Като европейците: Все повече гастарбайтери в България!

Хотелиери "внасят" все повече работници извън ЕС
9 ное 2019 10:30, Петя Славова
79
Като европейците: Все повече гастарбайтери в България!
Снимка: архив, Булфото


С над 20 на сто са се увеличили гастарбайтерите, показват данните на Агенцията по заетостта за периода от януари до края на септември тази година.

Достъп до пазара на труда от началото на годината е предоставен на 2205 от 36 трети държави, цитира данните на агенцията вицепремиерът Мариана Николова на днешния парламентарен контрол. Регистрираната краткосрочна заетост до 3 месеца на 390 командировани граждани на трети страни и на 10 820 сезонни работници на работа до 90 дни.

 Общият им брой е достигнал 13 415 души. За сравнение през 2018 г. работещите граждани от трети страни са били 10 948. Най-голямо е увеличението при сезонните работници – 2505 души. С над 200 души повече са наетите краткосрочно само до септември.

По традиция най-много наемници идват от Украйна, за 2018 броят им достига 7142 души, но за деветмесечието са се трудили у нас вече 9010. Повече служители родните предприемачи са наемали от бившите соцрепублики - Молдова (1038), Киргизстан (895), но и от Северна Македония (321). От „земята на четиридесетте племена“ ръстът на работници е близо три пъти само за деветмесечието спрямо цялата минала година. Намаляват наемници от Турция.

Хотелиерите "внасят" все повече работници извън ЕС (11051), докато година по-рано в сектора работещите са били 8410 души. Останалата част досега най-много заети са в строителството (608), селското стопанство (482) и преработващата промишленост (395 души).

Често бизнесът се оплаква от недостиг на работна ръка. Фирмите са загрижени, че ще бъдат неспособни да се справят с нарастващото търсене на своите продукти и услуги, защото става все по-трудно да се намерят работници с необходимия профил. Затова работодателските организации отново настояха миналата седмица за ускоряване на процеса при наемане на работници извън Евросъюза. По информация на Българска търговско-промишлена палата повече от 6 месеца отнема процедурата за назначаване на служители на някои длъжности.

Вицепремиерът Мариана Николова коментира, че режимът за работа е облекчен. "Обвързани сме с директиви и в момента имаме допълнителни предложения, които обсъждаме в структурата с външното министерство и Дирекция "Миграция" и евентуално при конкретни предложения ще внесем и промени", каза още Николова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: Българиягастарбайтери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
12
 
! Отговори
Mockingbird преди 4 години
нека поясниме бавно, без резки движения за цензурата на получаващите заплати от тази "демокрация" на нпо-тата.това е поредната "понци" схема", от която никой няма да получи пенсии.. данк не адолф хитлер, а данк клинтън и обама!
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** де ги видяхте тия бе???Едно време, при бай Тошо, също ги нямаше, а гледаш - виетнамци се подпрели на лопатите, седят и пият бира на бордюра на тротоара!И нямаше иначе изобщо гастарбайтери!!!Сега, освен китайци на Илиенци чужденци не виждам.В САЩ, във Вашингтон имат цял квартал с китайци Чайнатаун. И уличните нсдписи са им на китайски!
30
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имиграцията от терористи и неграмотници вече "внос" на работна ръка ли се води ?
29
4
 
0
 
! Отговори
Mockingbird преди 4 години
оке, джугашвилите на безбожиците болшовики от ек казват: всичко е ок!а какво казват клиентите?
28
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дошъл някакъв англичанин програмист в някаква фирма ??? Брейй това ингле или е мал'оумно или е напълно безх'аберно в занаятът си, че да остави 10 пъти по-голяма заплата и да се потопи в помийната яма...може и да има пък такива ба'лъци и на запад, хора разни и на запад се раждат ***'оти !
27
16
 
15
 
! Отговори
Ю кортес преди 4 години
По младост и южен парк срещам групи младежи говорещи английски и други езици.За себе си реших от собствен опит.В София с 2000 лева съм по добре от в Мюнхен с 2000 евро.Купина е по як и гаджетата са супер.
26
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чили сега ще изпита силата на социализма! Първите 5-10 години добре и после парите свършват и всичко потъва в тотална мизерия! Тоя филм сме го играли...
25
6
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Това е една лъжлива статия която има за цел да успокои алчните ни бизнесмени изпаднали в паника -че-трябва да увеличават заплатите - Успокоително от ГЕРБ!! - лошото е че икономиката на Бг ще се сгромоляса за не повече от 3 г - и то след близката 2025г !
24
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Факт - идват вече от други страни, включително западни - в нашата фирма има англичанин програмист и турчин. Просто глада за кадри е толкова голям че заплатите вече са на почти западно ниво само дето тук с тези пари се живее много по добре...
23
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аууу ще внасяме работна ръка, ама от Сомалия, Афганистан, Мозамбик, защо не и от Индия нали внасяме и сериали от там на почти без пари, та като дойдат да си ги гледат...ха ха ха абе Слави как разбра, че "няма такава държава"...ха ха ха това ли е цирк "България" ? Напред с ГЕРБ, напред към Америка и после към "вечните зелени полета" !
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ня руснаците пречупен ли им е гръбнака, та имат по-малки заплати и не протестират?
21
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На българина му е счупен гръбнака от векове на игото и затова няма как да ходи гордо изправен, в,Чили и Испания са други хора.Пълзи,народе възродени..
20
7
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 4 години
Трябва повече африканци и от близкия изток да се вкарват работници.Така Макрин и Меркел ще ни похвалят че сме истински евроатлантици.
19
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПРАВЕДЕНВижте в едно далечно Чили какво стана за един мавсец: Революция, изпепелиха чак линии на метрото, но постигат тяхното си: минималната заплата е почти УДВОЕНА, цените на градския транспорт драстично НАМАЛЕНИ------ Мишленце, ако тука почнеш да палиш и да чупиш, ше ти строшат и ръцете и краката. Гарантирано от ГЕРБ. Поне още година и половина ще е така, а после ако искаш си избери някой, дето се поддава на шантаж.
18
4
 
11
 
! Отговори
21847 преди 4 години
Неквалифицирани безработни у нас има доста. защо им се зиплащат социлани помощи а не ги задължат да работят?що за статистики показват с данни за нераотещи млади хора! Необходими са ни квалифицирани кадри, но тях няма как да си внесат нашите работодатели. Защо не се сещат да отделяят от милионите си стипендии за обучение на свои кадри със сътоветния договор за работа във фирмата, която е платила обучението... Или стипендиите се дават на децата на онези фактори, които дават субсидии и поръчки...
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе руските бежанци по черноморието какво работят ?..живеят от наемите за които не плащат данък !?
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вероятно е Киргистан.
15
0
 
16
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Петя журналист- коя е тази "земята на четиридесетте племена"?????????
14
3
 
17
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Все повече гастарбайтери в БългарияАма много ли от тях са оператори на машини с ЦПУ,генетици,кардио и невро хирурзи,електро инженери, програмисти,специалисти по ГАПС-ове,роботика,кибернетика.Копачи имаме
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой би ли пояснил коя е "земята на четиридесетте племена" ?