От Русия: Столипиново - най-страшното ромско гето на планетата

Лента.ру оценява квартала като криминалното ядро на света
9 яну 2020 20:00, Елка Василева
226
От Русия: Столипиново - най-страшното ромско гето на планетата
Снимка: архив, Булфото

Руско издание откри криминалното ядро на планетата в България. Това се оказва квартал Столипиново в Пловдив.

Лента.ру с помощта на Instragram изследвала едно от „най-ужасните петна“ на картата на света и разказва за него с цел да предпази туристите от евентуален техен невнимателен избор.

Колкото и да е странно, пише руското издание, криминалното ядро на планетата   се оказа в България – страна, която руснаците асоциират с евтини курорти, пророчицата Ванга и с поп краля Филип Киркоров. В град Пловдив се намира район Столипиново, който е признат за най-опасния в света.

Столипиново, пише в материала, е смятан за най-големия ромски квартал в Европа. Там на брега на Марица живеят около 50 000 души. Лента.ру отбелязва, че кварталът е кръстен на руския генерал Аркадий Столипин.

Визуално Столипиново е типично ромско гето, редом до многоетажните сгради /основно панелни/ има незаконно построени частни големи къщи и съборетини. Построените без разрешение обекти периодично биват разрушавани, но на тяхното място бързо се появяват нови, също така незаконно постройки.

Сивотата на сградите и всекидневния живот се освежава от ярките дрехи и празниците. Жителите на района опъват огромни маси направо по дворовете, пише Лента.ру. Има още едно място за развлечение – пътуващ цирк.

Богатите роми карат личните си автомобили и каруци, а обикновените ходят пеша. Правилата за движение по пътищата не се спазват, което неизменно провокира конфликти, пише руското издание и бърза да припомни за антиромските протести в село Катуница през 2011 г. Срещу ромите тогава въстанаха жителите на над 10 български града. Столипиново трябваше да бъде защитавано от полицията.

Ромите не могат да живеят без пищни тържества. Сватбите тук са винаги с размах и продължават минимум три дни /в богатите семейства – седмица/, се казва в материала и се пояснява, че по правило разходите за празника се поемат от семейството на младоженеца, като често парите за това се събират още от раждането на сина.

Комуналните проблеми на района са обусловени от износването на мрежата /там нищо не е ремонтирано от 1980-те години/ и неплатежоспособността на жителите му. Нарушеното водоснабдяване и проблемите със събирането на боклука за местните хора са по-скоро норма отколкото изключение, пише Лента.ру.

Ромите преживяват спирането на тока много по-тежко отколкото спирането на водата /която в някои незаконно построени къщи изобщо липсва/. През 2002 г. районът буквално въстана срещу градските власти, тъй като доставчикът изцяло спря подаването на ток в Столипиново. Макар че към онзи момент местните хора дължаха няколко милиона евро за ток, токът беше пускан за по няколко часа през нощта, обяснява руското издание.

Като цяло Пловдив се различава поразително от своя „район-урод“ - това е един от най-старите градове в Европа, пише накрая Лента.ру. Древният център е добре запазен, там може да се видят останките на античен форум, стадион, театър, други сгради. През 2019 г. Пловдив беше културна столица на Европа. В североизточната му част обаче се е образувало истинско гето, заключава руското издание. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още по темата: столипиноворусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
1
 
! Отговори
Майна преди 4 години
Някой път се налага да се премине през Столипиново, за да се заобиколи задръстване, кара се бавно че изкачат от всякъде. Малко хора биха се разходили в махалата. Има и работливи.
164
1
 
5
 
! Отговори
тя преди 4 години
Както има негърски гета , така у нас -ромски ! По време на соца , това нямаше да се случи !
163
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още 13 години да се задържи ЕС и всички ще са се изселили.
162
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
силно преувеличено. живял съм в Пловдив, квартала не създава никакви проблеми, просто знаеш, че на картата този квартал е там. българи почти никога не стъпват там. проблеми с *** и грозни блокове има и в българските квартали на Пловдив. а в самото Столипиново има роми с различен статус, както и при българите.
161
2
 
1
 
! Отговори
Ром'с преди 4 години
Днес на Проклпиев ли е, на Иво!? Той получаса по 1 милион долара на година... за да служи на САЩ и да не бога в Сингапур. Тук само русофбски статьи се пускат и тролчета се кефят
160
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ахаааа, руснаците се радват , че има и други като тях !
159
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Злобата, омразата, лъхащи от статията имат същият характер като, изпитаната от дедите им, преминали през 1878г. Дунава и облещени установили (разните крепостни, мужици и пр. бл.., които цял живот са яли само черен хлям и неща, растящи под, а не над земята), че "освобождават" хора, чието домакинство е по-заможно от 5 тогавашни руски взети заедно-къща,двор,градина,домашни животни,пращящи от храна; същата мания ги тресе като тази на предтеча им Святослав, разорил БГ в средновековието.Братушки?Пфу!
158
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Присмял се хърбел на щърбел. Извън 2-3 големи руски града нещата са бетер Столипиново, където поне има някакъв асфалт, а там на 50км. от Москва и Питер улиците по селата са с половин метък кал, няма измъквмане месеци, ядат по килограм месо на 2 години, в останалото време шибатт ряпа и картофи (китайски, разбира се), които поливат със самогон и боярщник; хващаш настинка, зъб ти се възпалява и си довиждане - само знахари и билки; не могат да ни стигнат още 20г., ако ще да се обърнем и да тичаме.
157
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държава в ЕС в 21 век ! - и това ни е малко та внасяме и от други страни.Напред към бунището на света ! - приятен път.
156
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На това му се вика Тотал щета ! - демек ние сме обречени.
155
0
 
2
 
! Отговори
До Javor преди 4 години
Ми честно да ти кажа, не виждам голяма разлика между това и нашето.
154
0
 
2
 
! Отговори
Javor преди 4 години
До JavorЕто и как живеят в рAсия
153
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доживяхме и руснаците да ни подиграват ! - от рая направихме пустиня.
152
2
 
10
 
! Отговори
Г преди 4 години
Явно от Лента.ру не са ходили никога до Латинска Америка :)
151
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжи. Там гето няма. Няма роми. Няма и престъпност.Щом сайтът е руски, значи Путин лично е писал статията с подривни и анти-демократични цели. Виж ако беше Дойче Веле или Фокс Нюз, тогава щеше да е чиста монета информация.Всеки пост бомба, всеки форум летяща крепост срещу руската агресия.
150
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия освен лекарите ни взе и ромите. Лекарите ще ги прежалим )))))). Да са живи и здрави германците да покажат на цял свят как се прави мулти култи . Само да не почнат пак като от преди 80 г.
149
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
60% от Русия е гето, да си оправят *** преди да правят издания за задунайската губерния.
148
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците само пропускат да споменът че това гето беше построено за ромите по времето на комунизъма който те ни натресоха
147
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСОФИЛИЯТА Е СЪЗДАДЕНА ЗА ЦЕЛИТЕ НА РУСКАТА ПРОПАГАНДА, ТЕ ОБИЧАТ ЛЕНИН, СТАЛИН, МЕЧТАЯТ ЗА ГУЛАГ И ИМА МНОГО СТРАСТ КОГАТО ИМ ПРЕВЕДАТ КОПЕЙКИТЕ, НИКОЙ НЕ ИМ ВЯРВА, НО СА ПОЛЕЗНИ, ЗАЩОТО ПАРИТЕ, КОИТО ИМ ПРЕВЕЖДАТ СА ОБИКНОВЕНО КРАДЕНИ/ НАПРИМЕР ОТ МУСТАКА- 4/5 МИЛИАРДА И 1.2 МИЛИАРДА КЪМ ЕДИН МАЛУУФЕЯВ/ПРАНЕ НА ПАРИ ОТ ГЕШЕФТИ И ЧЕРНИ СДЕЛКИ- ВЛИЗАТ В ИКОНОМИКАТА НИ, А БЪЛГАРИТЕ РАБОТЯТ, УЧАТ И ЖИВЕЯТ В ИТАЛИЯ, АНГЛИЯ, ГЕРМАНИЯ, ИСПАНИЯ- ДАЛИ ГИ ФИЛЯТ- КОЙ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ТОВА.
146
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В БЪЛГАРИЯ НИКОГА Е НЯМАЛО ИТАЛИАНОФИЛИ.