милиони с бъдещи печалби за молове, а не може нормални цени за останалите?
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора, вие не разбирате!Такава е политиката на разните там патриоти и патриотчета, националисти и македонски войводи с големи шкeмбeта!Понеже милеят за България, като да им е бащиния, не дават и дума да се каже за свободен пазар. Сакън! Хората ще си продадат земята на чужденци на пазарни цени, а за родните чорбаджии няма да остане? Ужас!!!
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е да де, то така се заграбва земя ... давал им малко парички по цени от миналото и да духат супата докато ти след година е продаваш за двойно повече
5
0
 
9
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 5Човече ти или си прикрит комунист или си болен!Колко баби на село с мизерни пенсии според тебе са изгаряли от желание да си продадат нивите за жълти стотинки за да се нaбyтат в евтини панелки по градовете???Не, ти не осъзнаваш какви безумни брътвежи пишеш!!!Настрана факта, че ако не си едър земевладелец парите от земята най-много да ти стигнат за тоалетна или килер само! Ама мислете рационално.
4
3
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
До Само питамМного добър въпрос, цената на земята скочи в пъти. През 2002г. - 200 лв/дка или 5-10лв/дка рента. През 2019г. - 1200лв/дка или 30-60лв/дка рента. Това шесткратно увеличение се дължи на евросубсидиите, които са около 30 лв/дка. А цената на един имот, се определя неговия доход.
3
5
 
5
 
! Отговори
до 3 преди 4 години
В зората на демокрацията държавата раздаваше за без пари земя, само и само да имате поминък. Ама вие не - продадохте я за без пари само и само за да си платите квартирата в София за следващите 2 месеца защото щяхте да ставате милионери. Е станахте ли?
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кулашки измишльотини.Тия назначени милиардери усвояващи фондове как и с какви пари придобиха земята .Колко от продукцията е на нашия пазар с ниска цена, нали субсидията е за да се развива родно земеделие и да има ниски цени на родна продукция, а те взимат пари и изнасят на високи цени, а повечето само усвояват и имитират дейност. Ако имат земя са я придобили на безценица с крадени пари , а сега искат да се облажат още. Само крадци и мошеници. Затова соца е справедлив
1
10
 
9
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Как от 50-100 лева за 10-15 г. при инфлация по официални данни около 4% цената сега е 1200-1500 лева?