Вадят вода за Перник от пещерите, с нея пълнят язовира

Изграждат нов утаител на пречиствателната станция
92
Вадят вода за Перник от пещерите, с нея пълнят язовира
Снимка: Булфото

От утре започват реалните дейности по изграждане на нов утаител на пречиствателната станция за питейни води на Перник, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

По думите му това ще доведе до по-добро качество на подаваната към Перник вода и ще гарантира използването на водата и от мъртвия обем на язовир "Студена".

Още по темата

Мярката се налага и понеже заради валежите в язовира влиза по-мътна вода, посочи министърът на икономиката Емил Караниколов. Той уточни, че вече са почистени няколко водни канала, по които да влиза по-сериозен приток към "Студена".

Държавата ще финансира чисто ново трасе до сега съществуващия клон 2, посочи също Караниколов. То ще преминава отново през имоти - собственост на "Стомана Индъстри". Дружеството обаче имало готовност да дари тази част от тях, през която ще преминава тръбопроводът. От утре започва изчистване на трасето, тъй като клон 2 е изключително важен, подчерта Караниколов.

Клон 2 и Батановският водопровод са с най-тежки водозагуби, допълни Нанков. По думите му трасето на клон 2 и неговата реконструкция са включени в големия проект за воден цикъл на Перник. Тази част ще бъде изключена от големия проект и ще бъде направена аварийно, посочи Нанков, цитиран от БТА.

Прогнозната стойност на обекта е 2 000 200 лв.

"Два дни правим обследване по планината.Това, което виждаме е, че има вода", каза Караниколов.

По думите му са необходими 2 дни, за да се уточни технически как ще бъде докарана до язовир "Студена", като същевременно осигуреният дебит бъде съобразен с екологията. Затова днес геолози и представители на МОСВ съгласуват действията си.

От пещерите и галериите се очаква дебит от около 200-300л /сек. Започваме работа до два дни за пълненето на язовира, но е много важно да покрием и В и К системата, подчерта Караниколов.

Кметът е подал искане, което ще бъде остойностено в края на деня за 68 км водопроводна мрежа в рамките на града. Касае са за пълна подмяна на водопровода на около 15 улици и канализацията на две улици. Финансирането на стойност около 20 млн. лв. ще бъде осигурено от държавата.

МРРБ сключи два договора - за хидрогеоложко проучване и за почистване на два канала, посочи Нанков. Той уточни, че заради тежки здравословни проблеми на новоназначения прокурист на В и К от понеделник оперативното ръководство на пернишкото В и К ще поеме главният инженер на В и К Стара Загора. Със заем от други държавни предприятия с принципал МРРБ ще осигурим заемни средства за оперативни разходи на В и К - Перник, каза също Нанков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: перникводапещери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Шопов преди 4 години
Единият извор от който искат да няпълнят язовира е този, Попов извор.Енженера-пещерист не водлазист Русев не може да си пъхне дупето в него без го източи и сега ползва страданито на перничани. Багер, тъби, помпи, сензори - бетон за да осъществи деЦката си мечта. За която плащаме всички ние..... жалко за перничани, с такива спасители.
62
0
 
1
 
! Отговори
Аха преди 4 години
Цялата истерия е планирана предварително, жалко само за потърпевшите.хора.
61
1
 
16
 
! Отговори
Койчо преди 4 години
Пещерния човек Б.Б. прати пернинчани в пещерите през 21 век да търсят вода.Евала.
60
1
 
13
 
! Отговори
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ преди 4 години
Лили къде похарчИ милионите ????
59
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кокорчо и Каракочев когато ви решат проблема ще стана космонавт.А Лилито Павлова нали го ремонтира преди 3г.какво ревете-Честит ви ремонтиран герберски язовир
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 53: Откъде ти можеш да знаеш, че *** не само знае как, ами и построи такъв ВЕЦ още преди 35г, ама тогава бяха други времена. Казва се ПАВЕЦ Чаира.
57
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Където управлява комунист Кмет я вода няма да има я ток я и двете. Дежеву на преживяното през соца .
56
13
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Ето къде са скрили водата комунистите!
55
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледахте ли клипа с Лиляна Павлова и основният ремонт на язовир Студена от 2016 година с заем от световната банка ? Намерете го в youtube .
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой работил ли е в галера.Геолозитрябва да им кажат нещо за радиоактивните слоеве.Рудните обогатители за киселините които се използват,за различните видове реагенти.Рудните инженери да обяснат,за видовете съоръжения със съответните елементи вградени в тях.Тонове масла дезинфектанти.Мутиралиплъхове.Абе хора Спрете!Неньчо маминото,ще изтровиш хората.
53
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вадят вода от *** на БокУ....ха-хаСпрете да пишете глупости бе пишна-джурналистчетааа!!!На раменете си носите не глави а зелки.Точно като БокУ-тиквето.
52
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само 2 милиона ли ще чопнете този път? А 550 милиона дадени на ДПС да поддържа язовирите? Пак ли хидроинжинера ги лапна?
51
5
 
28
 
! Отговори
Само ГЕРБ!!! преди 4 години
Бойко решава проблемите на България кардинално. Чума по прасетата-избиваме всички прасета и готово. Няма чума. Водна криза в Перник-закриваме Перник и готово. Водна криза няма. И да не забравите да гласувате отново за ГЕРБ.
50
0
 
14
 
! Отговори
Не така преди 4 години
Ще оставите пещерните хора от министерският съвет без вода.
49
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов е престъпник, крадец и убиец и хората около него са некадърници и крадци.Назначен е да обслужва интереси на група безскрупулни *** , за да позволи да крадат безнаказано.Винету се помисли за велик и опита да не им плаща и те ще го махат , но ще сложат подобен.Проблема е че не останаха интелигентни будни хора, които да се опълчат.А вие и да чакате нещо смислено от Бойко е напразно, само мислят как да откраднат повече, но с реклама че правят нещо.
48
0
 
31
 
! Отговори
Ей преди 4 години
Всички депутати с кирките да оправдаят големите заплати да копат в пещерите.
47
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кАто падне Бойко след 2 часа ще се напълно язовира ли ....
46
5
 
5
 
! Отговори
az преди 4 години
Всичко ще им подменят с мойт пари, пък тия правят протести, че ще им дигнат цената на водата. И то в София. И то както и на нас ще ни я вдигнат.
45
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ВЕЦ-ове при които част от използваната вода се връща отново в язовира. Къде ти обаче *** да знае и да строи такива модерни язовири и ВЕЦ-ове.
44
1
 
21
 
! Отговори
The CAVE преди 4 години
Внимавайте с тези пещери, да не стане като във филма!