Баба Райна на 100: Чете, плете и решава кръстословици

Райна Жекова от Ловеч разказва за любовта си към книгите
14

Снимка: Община Ловеч

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова спази едно свое обещание и проведе втора среща със столетницата Райна Жекова, която през септември навърши забележителните 100 години. Тогава Маринова обеща на юбилярката да се видят пак скоро и на 7 януари разговаря с възрастната дама в дома й, съобщават от общината в града на люляците.

Радвам се, че ви намирам в добро здраве и все така с висок дух и свежа памет, каза кметът и понеже неотдавна столетницата бе наградена като читател на 2019 година от Регионалната библиотека "Проф. Беньо Цонев", Корнелия Маринова й подари луксозно издание на романа "Време разделно".

Баба Райна благодари за книгата и разказа за своите впечатления от прочетените напоследък книги, тъй като въпреки годините си тя не спира да чете и да общува с литературата. А когато не е край книгите, тя решава кръстословици, плете и поддържа връзка по телефона с внуци и правнуци.

За своята любов към книгите Райна Жекова, която е дългогодишен педагог, разказа:

"Чета от много малка, първата ми книга бе "Златното ключе" от Ангел Каралийчев. После в ловешката библотека попаднах на Бат` Ван, така му казваха всички, фамилията не помня. Той беше елегантен мъж, винаги с костюм. Поисках му да прочета „Мадоната на спалните вагони“ (любовен роман от Морис Декобра, издаван през 30-те години на 20 век.), но той ми каза, че за тази книга съм още малка. Започна да ми препоръчва заглавия – от Емил Зола, от Джон Голсуърти, от американската литература. И когато стихнах до „Мадоната“, тя вече не ми направи голямо впечатление след онова, което бях вече чела".

За своя юбилей през септември столетницата бе удостоена с Почетен медал на Община Ловеч. Медалът бе за дългогодишната педагогическа дейност и издигане престижа на Ловеч в областта на образованието и във връзка с кръглата годишнина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
"Чета от много малка, първата ми книга бе "Златното ключе" от Ангел Каралийчев."-Да,да ама не! Няма такова произведение от Каралийчев!
12
0
 
1
 
! Отговори
да да да преди 4 години
До 10 На 100 не се знаеш какъв си и защо си И не ми се противопоставяй - не знае защо е жив По добре да си на 200
11
1
 
7
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Всеки човек е различен и няма такова правило за килограмите. Имах двама съседи в блока. Единият отговаряше на това, което пишеш - сравнително слаб, не пиеше, не пушеше, редовно ходеше по Витоша и почина на 65 години. Другият точно обратното - дебел, пие, пуши, заседнал живот и почина на 87 години.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И на 100 години човекът си е човек, но е съмнително този, който задава такъв въпрос дали някога ще стане човек.
9
11
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Когато си на 100 години .човек ли си -малко е съмнително
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всичко е от храната и килограмите много рядко има болни хора да кажем примерно 175 см високи и 65 кг тежки организмът при тези параметри се чувства оптимално и обратното на тази височина ако примерно си 95 кг всички органи са претоварени и страдат така че всичко зависи от нас не търсете както се казва под вола теле кои каквото си направи никои друг не може да му го направи
7
0
 
10
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Начинът на живот е важен,ама и гените са не по-малко важни.И аз водех живот с много движение,не съм пиел или пушел,нито прекалявал с мазни храни.Обаче ме хвана някакво автоимунно заболяване,което скоро ще ме довърши.Оказа се,че е генетично заложено, въпреки че не знам да имам роднина с такова заболяване.Но лошият ген съм си го носел и в един момент се е отключило заболяването.Начинът на живот може да окаже голямо влияние на здравето единствено ако човек прекалява с алкохол,пуши,дрогира се.
6
2
 
20
 
! Отговори
ДО Доктор 3 преди 4 години
Не съм много съгласен с вас. Дядо ми почина на 94 год. минала година. Гонен и тормозен от комунистите през целия му живот, изселван многократно - Тополовград, София, Враца, Плевен, Шумен, Стара Загора. Цял живот е бачкал тежка работа, до 1986 год, когато стана инвалид 1-ва група при трудова злополука (ампутиран крак над коляното). Това не му пречеше да гледа близо декар място - лозенце, дръвчета, домати, краставици, пипер и т.н. Казваше ми: -Движението и работата ме докараха до тази възраст.
5
3
 
28
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Баба е на внуците си, а за вас списвачи, е г-жа Жекова! И Стоянка Мутафова си отиде на 97г но никога те сте я назовавали Баба Стоянка. Та каква е разликата между двете?
4
5
 
10
 
! Отговори
Fk преди 4 години
Ама иконата на Бойко не я споменавате.Тя топли хората и душите им апартаментна топлина и ако имате закачен суджук в спалнята ще се получи астрална амплитуда която стабилизира вашето ЧИ.
3
23
 
6
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Ами , като верен червен партиен другар , цял живот не е работила нищо , само е седяла по бюра , писала е доноси за другите и се е прозявала по партийните събрания . Не е копала на полето или не е изпълнявала петилетката за 2 г. Ееееех живот ли бе да го опишеш - рай за комунистите и ад за народа български !
2
1
 
22
 
! Отговори
баба Тошка преди 4 години
Сите да сме живи и здрави още двеста години !
1
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жива и здрава още години!