Какъв трябва да бъде новият Закон за движение по пътищата?

Експерти: Трябва да има по-тежък изпит, а не повече часове
Обновена: 20 дек 2019 22:45 | 20 дек 2019 22:45, Веселина Йорданова
33

Как трябва да изглежда новият Закон за движение по пътищата? Бившият председател на парламентарната комисия по транспорт Настимир Ананиев и Руслан Вуцов от Института по пътна безопасност коментират темата в студиото на "Денят ON AIR".

"Да, трябва нов закон, но въпросът е друг. Кой пише законите. Много е редно да се казва кой е в работната група, която ще пише закона", категоричен беше Ананиев.

"Идеята за създаването на Института по пътна безопасност, който вече е на две години, беше катализирана именно от предложението за разделяне на закона на три", разказа Руслан Вуцов за Bulgaria ON AIR.

Настимир Ананиев е притеснен, че не е ясно дали ще бъде разделен законът или не.

"Ако направим нов закон, нека да се подходи по правилния начин. Промените трябва да се предложат на първо място", заяви той. И допълни, че идеята на "Бонус-Малус" е превенцията.

Идеята за образованието по пътна безопаснот и пешеходната култура в България е от изключително значение според гостите в студиото.

"Всички носим обща отговорност и трябва да сме толерантни и взаимно да се пазим", отбеляза Ананиев.

Според Вуцов е важно още в ранна възраст да бъдат усвоени навици и поведение, какито много по-трудно могат да се моделират по-късно.

Настимир Ананиев допълни, че личният пример на хората, които са обществено активни, е много важен.

По темата за обучението по кормуване Ананиев беше категоричен: "Трябва да има по-тежък изпит, а не повече часове за обучение. Важно е да можеш да караш, не как си се научил".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да изчезне понятието: "Несъобразена с пътните условия скорост." и държавата да поеме отговорност за лоши пътни условия довели до ПТП. Не може да влезеш в дупка с 20км/ч, да си строшиш колата и да ти пишат акт. Къде е отговорноста на държавата? Стига само сте изисквали от нас , дайте нещо и от себе си !
32
0
 
4
 
! Отговори
До 31 и Джулия преди 4 години
Такива като вас трябва да ви глобяват и да полежите малко в затвора, защото лъжете хората и внушавате лъжи. В закона се говори за пешеходна пътека, а не за зебра. Зебрата е само един от трите вида пешеходни пътеки, на които пешеходците имат едно и също предимство, а вие внушавате лъжата, че предимството е само на зебра.
31
2
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До Джулия 14 Зебрата е с предимство , но за всеки случай се огледай преди да стъпиш на нея. Предимството не те пази.
30
4
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Закона за движение по пътищата трябва да бъде преписан от САЩ 1:1. Русия не може да ни бъде пример в живота . Но САЩ не само може , но и трябва.Ако не се учим от най могъщата страна в света , то от кого ?
29
2
 
3
 
! Отговори
мнение преди 4 години
никакъв закон не може да спре българския шофьор да се самоубива и убива!
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това 70% от ПТП-тата не се записва реалната причина за тях, а се водят несъобразена скорост, защото на КАТ и е забранено да пише реалните причини--------Дайте да не си говорим глупости.ПТП, причинени от лош път, се броят на пръсти. Всичко става именно заради несъобразена скорост, отвличане на вниманието, неправилно изпреварване, отнемане на предимство и такива неща. И освен това КАТ не може да запише някаква причина без съгласието на водача.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Трябва да има по-тежък изпит, а не повече часове за обучение. Важно е да можеш да караш, не как си се научил".-------Какво искате от човек, който не може да изрази ясна мисъл?
26
2
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До ИстинатаПросто затворите трябва да се преобразуват в Трудови лагери където виновните да не са на Спа Комплекс, а да са на самоиздръжка.Защото сега тия индивиди им е все тая дали са наказани или не.Пък и е отвратително, че родители които са изгубили детето си при ПТП изхранват виновника с данъците си!И да, ефект има когато закона се прилага както трябва и своевременно! За това съм съгласен на 100% с теб.Но колкото и закона да се напишат, няма да променят факта,че закона се прилага избирателно
25
1
 
9
 
! Отговори
Истината преди 4 години
До ИСТИНАТАНикога и никъде по света свръхвисоките наказания не са дали очаквания ефект. Това твоето е див популизъм. Много добре се знае коа наказанията имат ефект - когато са неизбежни. Казано като за теб - ефект има от всички наказани с по 200 лева глоба за превишена скорост, примерно 10 милиона глоби за единица време и няма ефект, ако 1-2 го отнесат с огромно наказание, както е и сега и както предлагаш.
24
4
 
4
 
! Отговори
много интересно преди 4 години
До ИСТИНАТАКои са тези 5 едеота,които са ти сложили минуси!?И ,което е по-важното,защо!?Кретенизма на нашенеца е безграничен!!!
23
3
 
6
 
! Отговори
Baj Tikvun преди 4 години
Законът трябва да е скапан като пътищата и като държавата!
22
0
 
11
 
! Отговори
1212 преди 4 години
Стар закон, нов закон няма значение. Най важно е те да се СПАЗВАТ и ПРИЛАГАТ.
21
0
 
6
 
! Отговори
дам преди 4 години
На първо място законът не трябва да се пише от такива непеошници като Настимирчо и други такива измислени институти дето за пара правят све и обяснява за ползите от бонус малус в полза на страхувателите и без да го питат .
20
1
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Ето пресния пример от Русе дето един от родата на Баш Тиквондур с 2,44 промила осъждан 10 пъти преди това като единия е за изнасилване се блъсна и уби едно от свойте! Без книжка естествено, все пак е рода на Тиквата! И как новия закон ще помогне за това, че закона не се прилага? Какво е това 10 присъди на 43 годишен и е на свобода? Какво точно ще напишете в новия закон което ще накара КАТ, Съд, Прокуратура или Полиция да си вършат работата и подобни индивиди да са в каторга, а не на свобода?
19
0
 
9
 
! Отговори
предложение преди 4 години
В закона за движение по пътищата е записано,че коли се продават пред нотариус. В новия ЗДвП това трябва да се промени. Никъде по света кола не се продава пред нотариус. Коли се продават с обикновен писмен договор, и регистрация . Нотариуси при продажби на коли по света няма. това и в Албания го няма. Държавата подарява огромни приходи на 700 частника-нотариуси, за дейност с ниска правна сложност, която по света нотариусите не извършват. Нека в новия ЗДвП се премахнат нотариусите от договорите
18
1
 
6
 
! Отговори
зеленски преди 4 години
АНАНИЕВ----ВАЖНОТО Е ДА МОЖЕШ ДА КАРАШ А НЕ КАК СИ СЕ НАУЧИЛ----Е КАК ЩЕ КАРАШ ДОБРЕ АКО НЕ СИ СЕ НАУЧИЛ ДА КАРАШ ДОБРЕ ОСТАВКА ВЕЧЕ НЕ ЗНАЕТЕ КАКВИ БИСЕРИ ИЗЛИЗАТ ОТ ТЪПИТЕ ВИ КРАТУНИ
17
0
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Към всичко това като се добави и факта, че КАТ не работи резултата е налице! Във всеки град има поне по 3-4 места където всички правят нарушения всеки ден, но от КАТ не отиват там защото им е по лесно да се скрият в храстите на някоя хранилка и по цял ден да люпят семки докато камерата им върши работата! Със снимки които я се платят, я не, не се опражнява контрол! Камерите трябва да са спомагателно средство, а не основно за дейността на КАТ! Първо трябва да се оправи дейността на КАТ и АПИ!
16
2
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Проблема не е в закона! И сега има закон ама изведнъж Местан се оказа невинен, че не е спрял на знак "Стоп"! Освен това 70% от ПТП-тата не се записва реалната причина за тях, а се водят несъобразена скорост, защото на КАТ и е забранено да пише реалните причини като покъртително отвратителното състояние на инфраструктурата за да не съдят хората държавата! Като се добави факта, че на много места няма маркировка, мантинели със светлоотразители, знаците са скрити в храсти или са нелогични.
15
1
 
11
 
! Отговори
Koly kucia преди 4 години
Като знам как пишат учебници в образованието То веднага мога да ви кажа как ще го напишат и този закон.Утървахме отново коня у ряката....да са ни честити първите 30 години,сега и вторите 30 години на псевдо демокрация.Сега ще е полицейщина...
14
3
 
7
 
! Отговори
Джулия преди 4 години
В законът непременно ТРЯБВА да е заложено, че водачът на МПС е длъжен да се отнася с грижа към пешеходците. На пешеходна пътека тип "Зебра" пешеходецът ТРЯБВА да е с абсолютно предимство! Слушах някакъв властник неотдавна да обяснява, че пресичащите пешеходци нямали предимство дори и на зебра. Нискочелият спесимен греши. Не може да дадеш неограчиена привилегия на човек, в чиито ръце транспортното средство лесно може да се превърне в средство за причиняване на смърт. Просто не е нормално.