Откриха синагога на крепостта "Трапезица"

Смята се, че тя е действала през 40-те години на XIII в.
11 ное 2019 19:24,
39
Откриха синагога на крепостта "Трапезица"
Снимка: Pixabay

Средновековна сграда, която вероятно е била синагога е разкрита при тазгодишните археологически проучвания на крепостта "Трапезица", съобщи във Велико Търново археологът Мирко Робов, пише БТА.

Още по темата

Той е работил в Югоизточния сектор на крепостта, където се е намирал голям комплекс за обработка на желязо. Новооткритата сграда е с дължина в посока Изток-Запад около 22 метра, а в посока Север-Юг около 14,5 метра. Вътрешното пространство на новоразкритата част е 267 квадратни метра.

Според Робов сградата не е била трапезария, част от феодален комплекс, не е била и църква, защото не са открити остатъци от стенописи, но според размерите и местонахождението на постройката има основание да се предположи, че става дума за синагога.

Като доказателство археологът посочи и редица топоними, свързани с Трапезица, които отбелязват, че в средновековния град е имало еврейска общност. Той уточни, че е необходима сериозна научна справка в писмените извори, за да се стигне до категорично становище.

Датировката според него е от 40-те години на тринайсети век, като сградата е съществувала до падането на Търново под османска власт. Над триста са откритите монети, елементи и обкови с позлата, предмети от бита и оръжия при разкриването на сградата, които са с висока експозиционна стойност, отбеляза Робов.

Според проф. Константин Тотев от филиала на НАИМ във Велико Търново, разкопките на Трапезица през тази година, финансирани от Министерството на културата показват, че зад крепостните стени се е развивал голям средновековен град, чийто размери и динамика не са отстъпвали на градовете във Византия и Западна Европа през 13-14 век.

Доказателство са разкритите над 2 декара от цялостен жилищен квартал в южната част на хълма. Там е работил археологът Деян Рабовянов. През този квартал е минавала улица, с широчина близо 3,50 метра, която е свързвала две от портите на крепостта, както и цялостен възел от градската улична мрежа и сгради около него, вероятно за стопански и търговски нужди на населението, посочи доц. Рабовянов.

В близо 500-те находки, открити в района, освен златни и сребърни монети, интерес представляват и импортните стоки, което свидетелства за богат и активен живот в средновековния град. Открити са фрагменти от китайски порцелан, което е рядкост за епохата.

Според археолога уличната мрежа в крепостта е била целенасочено и планирано изградена по правилата на урбанизацията в средновековието. Началото вероятно е поставено по време на управлението на цар Иван Александър, но проучването показва, че е налице и повторно изграждане и ремонтиране с повдигане на уличното ниво и подновяване на настилката от времето на 70-те години на 14 век, което съвпада с управлението на цар Иван Шишман, уточни той.

Разкритите нови моменти от живота на столичния град трябва да бъдат реставрирани и консервирани, за да станат притегателно място за посетителите, поясни архитект Пламен Цанев. По думите му от години археологическите проучвания изпреварват планирането на социализацията на обекта, а за да бъде наваксан този процес са нужни поне 1,5 милиона лева годишно, за да бъде запазено и популяризирано богатото историческо наследство от Второто българско царство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българия е паднала, защото е била по-слаба. както и всички останали, от византия до унгария, които също са паднали и без 'разгонени' царе. били сме разединени, както сме и сега и не сме си научили уроците. винаги търсим да намерим един виновен, а ние като народ да останем сухи, все чужди конспирации. истината е, че можем да успеем когато сме обединени и се научим на солидарност към етноса си. макар че вече изгубих надежда
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да бе, някой дал ключовете от крепостта:). секретни с аларма ли са били ключовете, може би шперц? имате ли идея какво представляват крепостните врати на замък или град? вадиш дубликат, отключваш и крепостта е твоя? според вас, защо са ползвали обсадни машини, тарани, кули, а не са викали местния ключар?
32
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много сте романтични. Обсади евреи, мани, мани. Нищо подобно не е имало. Аристокрацията на балканите сменя религията. Иван Шишман и турския султан са първи братовчеди. В някои папски източници пише, че династията продължава и османските емири, започват да се титулуват Царе. Запада признава това и, чак до освобождението Влашко и Бесарабия се водят собственост на българската корона. А Охридската Българска Архиепископия просъществува чак до края на 18 век с диоцез по голям от Симеонова България.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да е било търговска сграда или голям магазин: каква синагога по-голяма от църквите бълнувате?
30
5
 
1
 
! Отговори
хм преди 4 години
А Вазов е бил съвременник на тези събития така ли:?
29
1
 
12
 
! Отговори
Имитатора преди 4 години
И какво като са открили синагога? В тая синагога е влизал и началникът на стражата защото е бил евреин.Той лично е занесъл ключовете за градските врати на Пашата който от много месеци е бил обсадил Търново.Та този герой ,,ключара'' е обезсмъртен лично от И.Вазов в одата ,,Жидов Гроб''Ключовете са предадени срещу парична награда в злато.Дали са му златото както му е било обещано,и после въпреки клетвите и обещанията да служи до гроб на Султана,са го обезглавили,и главата му е хвърлена на кучетата
28
1
 
12
 
! Отговори
Що за глупости2 преди 4 години
България е паднала, защото е имала разгонен цар. Изоставил е законната си жена за да се ожени за еврейката. Направил и е ***, за което тя е претендирала да стане цар. Но тъпакът е имал вече законен престолонаследник и за да и угоди сам е разделил България на Търновско и Видинско царство. Отделно е допуснал отделянето на Добруджанското деспотство. И е загубил съюзниците си по линия на изоставената си жена, дъщеря на Бесарабския воевода. Законен наследник е бил Иван Страцимир, а не Шишман.
27
4
 
6
 
! Отговори
Що за глупости преди 4 години
Прабългарската звезда е седемлъчна, а не шестолъчна. В Търново е имало еврейски квартал. Втората жена на Иван Александър и майка на Иван Шишман е еврейката Сара. Падането на Търново е било въпрос на време, дори и без предателство. Почти цяла България е била превзета, гарнизонът е наброявал 3 000 войници, а османците са били десетки хиляди. Атакували са на смени денонощно. По стените са открити и следи от барут. Нашите не са имали барут. Достатъчно е било да ги уморят от глад.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е за чудене. Цар Иван Шишман е бил евреин, а и както е известно вратите на Търнов евреите са ги отворили пред турците. Четете стихотворението на Вазов "Жидов гров".
25
2
 
9
 
! Отговори
Не се чудете преди 4 години
И Деян Рабовянов, и Митко Робов са кадри на филиала на НАИМ на БАН.Щом става въпрос за БАН, нещата са ясни - откъдето вее вятърът, натам ще се над/пят угоднически.
24
2
 
7
 
! Отговори
муспи преди 4 години
До човек - Масада не е имало защото древен изсраел не е имало. Тази банда винаги съществува като *** в разни народи, главно бели от които има какво да цица. Сегашния изсраел е създаден от тях и както винаги зад гърба на някои - ОН, победителите във войната Англия и САЩ, а Съветския Съюз пръв ги призна за държава. Целия изсраел е в разкопки, защото те си вярват на собствените лъжи, и за тяхно огорчение не са открити и два камъка един върху друг.
23
1
 
9
 
! Отговори
Не била изографисана преди 4 години
Това не е доказателство, че непременно е била синагога.Обясненията може и да са други.
22
2
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Има ли исторически пластове показващи гей паради?
21
2
 
8
 
! Отговори
ЦЦ преди 4 години
А защо да не е кръчма наистина ? И някой пияндурник евреин е надраскал делвата. Синагога ... пълни глупости ха евреин.
20
3
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Севар, не знам дали не си гледал много филми, ама как си представяш щурм на крепост, която е върху скалите.
19
4
 
7
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 14Глупости, Търново било "непревземаема крепост"!Няма такъв филм!При обсадата на крепостта Масада, римската армия изгражда рампа, по която се изкачва и я превзема.Обсадените са евреи фанатици. И се самоубиват!!!Какво знаеш ти???!!!
18
4
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
ГЕРБ -Правителството на Ционистите -иска да ни внуши че сме гои и че българската земя е всъщност еврейска !!
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
т.е. поетът е бил прав, някои казваха, че по това време не е имало евреи в Търновград!Издайство, измяна позорнапропусна врага в крепосттаи Царевец як след упорнаотбрана потъна в кръвта.Бранители храбри паднaхапод турския мстителен нож,палатите царски пламнаха,огряха зловещата нощ.На утрешний ден пред пашатаевреин се мръсен яви,цалуна му рабски полатаи с вид горделив заяви: Преславний войводо, сполучихуслуга да сторя на вас:аз портата таз нощ отключихи Царевец в твойта е власт.
16
4
 
16
 
! Отговори
не престанаха преди 4 години
някакъв робев археолог евреин твърди че това е синагога ама дали е ? била шестоъгълна е и , може на танга да е светилище например те колко артефакти си измиислиха от мъртво море
15
2
 
6
 
! Отговори
проф.Николай Овчаров преди 4 години
Тюх , изпревариха ме ! Пак щях да разказвам цветно ...