Горските успокояват: Няма да отстрелват мечката край Сопот

Не е обсъждано и няма основание да бъде отстреляна
1 ное 2019 20:40,
22
Горските успокояват: Няма да отстрелват мечката край Сопот
Снимка:Лифт Сопот

Не е обсъждано и няма основание за искане на отстрел на мечката, посетила обекти в Сопот. Това съобщиха от Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/ във връзка с публикации в медии и информационни сайтове, в които се изразяват опасения за евентуален отстрел на мечката.

Още по темата

От Агенцията посочиха, че въпросът с отстрела на мечката категорично не е поставян и обсъждан.

Сигнал за случая е подаден в Държавно горско стопанство /ДГС/ - Карлово от собствениците на хотела, където е забелязана мечката. ДГС - Карлово, съвместно с Регионална дирекция по горите - Пловдив по най-бързия начин са предприели мерки. Назначена е междуведомствена комисия, която ще заседава на 4 ноември и ще излезе с решение за прогонване или улавяне и преместване на мечката в горска територия, отдалечена от населено място, съобщиха от ИАГ.

Според законовите изисквания за реда и условията за издаване на разрешителни за изключенията от забраните, въведени със закона за биологичното разнообразие, издаване на разрешение за отстрел на проблемна мечка става само в случаите в интерес на здравето на хората и за предпазване от сериозно увреждане на селскостопански култури, добитък и други.

В случая нито една от тези хипотези не е налична, поради което няма основания за иницииране на предложение или издаване на разрешение за отстрел на животното, посочиха от Агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не говорете глупости, мечките в България са застрашен вид! Я има 4-500 мечки, я няма. Ако филмчето е истинско, голяма чест е за този басейн
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дядо ГеоргиКолко мечки са те нападали, Дядо Георги? Не се заяждам, просто ми е интересно. Я има, я няма 200 броя мечки в цяла България. Вероятността да те блъсне автомобил на пешеходна пътека е стотици, ако не и хиляди пъти по-голяма, отколкото да те убие мечка в балкана.
20
9
 
14
 
! Отговори
Дядо Георги преди 4 години
Има една българска поговорка " Сит на гладен не вярва" та Вие си седите в големия град карате си хубавия "автомобил", ходите си на море с гръцко, турско и се чувствате "свободни" източно европейци ! Кой е като Вас, а ние дето обичаме да ходим в планината, и живеем в дълбоката провинция, възрастни хора в балкана мечки ги яли голяма работа!Виждате ли колко сте доллни, какви лицемери сте , душмании
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РистуВ природата не всичко е ядене и пиене. Един едър вид, какъвто е мечката, е свързан с голям брой други видове. Съответно има по-голяма роля в създаването и поддържането на биологичното равновесие. Като се наруши това равновесие, започват масово да се размножават едни видове (вкл. хищници, вредители и т.н.) за сметка на други. Част от ресурсните видове пък могат да изчезнат. А понеже конкретните последствия е трудно да бъдат предсказани, по-добре е да не се пипа там, където не разбираш.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РистуРистйе ... А от тебе ква е ползата?
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори хората от комплекса са за преместването на животните и задържането им на други места, чрез поставяне на храна, но тук все още има хора които искат да ги трепят. В Чернобил се напълни с диви животни, когато хората ги няма! Ако имат друга алтернатива, животните едва ли ще ходят в населени с хора места.
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе да ти се върти в двора не е много приятно. Какво ти остава, да излезеш срещу нея и да ръмжиш ли за да я сплашваш.
15
1
 
15
 
! Отговори
Пара и бизнес преди 4 години
До РистуМечката има голяма територия, която маркира и в нея не се задържат вълци, лисици и чакали,така се развъждат повече зайци,фазани,глухари,яребици,кеклици и тнт, все полезни и вкусни видове.
14
34
 
4
 
! Отговори
Ристу преди 4 години
Сериозно кажете каква е ползата от мечките? Никаква. Те ядат плодове, трева, насекоми и ако хванат някое животно - месо. В гората има и други животни, които ядат трева - зайци, сърни. Има и животни, които ядат плодове - птиците. Птиците също ядат насекоми, както и таралежите. Месо ядат лисиците, чакалите, дивите котки. Следователно нищо няма да загубим, ако избием мечките от екологична гледна точка. Просто няма никаква причина те да останат, а има много причини да ги избием.
13
2
 
23
 
! Отговори
Малеее преди 4 години
Мечките на два крака са най -опасни.
12
2
 
23
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Чудо голямо - Мечо посетил басейна за гости...
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм против отстрелването на тази конкретно мечка, но наистина популацията на мечките расте с главоломни темпове с според мен рано или късно ще има смъртен случай в някое от планинските села и махали. Изключително притеснително е, че мечка се разхожда по улиците на с. Пушево, Великотърновско, което е буквално на границата между Предбалкана и полето. Сопот е 10-хиляден град, а мечките разбиват кошери и плуват в басейни в неговите покрайнини. Какво остава за горските пътеки към и от хижите?
10
5
 
29
 
! Отговори
... преди 4 години
Във всички нормални държави започнаха да се грижат за дивата си природа, а само в България продължаваме да унищожаваме. И само в България хората говорят преди да се запознаят с фактите. Вместо да говорите за застрелване може прочетете малко информация за *** мечки и да си обогатите общата култура. Ако Ви стане интересно може и за други животни, които се срещат в България. След това може да прочете как се дресират танцуващите мечки и тогава може да ми обясните колко са лоши мечките ...
9
35
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във всички нормални държави мечките се отстрелват, само у нас са полудели и чакат да почнат да разкъсват хора.
8
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълно безумие е да се дава предимство на животните пред хората.
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Такива като тебе, сигурно ще се чувстват спокойни, ако всички бедни и опасни хора, ги изолират в гета ...
6
8
 
30
 
! Отговори
... преди 4 години
И мен също не ми е по - спокойно, че има хора, които мислят като вас в градовете и селата, но не искам да намалят вашата бройка. Всеки нормален човек (но май са на изчезване) знае, че мястото на мечките не е в цирка или в зоологическата градина, а сред дивата природа. Това, че човекът урбанизира дивата природа и по този начин кара животните да слизат надолу към крадовете е друга тема май... Много по - лесно е да убиеш животно и да се залъгваш, че проблемът е решен... Към това води самолюбието...
5
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като нападне и извади червата на някой паботник от хотела друго ще пишете
4
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мечето се е порадвало на живота. Какво толкова.
3
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с това избиване! То не остана природа от избиване и сеч! Не са били агресивни към хора. По-добре да се измисли някаква програма за захранка, която да ги държи далече от населените места.