БЛС: Лекари да могат да санкционират колеги!

У нас няма регистър за лекарски грешки
11 яну 2020 19:38, Петя Славова
7

Лекари да могат да санкционират лекари. От Българския лекарски съюз поискаха законодателни промени, които да им дадат правомощия да санкционира медици при доказани нарушения.

Това стана ясно по време на семинар на Софийската лекарска комисия в Правец.

От колегията са на мнение, че трябва да бъдат въведени в действие правилата за добра медицинска практика, които описват стъпка по стъпка какво трябва да прави всеки медик при диагностицирането и лечението на пациента.

"Няма правила за добра медицинска практика, а има осъдени лекари, че били нарушили добрата медицинска практика, каквито правила в България - няма ръководство, но лекарите ги съдят а не би трябвало", коментира  адвокат Иван Сотиров.

Според световната статистика всеки десети пациент получава увреждане при лечение в болница. В България регистър на медицинските грешки няма.

"Такъв регистър би бил полезен стига по обективен начин да могат да се измерват тези усложнения, неудачи или грешки. А това съвсем не е лесно." заяви пред Bulgaria ON AIR проф. д-р Николай Габровски.

Според данните на бившата агенция "Медицински одит" 9% от медицинските грешки у нас са заради лекарска небрежност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
БДЖ София преди 4 години
След политиците лекарите са НАЙ ГОЛЕМИТЕ БЕЛИ МАФИОТИ,обраха застрахователи,няма един арестуван.Здравна реформа 30 години смях в залата ЦИРКОВЕ на аптекари и болници,бърза помощ няма но има СПОрТНИ ЗАЛИ гЕРБ да спортуват футбол.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекарите използват "световната статистика" и "националната статистика", за да оправдават грешките си.По същия начин могат да се оправдават и всички други граждани, водачи на МПС, крадци, измамници, че техните престъпления отговарят на световната или националната статистика.Но никой друг в съда или в обществото не го оправдават със статистиката.
4
0
 
10
 
! Отговори
Светия Синод преди 4 години
Ние водим регистъра на лекарските грешки .Бог да ги прости !
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да,ама НЕ...
2
0
 
8
 
! Отговори
ГАРВАН ГАРВАНУ преди 4 години
око не вади....Лекари за лекари не говорят, съдии съдии не съдят, полицаите се правят на незнаещи какво правят техни колеги
1
0
 
10
 
! Отговори
ЕЛЕНА преди 4 години
У НАС НЯМА НИЩО СТРАНАТА НИ Е В ХАОС ОТ КОРУПЦИЯ БЕЗ РЕФОРМИ ВЪВ ВСЕКИ ОТРАСЪЛ СКП ТОК , ПЪТИЩАТА СЕ РУШАТ СЛЕД РЕМОНТ НИКОЙ НЕ МИСЛИ ЗА НАРОДА В ПРОВИНЦИЯТА ХОРАТА МИЗЕРСТВАТ А СЕГА И НАТОПИХА ДИМОВ ЗА ПРОБЛЕМА С ВОДАТА А ТО ЦЕЛИЯТ ОТРАСЪЛ ОТДАВНА Е БЕЗСТОПАНСТВЕН , ЯЗОВИРИТЕ СА ОСТАВЕНИ НА ПРОИЗВОЛА НА СЪДБАТА !