Перничани настояват: "Сурва" да се проведе в София!

Това събитие е значимо за цяла България, написаха те в отворено писмо
7 яну 2020 20:50, Нели Христова
60
Перничани настояват: "Сурва" да се проведе в София!
Снимка: БГНЕС

Днес община Перник отмини фестивала "Сурва" заради водната криза. Перничани обаче настояват той да бъде преместен в София с отворено писмо до премиера, здравния министър и здравните власти, съобщават от БНР.

"С огромно разочарование разбираме, че заради водната криза в Перник международният фестивал на кукерите "Сурва" ще бъде отменен. Той трябваше да се проведе в края на месец януари 2020 година. Това събитие е значимо не само за района и за община Перник, а за цяла България.

Още по темата

Знаете, че символиката на кукерите за прогонване на злите сили и всичко лошо, е дълбоко изконна българска ценност, залегнала във всеки български обичай и в повечето български традиции. Да лишите България от фестивала на кукерите е все едно да ни лишите от националния ни празник, иначе казано" – недопустимо е, пише в писмото.

Според инициаторите, перничани не са виновни заради наложения воден режим, а кукерските групи от цяла България и гостите от чужбина пък нямат никакъв досег с водния проблем на града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: перникфестивалСурва
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прави са хората!!! Фестивала трябва да се проведе!!!
42
6
 
3
 
! Отговори
Георги преди 4 години
НЕ благодаря, езически празник не ни трябва. В Перник като го празнуват да не са цъфнали? Напротив заметресение, безводие итн
41
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 4 години
Да се проведе в Казанлък. Там има опит в провеждането на фестивали и имат база за посрещането на гостите.
40
1
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Ако ГРОБ останат на власт още 2-3 години, не Господ, а извънземни от Алфа-Кентавър да дойдат и целия свят да си налее 10 годишния бюджет в тази територия ситуацията ще е вече необратимо неспасяема! ГРОБ са най голямата напаст сполетяла България след червената напаст от която се пръкнаха и самите гробари! Тия се водят от старата съветска максима на опожарената земя, след тях няма да остане и два камъка един върху друг! Ще ни заличат, само защото не искахме соц. робство! Ще си отмъстят за Бай Тошо
39
2
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Продължавайте да се плюете кои бил столичанин, кои бил от България, кои бил еди какъв си, през това време ГРОБ превърнаха държавата в място на което може да се снима филм за апокалипсис! При толкова реки и езера, половин България в криза заради липса на вода, Баш Тиквондур ни превърна в бунището на света, всички държавни институции са абдикирали напълно от задълженията си, всеки ден нов скандал за корупция, крадене от бюджета или европрограми, ама нищо, вие се плюйте помежду си,а те да си крадат
38
4
 
2
 
! Отговори
Шабан Шаулич преди 4 години
НаУи бехте жеУезни ,бе Граово ???!!! ГЕРБ ви смачка !!!
37
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пуснете фонтаните пред НДК и оставете сапуни
36
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия дървени кpaтуни да престанат с езическите си глyпocти, и може Господ да се смили и да им даде вода!
35
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти от Перник ли си, или така си cмърдиш?
34
14
 
4
 
! Отговори
Вряващ в Библията преди 4 години
Поради езичеството над Перник дойде божието наказание. Аз не го искам в София.
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ТонкатаИ аз ще отида с децата да ги гледаме Перничани по жълтите павета:):):):)Ще си направим снимки:):):)Весело ще е :):):):):"Не лъжи! Ти нямаш деца. Не е възможно мъдрата природа да е позволила да се размножиш!
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Те софиянци си заслужават сурвакането с дебела пръчка, понеже заради тях България страда вече 10 години от ГЕРБА им, така че да ги почват без да ги жалят!"В шайката няма нито един човек роден в София!Нито един!
31
3
 
11
 
! Отговори
Перник преди 4 години
Сурва в София! Урааа! Хайде, само 30 км. ни делят! :-)
30
16
 
7
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
От къде на къде тъпата им Сурва ще бъде в София??? София да не е център на езичеството и селенията?Там за първи път е прието християнството и този град носи името на София-Премъдрост Божия, не на езическото божество Сурва.Щом някой мисли че Сурва е някаква си културна ценност, значи наистина си заслужава водния режим.Бог поругаван не бива!
29
4
 
19
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Ехоооо ,хора народ,не се делете повече на провинциалисти и софиянци а бъдете българи! Иненно поради тази причина сме на това дередже,защото от дълги години ни съсипват управляващи,а ние не направихме нищо! Ето *** пример: Още когато разбиваха предприятия и една шепа хора надигаха глас за да не си загубят работата,то биваха наказвани с мутри,а никой от българите не им помогна именно заради Ганьовската мисъл "провинциалисти и софиянци". Ако бяхме скочили всички то нямаше да сме на това дередже!
28
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
....и като София е толкова противна на перничани, аре да спрат да се влaчат в нея на работа и да правят задръствания с пушещите си голфове.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И така да е, към Лобош да е източена част от водата, на Веца бачкат местни хора. Не бачкат марсианци там. Щом са ходили на работа, взимали са си заплатите и са се правили на разсеяни - сега че пЕстат от *** и от паста за зъби.
26
0
 
22
 
! Отговори
Хипотеза преди 4 години
А що не в Банкя?
25
1
 
16
 
! Отговори
ПЕРНИК до 25 преди 4 години
Прокуратурата в Перник ТРЯБВА да провери ОХРАНИТЕЛНИТЕ КАМЕРИ на Центъра - преди Кризата , През Лятото , всички се чудехме как Река Струма е Пълноводана и МЪТНА през Юли , Август и Септември ? Главния Прокурор може да изиска тези записи и да се види как НЕНО ДИМОВ и Аврамова отпускат време за работа на Частен ВЕЦ на Язовир ЛОБОШ - Мерят дебита на Река Струма след Язовир Студена - ГЕШЕВ Може , но не иска - Той знае как да прикрие Престъпление съразмерно с Холокоста за една Държава .
24
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При всички положения перничани са виновни. Бившият шеф на ВиК Перник е перничанин, кметицата (бившата) също, обласният също, двама от шефовете на Стомана са перничани....!!!! И изведнъж, немало виновни перничани! Е от Марс ли дойдоха да изпият водата от Студена? М?