Трифон Зарезан - празник на лозарите, соколарите, градинарите, кръчмарите

Традицията пази Трофонов ден и на 14 февруари
1 фев 2020 09:00, Петя Славова
21
Трифон Зарезан - празник на лозарите, соколарите, градинарите, кръчмарите
Снимка: БГНЕС

Трифоновден е православен празник в чест на свети Трифон, който се отбелязва от Българската православна църква на 1 февруари (по Юлианския календар). Традицията пази Трифон Зарезан и на 14 февруари.

Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци — 1, 2, 3 февруари. Те се празнуват както следва: 1 февруари — Трифоновден; 2 февруари — Сретение Господне и 3 февруари — Свети Симеон.

Народният празник Трифон Зарезан се почита от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. В България е запазено и отбелязването на празника Трифон Зарезан на 14 февруари, предава Нова тв.

Свети мъченик Трифон се родил около 225 г. в с. Комсада, близо до гр. Апамия, в малоазийската област Фригия, Римската империя. Родителите на св. Трифон били дълбоко вярващи християни и отрано се потрудили над своето чедо да разгорят в сърцето му любов и преданост към Бога. Трудът на родителите скоро дал своя плод. Свети Трифон бил още дете, когато по негова молитва Бог вършел чудеса.

Римският император Гордиан (238-244) не бил християнин, но не преследвал последователите на Иисус. И Бог му сторил милост за това. Той имал дъщеря Гордиана - умна и хубава. За нея идвали видни и прославени момци. Но в това време тя тежко заболяла душевно. Мъченица и терзана, тя се хвърляла в огън, хвърляла се и във вода от мъка. Идвали най-способни лечители, но накрай родителите й се убедили, че за болестта й няма лек. Тя обаче непрестанно повтаряла едно и също: "Никой не може да ме излекува, освен Трифон." Тия думи отдавали на душевното й страдание и ги отминавали без внимание. Но когато нямало вече какво да правят, императорът наредил да се провери навсякъде из империята има ли такъв човек Трифон, който лекува болни, и да го доведат.

Св. Трифон тогава бил 17-годишен. Довели го в Рим. И понеже Бог тъкмо чрез него дал изцеление на Гордиана от тая болест, истинността на обясненията му, че живият и истинският Бог, в когото вярват християните, е излекувал девойката, била очевидна за всички. Мнозина повярвали и се кръстили. Императорският дом се изпълнил с радост. Благоволението на императора към християните станало толкова явно, че вече го смятали за таен християнин. Той дарил богато свети Трифон и с благодарност го изпратил у дома му. Но сърцето на юношата било чуждо за богатството, затова той раздал из пътя си всичко на нуждаещите се.

Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест. Имен ден имат: Трифон, Трифона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Трифон ЗарезанБПЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извинете,, но в тази статия има неточности и грешки.Първо - Православната Църква почита ДНЕС ( на 1 Февруари) свети Марк Ефески. Православната Църква почита свети мъченик Трифон на 14 Февруари; почита празника Сретение Господне на 15 Февруари, а хората, носещи имената Симеон ( мъжко име) и Анна ( женско име) празнуват своя имен ден на 16 Февруари! Има и една подробност - Васил Иванов Кунчев ( Бог да го прости ) е починал на 18 Февруари - три дни СЛЕД Празника Сретение Господне по СТАР СТИЛ!!!
19
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 4 години
Кат е на 14-ти, закво го пишете днес? Абе не *** занимавайте с глупости ве!
18
1
 
1
 
! Отговори
дрът пенсионер преди 4 години
И аз наседемнадесет години лекувах млади булки
17
0
 
3
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Св. вкмч. Трифон се празнува на 14 февруари...днес празнуват гейове и комунисти които смениха календара.
16
0
 
3
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
на 14-ти не е днес... днес + утре е деня на джендърите!!!
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи да ви кажа един трик. За да избегнете *** и женски празници, на жената се казва: Трифон зарезан се празнува на 2ри и на 14ти...по този начин се избягват недоразумения, като защо не ме изведеш някъде и подобни безмислици. Виж за 8-ми март вече няма прошка!
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние европейците празнуваме Валантайнс дей
13
0
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
за да угодим на новите си чорбаджии,изтрихме "Трифон зарезан" от календара ,за да турим на негово място никога не съществуващщия в историята ни "св. Валентин-ден на влюбените"....както подменихме робството с "присъствие",както подменяме звучната Вазова реч със сухарското съвременно словослагателство,както подменихме ролята и значението на семейството,както подменихме моралните ценности,както се наведохме по стар "тертип" на новите си вече господари...и така до безкрай..
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"По много стар български обичай Трифон Зарезан се празнува на 14 февруари."============================Вярвам, че Трифон Зарезан е по нашите земи още преди тук да дойдат българите.Трифон Зарезан е северният, славянски брат на Бакхус. Разбира се, че на 14 февруари.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По много стар български обичай Трифон Зарезан се празнува на 14 февруари.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре е празника наПендалите. Защо не ги поздравявате ?
9
1
 
16
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Трифон Зарезан е на 14.02!
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, какво пречи празникът на любителите на хубавото винце да бъде отбелязан по домашному, а също и в компании и по стар, и по нов стил?Който има лози, нека да си ги зареже на 14-и.
7
4
 
8
 
! Отговори
Честит да е! преди 4 години
Честито на всички Трифоновци, а също и на всичкилозари,градинари,кръчмари,соколарии най-вече - на всички ПИЯНДУРИ !!!!!!!!!!!!!!!! :)))))))Да са живи и здрави и да си честитим този празник в продължение на много, много години занапред!
6
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както и да го погледнеш, Трифон Зарезан е на 14ти! След смяната на календара в България има празници, които на практика са лишени от историческото им съдържание, защото е изгубена календарната връзка със събитията, които са ги породили. Друг е въпроса, че по някакъв грозен начин се налагат чужди празници като Св. Валентин...
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 14-ти е, никой няма да си зареже лозата на 1-ви.
4
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един от Северозападато в северозапада още не знаят за новия календар, при тях е още римския...
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоз акъл има ли да излива хубавото вино в снега?! )
2
2
 
28
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
От както се помня, Трифон Зарезан е на 14-ти.....
1
3
 
8
 
! Отговори
Винарка преди 4 години
Това не е ли св.валентин по стар стил?