Перник без вода: 2 млн. лв заделя МРРБ за справяне с проблема

Финансирането е извън предвидените 2,7 млн. лв
17 дек 2019 19:38, Петя Славова
9
Перник без вода: 2 млн. лв заделя МРРБ за справяне с проблема
Снимка: Pixabay

Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигурява над 2 млн. лв. от бюджета си за изпълнение на част от първите спешни мерки за подобряване на водоснабдяването в Перник, съобщават от Министерството.

Финансирането е извън предвидените 2,7 млн. лв., които утре Министерският съвет ще отпусне за подмяна на утаителите в пречиствателната станция за питейни води.

Още по темата

Още утре по споразумение с областната администрация ще бъде подменена спирателната арматура в началото на главен клон от водопроводната мрежа за кв. "Изток" след отклонението му за Промишлена зона.

От бюджета на министерството са осигурени и 1 881 640 лв., с които ще се изгради временно аварийно съоръжение по трасето с. Чуйпетлово - с. Боснек - яз. "Студена". Средствата ще бъдат предоставени на община Перник. В предложението й се предвижда изграждане на бетонен дънен праг за водовземане и разполагане на утаител и уредба за изпускане на задържани дънни наноси.

Чрез премостването, което е съобразено с трасето на пътя Боснек - Чуйпетлово, р. Струма ще се захранва с допълнителни водни количества. С тези средства ще бъдат финансирани доставката на материали и изграждането, проектиране, комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционните проекти, осъществяване на строителен и авторски надзор.

В настоящата кризисна ситуация МРРБ ще финансира и мерки от аварийния план на инж. Атанас Русев. Те включват дейности за захранване на язовир "Студена" от алтернативни или вече съществуващи водоизточници. Като следваща стъпка МРРБ ще осигури и финансиране на дейностите по осигуряване на допълнително водоснабдяване за града, предложени от проф. Костадин Щерев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 4 години
Долното е метафора а на перничани поднасям съчуствие. Не ми е известно в някой от регионите в Германия, които познавам добре, да е спряла някога водата или тока. А че това става в България 3 дена преди Коледа ? Германеца ще те погледне като че си извънземен и ще пита дали говориш за Замбия или Танганайка или просто се шегуваш!!!А че това е система в един ЕС-член?
7
0
 
0
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 4 години
Миналата седмица научихме че ученик от Гулийка открадна 45 лв. Даже нацията научи и името му и всички останали подробности! Голяма сензация и но и срам за нацията! И изведнаж медиите ни занимават с някаква дреболия, която те представят като национална катастрофа! Смешно, ами то няма виновни , това са т.н. форсмажорни обстоятелства . И даже скача веднага един субект с четери букви и дава милионите. Демек ето ви вода и млъквайте. Разбираемо е че субектът до сега не е знаел че той е отговарял ..
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Експедитивно. Ще заделите. Ще се справите. Кога бе, некадърници? Коя година?
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бокич, подай си оставката с мир и си отивай в Банкя! Време ти е!
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нали се разбра от кво е?.Бившото "стомана перник" са частна фирма точи от язовира за питейна вода при тва колкото си иска а плаща някаква фиксирана смешна сума годишно.Така не могат да ги фанат колко вода краднат.Някак си спокойно се споменава 80-90% загуби от тръбите били ръждясали и протекли и затва за всеки кубик се губело по още 1.И в София е същото само че загубите били само 70%.Добре че язовир Искър е строен от умни хора-голям е иначе отдавна да е станало като в Африка.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Равносметка - кумът на Боко, Котарако, открадна парите за подводния ремонт, а направи сух, източи над 9милиона куб метра вода и сега с нашите данъци ще замитаме бруталните кражби на Боковите мутри! Смърт на всички мутри! Забрана на герб и всички партии! Долни крадци!
2
0
 
7
 
! Отговори
Посетител преди 4 години
Ааааа що ? Пак държавата. ... да се търси виновен и той да плаща....
1
6
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Няма нужда от такъв пустинен и замърсен град. Закривай! Да си вземат винкело и марш в София!