Къде в България пият най-много бира?

Русенци са рекордьори, следвани от Монтана и Бургас
2 яну 2020 20:14, Нели Христова
7
Къде в България пият най-много бира?
Снимка: Pixabay

Най-много бира в България пият в Русе. След рекордьорите се нареждат жителите на Монтана, Бургас и Плевен, сочат данни на Съюза на пивоварите в България, цитирани от БНТ.

Този резултат обаче има корени в миналото - именно в Русе е създадена  първата пивоварна фабрика в страната. А трима ентусиасти искат да възродят старата слава на града, като създават крафт бири, които са все по-предпочитани напоследък.

През 2019 година русенци са слагали от пенливата кехлибарена течност на трапезата си 12 пъти месечно. Наред с масовото пиво обаче все по-търсени са и т.нар. занаятчийски или по-популярни като крафт бири. Мартин Николов е убеден, че в тях всеки може да открие своя любим вкус.

"Всеки може да си избере от 120 стила, с различни видове хмел. Предпочитам да изпия две бири и да се чувствам добре, отколкото да изпия 10 и да не знам къде съм", заяви той.

На това мнение е и Робърт, който е от Източното крайбрежие на САЩ, но от 3 години живее и работи в Русе.

"Харесвам крафт бирите заради по-големия алкохолен градус и този характерен гладък и плътен вкус, който те притежават", казва американецът.

Любовта към крафт бирата събира русенците Христо, Велин и Иван. Те започват да варят от любимата си напитка в домашни условия и постепенно стигат до решението да превърнат хобито си в нещо по-голямо.

"В Русе няма крафт пивоварна дълго време. Ние като крафт пивовари искаме хората, които обичат бирата, да се върнат и да опитат вкуса на истинската бира такава, каквато се е правила, когато тя е била замислена като пиво", обяснява Велин Папазов.

Тримата предприемачи са твърдо решени да върнат родния си град на картата на биропроизводителите у нас, следвайки примера на първата пивоварна фабрика в България "Света Петка", която е създадена в Русе още преди Освобождението.

 

 

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Русебиракрафт бира
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
:D преди 4 години
А аз доскоро гледах една реклама на една измислена пивоварна от един смешен град в България, в която се твърдеше, че "тя е първата пивоварна в България от хиляда осемстотин осемдесет и някоя си година". На смешниците с рекламата вероятно им обясниха, че са в голямо заблуждение и рекламата вече не се вижда по телевизиите.
4
2
 
1
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Навсякъде :)
3
1
 
6
 
! Отговори
нотариално заверено преди 4 години
Русе,Монтана,Плевен,Бургас. ...дрън-дрън......Най-много бира се пие в бирарията, вЕрвайте ми ! ! ! ! !
2
3
 
3
 
! Отговори
Болярка преди 4 години
Една хубава бира, която не е много известна защото търновци изпиват почти цялата продукция на бирената фабрика. Хмелните насаждения може да се видят по пътя варана-софия между селата Павликени и Балван.
1
3
 
26
 
! Отговори
стефчо преди 4 години
Хубавите крафт бири в ПЛовдив са вече по 4 лв халбата. Колко може да си позволи човек? Жули "пиринско" и това е масово...