Традицията си е традиция! 150 мъже на хорото в ледените води на Тунджа

В Калофер започна подготовката, местните чистят коритото на реката
257
Традицията си е традиция! 150 мъже на хорото в ледените води на Тунджа
Снимка: Булфото, архив

В Калофер започна подготовката за мъжкото хоро.То ще се играе рано сутринта на Йордановден.

Ритуалът се изпълнява вече повече от 200 години, а тази година във водите на река Тунджа се очаква да влязат близо 150 души, съобщи Нова тв.

В Калофер текат приготовленията за голямото събитие на Богоявление. Местните почистват коритото на реката и района около нея. Подготвя се и бента, който трябва да повиши нивото на водата в реката. Ганчо е най-възрастният мъж, който всяка година участва в изграждането му.

Калоферци в народни носии, под звуците на тъпани и гайди, рано сутринта навлизат в ледените води на река Тунджа, пеейки характерни местни песни.

Мъжете се хващат за рамене и играят хоро, а на брега свещеници отслужват литургия. Следва хвърляне на кръста, а който го хване го дава на най-малкия участник в леденото хоро. Поверието гласи, че който нагази във водата на Йордановден, ще бъде здрав през цялата година.

Очакванията са рано сутринта на Йордановден температурите да бъдат отрицателни, а водата в реката да замръзне. Калоферци не са притеснени, че на различни места в страната започна да се изпълнява хоро в реката на Богоявление.

Местните имат едно желание – да играят първо те във водите на Тунджа, каквато е традицията през последните два века.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още по темата: Калофермъжко хоро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
9
 
! Отговори
Леле до 72 преди 4 години
Е във Френско няма балалайки, пък и, както уточних, не желая, merci beaucoup, Monsieur, въпрос да потретя: какво общо имат ракиените истерии, димящи от панелката, която обитаваш, със статията :) ми, да, гордея се, че съм българка:) показвах видеа днес в офиса и всички французи, англичани и немци се изкефиха :) а *** явно ти е пришпорила ануса за да пищиш така, като една Мис Пиги на Родната псевдодемокрация :)
70
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турчаците пак налазили коментарите, как им личи само. Бабаит е турска дума babayiğit и означава юнак.Та за тях ето още една - душманин. У нас се пее да се пукат душмани.
69
5
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
Последствия след измръзване могат да включват: временни или постоянни промени в чувствителността, парестезии, повишено изпотяване, ампутация, рак и костна деструкция / артрит в засегнатата зона.---------------ЧЕЛ СЪМ ЗА ИЗМРЪЗВАНИЯТА И ОСВЕН АРТРИТ НИЩО ЧУДНО ДА СА ВРЕДНИ И ЗА МЪЖКАТА ПОЛОВА СИСТЕМА, А И ПОДАГРАТА СЪЩО Е ВИД АРТРИТ!НЕ ГО ПРАВЕТЕ САМО ЗАЩОТО ВИЖДАТЕ, ЧЕ СТАДОТО ГО ПРАВИ !
68
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЦЯЛАТА РУСКА ФИЛИЯ МАРШ ОТ САЙТА, СПРЕТЕ ДА ОБИЖДАТЕ НАРОДА МИ И ТРАДИЦИИТЕ НИ- ЧАМАДАНЧИК И ВОКЗАЛ.
67
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама как здраво са се прегърнали за да не залитат? ))))
66
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БУХАХА- ША ПИША КАК ИСКАМ- ТОА СЕЛСКИ БАБАИТЛЪК Е ЧАСТ ОТ ТЕБ, ОТ МЕН, ТОВА СЕ ПРЕДАВА ОТ ПОКОЛЕНИЕ, АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ, ДАЛИ ИМ СЕ КЕФИШ ТИ БУУХАХАХА- НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА- ГРАБВАЙ БАЛАЛАЙКАТА, НАХЛУВАЙ ТЕНИСКА СЪС СТАЛИН И ЛЕНИН, ГРАБВАЙ ЧУК И СЪРП И ТРЪГВАЙ НА ИЗТОК, НЕ ЗАБРАВЯЙ И ЧАМАДАНЧИК....
65
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аахахахахааа! Традиция ли казвате ! Пияници скачат в водата !
64
0
 
5
 
! Отговори
Леле до 63 преди 4 години
На мен ли говориш, смеш :) аз не питая любов към Русия , живея си екстра във Франция :) Макрон е животно и всички го мразят, ти сега ще кажеш , че съм руска шпионка хахаха колко сте зле :) и пак да попитам - какво общо има всичко, което си написало със статията ???
63
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя добре че реката плитка..тия на снимката ако се хвърлят за кръста в Дунава, половината ще се издавят понеже са пияни като мотики.
62
1
 
12
 
! Отговори
пфф преди 4 години
Миналата година снимки бяха публикувани в една голяма международна страница за забавления и развлечения. Като цяло коментарите на чужденците бяха позитивни и изразяващи голям интерес да видят това нещо на живо (да гледат не да участват). Ето това е идея за диверсификиран "селски" туризъм - неща които са невиждани и интересни за чужденците. Проблема е че се дава милион и половина за прекопирано лого, а за реален маркетинг - нищо
61
4
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
Четвърта степен измръзване: Освен кожата, състояща се от епидермис и дерма, засегнати са и подлежащи структури мускули, кости и стави. Увредите са необратими. Демаркационна линия се появява месец след травмата. Поразените тъканите са бледи, без кръвоснабдяване, на места черни, сухи и мумифицирани. Отпадането им е забавено. Понякога настъпва спонтанна ампутация.
60
9
 
21
 
! Отговори
Мдааа преди 4 години
Пияни тикви врещят нещо хванати в нещо като хоро в селския гьол. Баси и традицията, баси и тъпотията.
59
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТАКА Е *** СМЕ, АМА БГ ***, РОДНА ТРАДИЦИЯ, ЛЮБИМА, А ТИ ТАВАРИШ ЧАМАДАНЧИК И ВАКЗАЛ....НА ИЗТОК, НЕ НА ЗАПАД, ЧЕ И В ЕВРОПА Е КОФТАК- МИН ЗАПЛАТА 1600/1900 ЕВРО, А У ВАС-332ЛВ.
58
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горкото дете с тъпaнa в средата...сигурно и на него са му дали в кръчмата да опъне една- две чаши вино.
57
0
 
0
 
! Отговори
Леле до 58 преди 4 години
Което какво общо има със статията (ФА НАПИША ЛИ ТАКА, ЧЕ ДА СЕ ВИЖДА ПО-ДОБРЕ, буахаха :Д ) ?
56
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Традиция е това- да си покаже българинът алкохолизма. Реклама на алкохола !
55
1
 
7
 
! Отговори
Леле до 56 преди 4 години
От Средновековието , по време на турското присъствие :) чукчи не чете? :)
54
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РАЗБИРАМ, ЧЕ НЕ ВИ ХАРЕСВА В ЕВРОПА- НО ТАМ РАБОТЯТ 90%ОТ ЕМИГРИНТИТЕ НИ, А НЕ В РУСИИЯ. ТИЯ ДНИ РАЗГЛЕЖДАХ РУСКИ САЙТОВЕ И НЕЩО, КОЕТО ВИДЯХ МЕ РАЗВЕСЕЛИ ТА СЕГА ЩЕ ВИ НАХРАНЯ С НЕЩО КОЕТО МЕ ВТРЕЩИ/ НАПРАВИ СПРАВКА В ГУГЪЛ/ГОВЯДИНИЕ АНУСИ И ЗАМРАЖЬОНИЕ ПЕНИСИ- ДА ВИ Е СЛАДКО И ЕДИН СЪВЕТ НИКАКВА ЕВРОПА, НА РАБОТА В РУСИЯ- ОТ ТАЯ ГОДИНА МИН ЗАПЛАТА Е 332ЛВ.
53
9
 
5
 
! Отговори
До 52 преди 4 години
И каква древна традиция - от 2093-та...
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Манолски, ПОДКРЕПЯМ ТЕ- КОГА НАЙ ПОСЛЕ ЩЕ ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ ОГРАБЕНИ БЪЛГАРИ ОТ ВЕЛИКОТО ЧЕРВЕНО УПРАВЛЕНИЕ- 1.1995Г/2.1997Г- РАЗДАДОХА НЕОБЕЗПЕЧЕНИ КРЕДИТИ И ТАКА 15 БАНКИ ПОТЪНАХА В НЕБИТИЕТО, 1ДЛ- 3000ЛВ, МИН ЗАПЛАТА 2600ЛВ НЯМА И 1 ДЛ, ИНФЛАЦИЯ НАД 2500%И ЗАМ МИНИСТЪР ГЕЧЕВ, КОЙТО МАХА ПРЪСТ ОТ ТРИБУНАТА И ПАК ЧЕРВЕНИТЕ СЛЕД ДЪЛГИ ПРОТЕСТИ ЗА 5% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТОКА И ХАЙДЕ КТБ ЗАМИНА А С НЕЯ И 4/5 МИЛИАРДА, КОИТО ЩЕ ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ ПРЕЗ Ф ЗА КОМПЕНСАЦИИ- В ЗАТВОРА ВС ЧЕРВЕНИ МИЛИО