Защитната дига в Созопол ще струва 6900 лева на концесионера

Пясъкът трябва да бъде върнат в предишното си състояние
23 ное 2019 09:29,
18
Защитната дига в Созопол ще струва 6900 лева на концесионера
Снимка: Pixabay

Багери на брега. Изграждането на защитни диги в района на централния плаж в Созопол вече предизвикаха буря в Созопол. Беше разпоредена проверка, предстои и пълна инспекция, за да се види кой какво прави по крайбрежната ивица. Днес и министърът на туризма Николина  Ангелкова е в Созопол. Басейнова дирекция вече забрани да се изземва пясък от Черно море, съобщава NOVA.

Още по темата

Вече втора седмица се изгражда дигата, след като вчера Басейнова дирекция разпореди спиране на изграждането на защитното съоръжение и концесионерът в срок от 3 дни да бъде в Басейнова дирекция, за да се установят параметрите на това, което е направил.

"Това, което установиха експертите е, че категорично има разминаване в уведомлението на концесионера, което сме получили на 28 октомври. След проверката е установено, че има загребване на пясък. Това, което ще разпоредя е да бъде съборена дигата, за да се възстанови брега на морето, тъй като е взиман пясък от заливаемата площа и ще наложим неустойка от 6900 лв.", каза министър Ангелкова.

Кой и защо копае на брега при Созопол?

Местните обясниха, че са започнали да протестират, защото не желаят тази дига. "Не желаем тази дига и затова тръгнахме да събираме подписка с цел да докажем позицията си. Доволни сме от решението на министъра, но това, което твърдим е, че не може да има свободия в този архитектурен резерват Созопол, без да се съгласува с община и местните", казаха те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разни драскачи от провинцията седнали да говорят за морето :) Къде сте вижда вие вълна и знаете, какво става. Тея насипи са си правилни на много плажове вече ги има.
13
1
 
0
 
! Отговори
конц цесионер преди 4 години
Аз мойта ивица я залесих. Растат дърти боабаби и троскот. Нямат утъргване.Напролет минавам с раундъп .
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и в бургас правят такива диги,преди не правеха,не съм забелязал разлика в плажната ивица преди и сега,не зная защо си правят труда да има диги,може би наистина да защитава от зимните бури
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей , "голяма" глоба , няма що , да се замажат очите на хората , ще у я платя тази глоба и 10 бона отгоре повече да не е концесионер на нито един плаж по Черноморието ни..дали ще се съгласи на тази "голяма" оферта ,дето му я предлагам?
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето го заграбването на природата от разни недоучили чичко-паричковци, това се случва с недостойното участие на държавата- да раздава всяко хубаво място у нас за концесия. Спрете смешници природата не е за продан. Днес никой българин не може спокойно да отиде на плаж без да го натикат в ъгъла до кофите за ***, или да го накарат да плати все едно е жител на британскат империя и има имение в Англия.
9
3
 
14
 
! Отговори
Даа преди 4 години
Всеки *** с два лв в джоба и две молекули мъзък се мисли за бизнесмен, голям концесионер и специалист разбирач. Та и тоя *** от плажа тръгнАл да обяснява на биолози и хидрогеолози колко са прости. И тая кифла министърката, и смотаняка началник на мвр бургас и кмета и прокуратурата само се обясняват вместо конфискация на багера и кауш за смешника. И как на нито един плаж в гърция, турция, франция, сащ, аржентина, бразилия, чили не видях такива простотии
8
4
 
8
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Пак надуват смешен балон да си пълнят "новините". Дига от пясък!? Една зимна буря кърти камъни от вълнолома, дето е 6 м висок, бетонен и с тетраподи отпред да разбиват вълните. А от туй до пролетта ще останат купчинки пясък сякаш деца са играли с кофичка и лопатка.
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
6900лв. са нищо -една кола на старо! Това е санкцея като за малък бизнес -павилион за вестници или за частно лице! Компанията концесионер ще я платят с насмешка!
6
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам кое е правилно, но и на южния плаж на Несебър правят всяка година такива диги! Изглеждат доста грозно, но ако няма друго решение....
5
6
 
5
 
! Отговори
Хм! преди 4 години
Още от 70-те на миналия век, такива насипи се правеха по варненските плажове всяка есен. На пролет разхвърляха насипите по плажа. Това май бяха действия срещу тоновете човешка пот, напоила пясъка през горещия сезон, както и срещу фасовете и други отпадъци, заровени от посетителите.
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо да не разшири плажната ивица? След като държавата не го прави. Дори по комунизма е имало флот които прави пясъчни ивици. На всякъде по света се увеличават плажни те ивици за да е широко и удобно. След като държавата спи спи спи остава концесионера да се мъчи. Имате ли идея зимата, колко ивица яде вълната? По вашата логика да оставим на всякъде без пясък :)
3
2
 
20
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Всяко лято ходя на този плаж, защото е плитък и топъл, няма вълни. Според мен концесионерът иска да разшири плажа, за да сложи още повече платени чадъри, които стоят празни заради високата цена. Плажа е задръстен от платени чадъри, а свободните зони са малки и там пренаселено. Огромен участък е зает от джетове, "банани" и други платени атракции. Според мен изобщо следва да бъде премахнато плащането за чадър и шезлонг. Концесионерът достатъчно може да печели от заведенията на плажа.
2
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак простолюдието се прави на умно. Какво им пречат тези диги преди зимата.? Вече във всички големи морски градове правят подобни диги срещу вълните. Какво пак искат тея селлски душиции. Все против някои все против всичко. Все някой ги мамил. Утре ще реват пак че водата ги е заляла. Сигурно зимата не стъпват на пясъка... Ама сега големи думи хвърлят. Извадете 5лв от джоба си да направите нещо... Не смао бля бля бля
1
2
 
21
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Какво е това,"да се получило уведомление"?Така ли се копа и строи по морето?С уведомление?Аз мислех,че се правят проекти,плаща се взима се решение,може и да не се разреши и така нататъка?Я загреби така на френската Ревиера,дфа ти вземат всичко и да не излезеш от затвора?