Машини и хора ще работят по празниците на язовир "Студена"

Правят се анализи, за да се разбере къде се губи водата
21 дек 2019 14:45,
31
Машини и хора ще работят по празниците на язовир "Студена"
Снимка: БТА

Държава и община работят в пълна координация на язовир "Студена", заяви в Перник министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му общинската и държавна администрация са свършили изключително много работа през последния месец и в момента има готови проекти и документация.

Строителната техника от вчера е на язовира. Там са и професори и експерти от университетите, които правят необходимите анализи. Последните са задължителни, защото не можем да си позволим да предприемем действия, при които ще увредим екологията, или пък ще дадем пари и няма да свършим нищо, каза Караниколов.

Още по темата

Най-напред се анализира какво количество вода на секунда влиза от река Струма към естествения поток на язовир "Студена". Съответно се проверява дали същият обем достига до язовира, или се губи в земните недра. На място се инспектира и т.нар. басейн, който досега не е проучван.

"Идеята е да се направят сонди, с помпи да се изпомпва вода.За проучването ще са необходими десетина дни", посочи Караниколов. Местни хора са завели инженери от строителните фирми на няколко потока, които също се отклоняват не към язовира, а в друга посока. Ще се провери дали и оттам може да се осигури дебит.

Анализира се също дали на входа на тръбата на язовир "Студена" не се прави ефект на гъба., предава БТА. Възможно е водата, която влиза от тръбата, да се засмуква от гъбата - тинята, земната маса и да не стига до водното огледало. Бързо имаме решение, ще изградим тръба, която да стига директно до водното огледало, каза министърът.

По думите му анализът по отношение на сондажа ще бъде готов между 7-10 дни, а другият - след 3-4 дни. През това време ще бъде проверен Владайският канал и насочени водите му към "Студена", както и затворени всички течащи кранове, тръби и канали. Екипите ще се възползват от направеното от "Софийска вода" АД обследване.

След 3-4 дни, когато има информация за дебита, който влиза от Струма към язовира, вероятно ще започне изграждането на връзката, която директно да вкарва вода в "Студена", за целта има и готов проект, каза Караниколов. По думите му два от проектите за сондажите обаче влизат в конфликт, затова науката, машините и апаратурата сега проверяват кой от двата варианта ще даде по-бързо и дългосрочно решение.

Основен приоритет ни е да решим проблема с водата в Перник и региона, но при всичките си действия ще се съобразяваме с екологията, подчерта министърът. Според него затова мероприятията се следят от еколози, МОСВ, МРРБ са на терен, общинската администрация също помага. Караниколов е категоричен, че няма разминавания между държавата и общината.

Машините и хората ще работят и по празниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
6
 
! Отговори
Легендата преди 4 години
Ей тихомълком цял язовир изчезна под носа на полицая пожарникар.
23
1
 
5
 
! Отговори
картоф компиров преди 4 години
цяла рила планина е прорязана от водохващания и каскади,които водят към софия още от началото на миналия век.не само перник,но и самоков е заплашен от водна криза,заради отклоняване на вода за софия.а същевременно самоковските роми замърсяват с всевъзможна смрад и малкото вода,която тече в искъра,за да напълни язовира със същото име.водните кризи и конфликти чукат на вратата!това,което се случва в африка и близкия изток относно водата яака и нас!
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не ,лично путин източи язовира!
21
1
 
7
 
! Отговори
what the fuck ??? преди 4 години
както всичко в тази държава-след дъж качулка! задминахме по мизерия и простотия, страните третия свят!
20
1
 
15
 
! Отговори
срам преди 4 години
Ех Борисов, и ти и калинките ти са некомпетентни. Дори не са калинки, а са торни бръмбари. Защо сега предприемате мерки, когато няма накъде да се отстъпва.
19
3
 
10
 
! Отговори
123 преди 4 години
Какво ли щеше да бъде ,ако само машините работеха по празниците ,а хората почиваха?В училище до 7 клас се формира правописа и правоговора.Въпрос: кой клас е завършил авторът на това изказване?
18
1
 
18
 
! Отговори
Шерлок Холмса преди 4 години
Докато е празен язавира, трябва да се изчисти дъното което е затлачено от наноси.
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
horata ot pernik na palatkovi migrantski lageri v bankia, hisaria, varna i bistrica pri toplata voda...
16
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Правят се анализи, за да се разбере къде се губи водата"И започнахте да търсите проблема чак след като хората останаха без вода? Преди това защо сте взимали заплати?
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откраднаха я американците няма какво да се прави режим и това е.
14
2
 
14
 
! Отговори
Време е за павета. преди 4 години
А "Котараците "и Тиквата няма ли и тук да "поработят " за "благото "на народа ?
13
1
 
17
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
Ако правителственото безхаберие е извънземно-да! Поне зимата не ни е изненадала(още)!!!!
12
1
 
30
 
! Отговори
язовир Топла вода преди 4 години
Във един хАмерикански филм, извънземни изсмукваха водата на планетата, дали и тук не е така?!
11
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата пак предприе "мъдри" мерки!
10
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перничани да се молят за дъждове и за снегове. Че ако чакат на тия експерти, които щели да работят по празниците...
9
5
 
31
 
! Отговори
Абдал преди 4 години
Баламосват хората за да спрат протестите. Това е ясно ,само че селските хитреци се мислят за най умни. Какви проучвания като няма вода? Да не им пускат със сонди минерална.
8
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С други думи чудят се кой им дръпна тапата, ами кой корупцията и безхаберието това е причината.
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Картинката в очите ми как сумати професори и експерти се събрали на дъното на един язовир групом да умуват де отиде водата ми е толкова смешна че е дори като карикатура
6
6
 
23
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Не им трябват специалисти ! Мафията ГЕРП -Суджук знае !!!
5
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То на тия от Перник им отива.