Пожарът в Рила се разраства, гасенето продължава

Човешка небрежност или дело на бракониери е причина за стихията
28 окт 2019 13:43, Анисия Иванова
7
Пожарът в Рила се разраства, гасенето продължава
Снимка: БТА, архив

Продължава гасенето на пожара в Национален парк "Рила“ над село Долно Осеново.  Военните също се включиха в потушаването на огнената стихия, която  унищожи ценни видове от природното богатство в защитената територия.

Пожарът пламна вчера сутринта в гората над симитлийското село и бързо се разрастна. Горят няколкостотин декара горски масиви и храсти. До мястото на огнената стихия няма път, което прави невъзможно потушаването с пожарни автомобили. Гасенето се извършва на ръка.

Още по темата

Засегнати са над 400 дка край хижа "Чакалица". Местността "Предел" е сборният пункт на хората, които тази сутрин са тръгнали да се борят със стихията, ще се разчита и на хеликоптера, който ще се включи в акцията на помощ на пожарникарите.

"От шест часа започнахме, над 170 човека участват в потушаването на огъня", коментира инж. Георги Пармаков пред БТА.

Ситуацията е по-сериозна от вчера, пожарът се разраства въпреки ниските температури.

До сърцето на пожара се пътува около три часа, като горната му граница се намира на 2000 метра.

Човешка небрежност или дело на бракониери е най-вероятната причина за стихията. До момента са изгорели около 400 дка високопланинска растителност, борова гора и смърч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Рилапожаргасене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наричайте ме сектант фанатик и каквото щете но с това че подпалихте точно Рила че да продавате дърва в Гърция си подписахте смъртните присъди дотук бяхте.Сега от клозета България ще остане каквото от Рила само руини трупове и горяща пепел.Честито след токова системни усилия най-накрая успяхте успешно да се самоунищожите тотално и не ми пишете че още нищо ви няма то ще ви има след известно време не на момента.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тц тц тц - безхаберие и светотатство. поне ако няма хеликоптери за гасене с вода в БГ - да викнат от друга държава помощ. те са заети с политическите си глупости. противни са ми
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли самолети за гасене на пожари в планинска местност. Ние сме Балканска територия това знаят ли го сеяндурските управници. Или те от Жлътите Павета по далеч не виждат. От вчера го гасят а той се разраства какво гасят тогава. Или чакат други ден дъжда да го угаси а дотогава ще изгорят хиляди декари. Егати държавата. Като Калифорнииска Губерния стана. И там още гори и не се знае кога ще угасне.
3
0
 
7
 
! Отговори
дгд преди 4 години
пак ли няма арестувани! ??
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мафията пак унищожава гората, за да изкара пари, както стана с кресненскотото дефиле
1
1
 
5
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
$ Зелените $ , Тома Белев и Андрей Ковачев там ли са да гасят ?