Връщат ли се децата в клас след масовата паника вчера?

Държавата: Никой няма да отнема деца!
21

Тази сутрин се очаква да започнат нормално учебните занятия в училищата в Сливен, Ямбол и Карнобат, които вчера бяха обхванати от масова паника. В няколко от ромските махали в трите града се появиха слухове, че от социалните служби ще вземат насила деца им.

Две сливенски училища, в които учат децата от квартал "Надежда", бяха опразнени за минути. Масово родителите се втурнаха в училищните дворове и отведоха децата си от класните стаи.

Слухът бил, че служители на "Закрила на детето" ще отведат децата, които не са припознати от бащите си. Майките от квартала твърдят, че са получили такава информация по телефона, но обажданията били анонимни.

Масова истерия обхвана и родителите на ученици от ромски произход в Карнобат и Ямбол.

Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане категорично опровергаха разпространената дезинформация сред семейства в Сливен, Ямбол, Карнобат, че "децата им ще бъдат отнети".

Бихме искали да успокоим всички родители, че дирекциите "Социално подпомагане" и отделите „Закрила на детето“ не планират такива действия. Призоваваме всички семейства да не се поддават на провокации, които целят всяване на страх и паника.

Припомняме, че предприемането на временна мярка за закрила "настаняване на дете извън семейството" се налага единствено с решение на съда, при това само при изрични основания, определени в Закона за закрила на детето. В законодателството, което ще влезе в сила от 1 януари 2020 г. не се предвижда промяна на този принцип.

Призоваваме при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите - местните дирекции "Социално подпомагане" и отделите "Закрила на детето", училищата, регионалните управления на образованието и структурите на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Естествено, нали има безплатно ядене и социалните трябва да вървят ;) !!!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На времето си правихме майтап като пускахме слух че има банани в местния плодзеленчук! Бабугерите хукваха с по три мрежи!
14
0
 
2
 
! Отговори
Владислав преди 4 години
КОНКРЕТНО:Случаят е от дни и се развива в село Балша, Софийско. Три деца са взети две малки са взети от дома им от ръцете на майката. Третото дете Цветелина е било на училище и е взето оттам по думите на родителите и свидетели.Също по техните думи децата са взети по анонимен сигнал.
13
0
 
1
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
До СвСъщата тая ,,проста тълпа,, гласува организирано за ГЕРБ ...
12
0
 
3
 
! Отговори
Владислав преди 4 години
Карбовски: Не е фалшива новина! Наистина извеждат деца от училище,заставам с името си зад това! Не вярвайте на приказките на Бойко!
11
1
 
11
 
! Отговори
Св преди 4 години
Класически пример, че простата тълпа се поддава лесно на манипулации. И после що ни принуждават с политика да ни държат в ниските слоеве на интелектулното развидие За да ни манипулират. И както казва ком. 9 - точно пък от училище ще ги вземат :). Логика и мисъл нулева. Отде да знаят простите люде, как точно става - и ако има предпоставка да се отнемат, ще ги скрият в колибите си до пълнолетие ? :)). Първосигнална реакция без мисъл за последствия, както апропо цялостното им поведение.
10
0
 
5
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
в доста постове се задава въпроса как така бързо са се организирали - по принцип в села и малки градове повечето от етноса са на борсата и трябва да чистят и метат, и през повечето време седят на центъра/площада занимавайки се със кафета, цигари и семки; отделно се съсредоточават на гари и др. подобни места; и като се има предвид че повечето са някакви роднини /един да звънне на родата и т.н./ нещата се изясняват
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе тя държавата ще им ги вземе от училище!Много умно са го измислили а то си е точно така като се замислиш тия деца ако се учат ще се отделят от средата в която са сега което си е все едно ги вземаш от родителите.Ако човек знае и може не би живял като човек които не знае и не може
8
0
 
2
 
! Отговори
Samo minavam преди 4 години
Още има какво да се краде в тази държава.Тъкмо проветриха училищата и не мирише на мокро куче и хайде пак.Бонго на училище.
7
0
 
1
 
! Отговори
xxx преди 4 години
хАНъъъъ отидоха социалните помощи
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямам думиАз имам горчив опит от паниката която правятДадох им хиляди левове на едни които ме заблудиха и заплашиха, но според властите това е нормално
5
0
 
16
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
И какво правят по цял ден тия, че да успеят за минути да отидат и да си вземат творенията? Кога най накрая ще направите граждански права само и единствено за данъкоплатци? Да им ги взимат и да се опитат да ги направят хора, докато са в гетата от тях нищо няма да стане освен инкубатори за нови индивиди с нулев принос за обществото! Имаме крещяща нужда от промяна в закона! Плащания от държавата само за данъкоплатци! До кога пари ще се дават на тия с нулев принос, а за данъкоплатците нищо?
4
0
 
6
 
! Отговори
65 преди 4 години
Не ви ли стигат помощите,та искате и още. Може би в хотел ще ги настанят.Идат избори,искайте си нещо
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички тези т.н. родители е трябвало да напуснат "работа" и да хукнат към училищата. Тъкмо са били на "бране" на жица и са ги прекъснали.Жалко...
2
0
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Чакат някоя партия да ги успокои преди изборите.
1
0
 
38
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Умрял е някой да им събира стоката и да ги хрантути. Така наречените роми се чудят как хем да задържат социалните помощи, хем да не си пращат творенията на училище.