Лекар в дома в "Горско Косово": Грижим се добре за хората

Високата смъртност се дължала на това, че хората са възрастни
3 яну 2020 13:18, Нели Христова
7
Лекар в дома в "Горско Косово": Грижим се добре за хората
Снимка: Bulgaria ON AIR

Вчера омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор заради 24 смъртни случая в дом за хора с деменция в с. "Горско Косово". До проверката се стига, след като жена подава сигнал, че неин близък си отива много бързо, след като е настанен в дома. Преди да се свърже с омбудсмана, тя търси помощ от отдел "Социални услуги" на АСП.

"Ние извършваме много чести проверки в тези домове. Конкретно за този дом е правена комплексна проверка през 2018 година. Дадени са 17 предписания от които през следващата проверка през 2019 година е установено, че 12 от тях са изпълнени, а 5 не са изпълнени", обясни Николина Иванова, началник отдел "Социални услуги", пред БНТ. 

Още по темата

По нейните думи, проверката е извършена точно след сигнала на жената и са установени 5-те неизпълнени предписания. Регламент, който да санкционира дома за това обаче няма.

Според служителите на дома в с. "Горско Косово" за възрастните хора се полагат добри грижи.

"Хората, които постъпват, са в тежко състояние. По въпроса за 24-те починали, 19 са починали на възраст от 78 до 99 години. Средната продължителност на живота е около 80 години, у нас 75. Всички постъпили ние ги обгрижваме, доволни са, консултации се правят от специалисти според нуждите им. Когато директорката се е обърнала към мен или медицинска сестра, винаги сме се отзовавали. Високата смъртност се дължи на това, че хората са в такава възраст, в която трудно може да се овладеят процесите", обясни д-р Румен Йорданов, личен лекар на пациентите в дома.

В "Горско Косово" има 5 медицински сестри, 2 лекари и рехабилитатор на разположение на обитаващите дома.

"Не може да се твърди, че тук са намерили смъртта си 24 човека. По много неприятен начин е поднесена информацията. Всичко, което зависи от нас хората да се чувстват добре, да бъдат възможно здрави, осигуряването на лекарства, ние го правим", казва управителят на дома Вера Дукова. Тя каза, че не е съгласна с информацията от доклада, че хората в дома са били подложени на унизително отношение.

Препоръките на омбудсмана са събрани в 8 точки, добави Вера Дукова, като единствената точка, която не е изпълнена, е точка 8 за реконструкция и модернизация на сградата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
8
 
! Отговори
www преди 4 години
Сега нека омбудс.... дамата да отиде там малко доброволец, да покаже как се прави. А не само от жълтите плочки да ни съветва.
4
2
 
4
 
! Отговори
4 преди 4 години
До Анонимен 3И новата калинка е като старата калинка, но по-малко дразнеща. Поне тая ръси глупости веднъж-дваж годишно, а оная го правеше всеки ден.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В репортаж по телевизията вчера настанени хора в дома казаха, че са доволни от грижите. Да, проверки трябва да се правят периодично, но не е нормално да се поднася така - като новина, търсеща сензации... сезирала била прокурори, социални и т.н. тая, новата калинка, няма да върши никаква ефективна работа, само дето ще й плащаме.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Критиците първо да прочетат табелата! "Дом за възрастни хора с ДЕМЕНЦИЯ" !!! Само човек,грижил се за такъв пациент,може да съди! А не разни наследници,намерили гузен начин да се отърват от последното си задължение!
1
1
 
15
 
! Отговори
ime преди 4 години
Трудно се гледат въчрастни хора с деменция. Държавата като няма и пари да дава за тези услуги още по - зле. Чудно ми е ако се направи една проверка в частните домове какво ще се случи.