Кметът на Ботевград: Едва ли ще имаме воден режим като в Перник

Нужно е държавата да реши проблемите във водния сектор
Обновена: 8 яну 2020 09:38 | 8 яну 2020 09:38, Ния Христова
8

Опасността водният режим в Перник да се повтори и в Ботевград е малка. Това коментира кметът на града Иван Гавалюгов пред Bulgaria ON AIR.

"Имам информация от миналата година, че "Басейнова дирекция" подава сигнал до прокуратурата, като имаше и копие към мен със сигнал за проверка на начин на водочерпене от язовир "Бебреш". Те са имали сигнал за нерегламентирани отклонения, но проверката не е изненадваща. Дали е закъсняла - не мога да кажа", каза Гавалюгов.

Специализираната прокуратура продължава да води разследване по случая. Темата повдигна интерес след като кметът Гавалюгов направи изявление, в което обяви, че при настоящия обем на язовир "Бебреш" и при моментната консумация, водата ще има само за още 6 седмици.

Кмета смята, че проверката на компетентите органи е нормална, понеже трябва да се установи причината за намалелия воден обем.

"Един от основните фактори са неблагоприятните климатични условия. 2019 г. беше с доста малко количество валежи на годишна база. Това със сигурност допринесе за малкия приток към язовира", каза още кметът.

По думите на кмета спадът на язовира е 20 хил. кубически метра на денонощие. При налични 1,4 млн. кубика водата ще стигне за малко повече от 2 месеца.

"Официално "Напоителни системи" са констатирали амортизираната инфраструктра и работа на ВЕЦ Бебреш", каза Гавалюгов. Кметът е категоричен, че от 2016 г. се следят водните количества.

"Водният режим, който имат Перник, е малко вероятно да се случи в Ботевград, тъй като имаме и други водоизточници, които ги ползваме целогодишно. Започнала е подмяна на ВиК инфраструктурата на Ботевград", каза още кметът.

Гавалюгов призова държавата да обърне по- голямо внимание на проблемите във водния сектор. Според него ВЕЦ-ът изобщо не трябва да работи, защото черпи сериозни количества вода от язовир "Бебреш".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Водата се е превърнала в световен проблем вече. В Полша си нямат ГЕРБ, но проблем с водата си имат. А това, че управляващите са абсолютно неподготвени и не действат адекватно на ситуацията, е друга тема. Всички сме неподготвени. Тръгнахме да строим хотели и магистрали, разпродадохме ресурсите, изсякохме горите за ски-писти и отопление, изградихме ненужни ВЕЦ-ове, занемарихме провинцията и се навряхме в градовете, без да ни интересува нормалното функциониране на държавата.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че валежите бяха по-малко последните няколко месеца е вярно, но е съмнително дали са взети някакви държавни мерки да се ограничи водоползването за бизнеса. Старата и все по-амортизирана мрежа е ясно, че трябва да се подмени.
2
4
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
В 2020 година, в Европа, в Европейския съюз ... хвърляме боб дали ще имаме вода или не.Браво, Бойко !Браво ГЕРБ !
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трай бабо да те не среща мечка, ако продължава да няма валежи ще е по-зле и от Перник.