Зимните шофьорски драми: Запотени стъкла, чистене, гуми...

Отделяме поне 10 минути за подготовка на колата
Обновена: 14 ное 2019 09:00 | 14 ное 2019 09:00, Петя Славова
33

След месец и една седмица ще посрещнем астрономическата зима. Периодът, в който нещата стават малко по-сложни. Обличаме малко повече дрехи и подготовката за работа става малко по-дълга.

През зимата всяка сутрин отделяме поне 10 минути за подготовка на автомобила. Запотяването на стъклата на колата е проблем, с който се сблъскват шофьорите при температурни разлики.

"Преди да потеглим на път през зимата - важно е да се махне снегът от колата. Автомобилът се изчиства от всички страни, както и от покрива, тъй като е предпоставка за ПТП. Трябва да се махне ледът от страничните стъкла и огледала. Трябва  да имаме зимни гуми с поне 4 мм грайфер. Важно е как в годините се съхраняват гумите", посочи Теодор Янков, управител на автосервиз.

По думите на специалиста, при едно стартиране на двигателя акумулаторът му трябват около 15 км, за да възвърне студения старт, който е направил сутрин. Хубаво е да не караме автомобилите през зимно време на къси разстояния. "Когато се качим сутрин в автомобила, е важно да дадем на контакт. Да изчакаме лампите в автомобила да светнат. Електролитите се раздвижват и съответно студения старт ще бъде по-лесен за вас. Да не въртим ключа веднага", уточни Янков.

По думите му халогенните фарове за мъгла са от съществено значение също. Хубаво било чистачките вечер да се вдигат, за да не залепват за стъклото и да избегнем скъсване.

"Вътре в колата - да не се качваме с влажни дрехи в автомобила, отоплителната система трябва да е изрядна, кабинният филтър да се сменя на определено време. Много е важно въздухът да не върти вътре от климатроника, а да взлиза свеж, за да не се получава запотяване", посочи още той за Bulgaria ON AIR.

"Грижата за автомобила и това как ние му обръщаме внимание е особено важно, завърши Теодор Янков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
6
 
! Отговори
мхм преди 4 години
и аз карам ски и с нови зимни гуми ставам рано чистя колата 4по4ри течност чистачки 6 съм - хваля се само
8
2
 
24
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 4 години
В Закона е казано ясноПрез зимата да се кара със зимни гумиИЛИс гуми с грайфер над 4 мм.Съединителната частичка "ИЛИ" означава, че става дума за ДВА РАЗЛИЧНИ ВИДА ГУМИ-1. за зимни гуми2. за всички останали видове гуми.От това следва, че за зимните гуми няма изискване за минимум 4 мм. Те трябва да са с минимум 1,5 мм дълбочина на протектора.
7
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви минути не влагам- имам гараж и 4х4 чисто нов автомобил, който сменям на всеки 3 години, с нови зимни гуми. Никога не съм затъвал- ходя редовно на ски знам как да карам зимата. Който си има брада, да си има и гребен, както се казва. Нито е драма да си изчистиш колата, нито нищо (въпреки че на мен не ми се налага). Обикновено ставам много рано, особено като има сняг. Изчиствам около блока, чак след това тръгвам за работа.
6
6
 
28
 
! Отговори
1214 преди 4 години
Абе вие не разбрахте ли че зима няма и няма и да има, 5 см сняг 2 пъти в месеца не е зима. Който не може да кара да си хваща автобуса, аман от мрънкалници.
5
7
 
30
 
! Отговори
Българин 1 преди 4 години
За автомобилите ясно,ама нещо да кажем и за състоянието на пътищата при зимни условия и за снегорините с вдигнатите гребла!
4
26
 
9
 
! Отговори
Митьо хотелиер преди 4 години
Неволи има за бедните. Аз имам Г и С класа, двоен отопляем гараж, само гумите ми струват колкото два голфа от 2010 г. Да му мислят скъсаните. Да сте учили ве ей
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се оставя табелка "Зареден с антифриз", за да не източи някой по грешка охладителната система. Ако не "Водата е източена", за да не запали някой и да изгОри гарнитурите. В много студено време картера се нагрява с бензинова лампа или палим топка вестници под двигателя, за да глътне топъл въздух, докато въртим с манивелата... Носете си задължително шофьорските шуби от агнешки кожички!
2
16
 
8
 
! Отговори
тъй ли? преди 4 години
Тия съвети ще да се отнасят за селяните на село и в малките градове.А в останалата част,където живеят 80% от населението,демек в София и големите градове не знам колко е свеж въздуха в задръстванията.Пък и съвременните коли имат само едно копче старт и толкуз.
1
2
 
19
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Колко е тя зимата?