На година: Губим по един клас деца по пътищата

Вечер да носим светли дрехи, посъветва експерт
16 дек 2019 17:30, Петя Славова
0
На година: Губим по един клас деца по пътищата
Снимка: архив, Булфото

На година средно губим по един клас деца по пътищата, губим ги като велосипедисти, като пешеходци, като пасажери. Всяка година губим близо 190 пешеходци. Това е огромен проблем, каза в Сутрешния блок на БНТ експертът от държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Росен Рапчев.

"Сега в момента, по-голямата част от денонощието е тъмно и пешеходците не са видими, когато вали дъжд или сняг, прозорецът на автомобила е зацапан от капките, тези капки и рефлектиращите отблясъци на отсрещното движение, пречат на шофьорите", коментира пред БНТ експертът.

 "Пешеходците са най-уязвимата група участници в движението по пътищата, по-добрият вариант е да се огледат, дори да имат предимство, защото може да пострадат, дори да бъдат ударени с малка скорост. Пострадалите пешеходци също са немалка част, не само загиналите", уточнява Росен Рапчев.

Според него ние не учим децата си да бъдат пълноправни участници в движението. Той посъветва зимата да си сложим някакъв светлоотразителен елемент в облеклото, за да бъдем ясно видими и различими на пътя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари