Сменяме стрелките на часовника: Около седмица се адаптираме

Не ни се отразява кой знае колко лошо, обяснява невролог
Обновена: 25 окт 2019 10:23 | 25 окт 2019 10:00, Петя Славова
45

В неделя местим стрелките на часовника с един час назад. Ще спим с час повече, а навън ще се стъмва по-рано. Смяната на лятното часово време с астрономическото или зимно, е въведена преди много години с цел да се намалят икономическите разходи и потреблението на електроенергия. Европа вече обмисля да се премахне този механизъм, но страните още не могат да се разберат на кой час е най-добре да останат.

Ще трябва обаче отново да променим навиците си. Как най-лесно да настроим биологичния си часовник и може ли смяната да се отрази на настроението и съня ни?

"Смяната към астрономическо време не се отразява кой знае колко лошо на хората. Обикновено по-трудно понасят другата смяна, когато сънят намалява. Една седмица е нормалното време за адаптация. Ако човек не се адаптира за седмица, значи има проблем и трябва да потърси помощ", обясни д-р Николай Михнев, невролог от "Аджибадем Сити клиник болница Токуда".

Събуждане през нощта в нетипични часове, функционирането на съня е най-честата причина, да сме сигурни, че все още не сме се адаптирали към новото време.

Сред сигналите за проблеми той посочи събуждане в нетипични часове през нощта. Не трябва обаче да приемаме медикаменти, а постепенно да се адаптираме, подчерта специалистът в студиото на "България сутрин".

"Сезоните пролет и есен са по-трудни за хората, които имат проблеми със съня. Това най-често е свързано със слънцегреенето. Голяма част от хормоните се синтезират в зависимост от слънчевата светлина. Доказано е, че тази смяна с един час назад не е вредна. При другата смяна хората са по-сънливи. Няма как заради смяната на часа човек да получи инсулт или инфаркт", каза още д-р Михнев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му няма как да изпаднем в депресия заради смяната на часа. А безсънието започва постепенно или след емоционален стрес. Тогава се будим многократно и не спим пълноценно. Безсънието пък може да бъде симптом за много заболявания, стана ясно още от думите на невролога.

"Вечер използвам телефона като книга, но не трябва да бъде нещо възбуждащо, което да ни е твърде интересно. Не трябва да се спортува вечер, защото се отделя голямо количество адреналин и кортизол, след което човек трудно заспива. Много е важно човек да не се приспива с алкохол, защото будува през втората половина на нощта", разясни д-р Михнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
тигъра преди 4 години
До ИИКак ще сменяш бре?Ако до сега си пил лекарства и ял в 6:00 и 18ч.,сега след 12 часа ще ядеш и пиеш в 5:00 и 17:00ч.А най-добре всеки път взимаш по-късно с 5-10мин.и така идваш на новото време.
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
39 -германците почват работа масово супер рано от 6 сутринта, масово се работи и на смени в Германия така че, не става въпрос за мързел. Да станат в 4 през ноща и да пътуват час за работа е нещо нормално. Офиси отварят в 6 и 30. Тук става въпрос за друго. Промяната на времето стресира организма и навиците ни, особено през пролетта. Сега се радвам, че ще спя 1 час повече.
36
0
 
1
 
! Отговори
1111 преди 4 години
До House M.D......... а на пясъчен???
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-важно е да се избегне отиването на работа и на училище по-тъмно, отколкото връщането.
34
6
 
1
 
! Отговори
Часови зони има преди 4 години
Има часови зони, има и смяна на времето лятно-зимно, както в Европа, така и в САЩ. Това, че германците ги мързяло през лятото да стават по-рано, което е напълно нормално, се превърна в голям проблем. Нагаждачи казаха, как щели сме да минем на едно и също време с централна Европа, сиреч Германия. Такава ***.и.я и по времето на Третия Райх не е имало - да ставаме и лягаме с германците. Икономия на енергия има макар да е по-малка от преди, но по-важно е да се избегне шофирането вечер по тъмно
33
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
НИКОГА не съм "сменял стрелките"-нито напред,нито назад.И НИКОГА не съм имал проблеми с това,че часовника ми показва ИСТИНСКОТО време...Тая "смяна" е някаква уникална и..ди..отия!!!Все едно от Октомври до Март да се казваш "Иван",а от Март до Октомври-"Драган"....не мога да си обясня тая лудост!..Айде, некой луд я е предложил,но останалите,които са я приели?!..Просто нямат извинение..
32
5
 
3
 
! Отговори
ИИ преди 4 години
сменя се 4ас на ядене,4ас на вземане на лекарства......! цял месец не мога да се справя!И ДОКТОРИТЕ ИМА ДА У4АТ!
31
2
 
7
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
Никакъв проблем нямам с един час адаптация, особено когато ще спим един час повече и от другата седмица вече ще ставам по светло. Подкрепям да се запази въртенето на стрелките два пъти в годината - зимата да е по зимно време, а лято по лятно. Както сменяме гумите :)
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подкрепям! Ставаш, като се съмне - не робуваш на числа
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога не ми се е налагало да се адаптирам при смяната на зимно и лятно часово време.Най-добре е да остане тази смяна, но ако няма да се сменява, очевАдно най-добрия вариант е този, който е най-близо до астрономическото време, т.е. да си се върнем към времето преди да започне тази смяна. Не ми се мисли какво ще е, ако трябва да ставам в 5 часа през зимата, но и през есента и пролетта.
28
4
 
10
 
! Отговори
часови зони преди 4 години
Няма как да се отразява чак толкова зле. Хората пътуват до държави, с които имаме 7-8 часа разлика и пак се адаптират. Става дума за същото и дори в много по-малка степен. Един час разлика е нищо. Ако човек не се адаптира деградира :)
27
0
 
3
 
! Отговори
Пясъчен часовник преди 4 години
По-добре да пребоядисат стрелките по асфалта, щото гражданите(от село) и младите шофьорки много се объркват напоследък.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да си готвите на лампа---Аз съм си взел жена от село да ми готви. Ако ще на начелник да ми готви, все ми е тая.
25
9
 
8
 
! Отговори
Що бе? преди 4 години
За България е по-добре да си остане лятното време. Много ли ви е хубаво да е тъмно в 17 часа следобед и децата да се прибират по тъмно от училище, пък и като се прибирате от работа да си готвите на лампа?
24
0
 
16
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колеги, някой знае ли как се сменят стрелки на слънчев часовник?
23
4
 
8
 
! Отговори
Отрицателно време преди 4 години
Не само стрелките, и циферблатите трябва да се сменят, и да се увеличи денонощието с няколко часа, защото хората ги мързи да бачкат.
22
7
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Едни и съще статии, защото ЕС се тутка и не отменя връщането на стрелките! И е лъжа, че повечето българи искат да останем на лятното, т.е. на изкуственото време! Ако беше вярно нямаше 30 г. да въртим стрелките назад есента и щяхме да ставаме през зимата в 4 ч., вместо в 5ч. и да водим децата на градина в 5.30 ч., вместо в 6,30 ч. Това е, другот е лъжа, че и спестяваме електроенергия!
21
0
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
аре пак една седмица пълнеж статии :)
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да му мислят тези с часовници със стрелки. Моите часовници са на телефона и на компютъра - електронни и сами си сменят и сверяват часа, мрежово.
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка година едни и същи статии.