От 1 март: 5 хиляди възрастни получават грижа в домашна среда

Програмата предвижда помощ и за 924 хора с увреждания
6
От 1 март: 5 хиляди възрастни получават грижа в домашна среда
Снимка: БГНЕС

Около 5 хиляди възрастни, които не могат да се обслужват сами и 924 души с увреждания ще получат грижи в домашна среда. Това ще стане по националната програма, която се очаква да заработи от 1 март.

Стойността й е 16.5 млн. лв., съобщи социалният министър Деница Сачева след заседанието на правителството. По нея ще бъдат наети около 2400 безработни.

Така ще се обхванат най-нуждаещите се, които останаха без лични асистенти с промените в Закона за личната помощ. Те са общо около 13 хил. души.

Заетост за 12 918 безработни ще бъде осигурена по Националния план за действие по заетостта за 2020 година, приет днес от правителството.

Сумата по него е в размер на 73 млн. лв. Около 10 хил. безработни ще бъдат заети по различни проекти и програми, а за останалите ще бъдат приложени насърчителни марки.

В рамките на плана е и продължаващият проект „Красива България“, информира Сачева.
За него са осигурени 4 млн. лв. и са одобрени 48 проекта на български общини за различни медицински центрове, детски градини, училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а за останалите ще бъдат приложени насърчителни марки.------а може да ги насърчавате с евраци :)
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А преди 2019год. колко хора са получавали придружителски, за да бъдат обгрижвани от близките си? Домашният асистент преди полагаше 8 часа грижи за нуждаещия се. После намалихте часовете на 4, ако не се лъжа. Сега по колко часа на ден ще бъдат обслужвани възрастните и трудноподвижните?
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С каква грижа се хвалите?Месечната подкрепа на хората до 70% ТЕЛК я увеличихте с 0.78 лв. За тези с ТЕЛК до 90% я увеличихте с 2лв. ПОЗОР! Орязахте миналата година с МАЯ Манолова и Б. Петков помощите за дюшеци, слухови апарати и какво ли не. На какво отгоре е вашето самоизтъкване?!
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По добре им осигурете охрана от едни тъмни индивиди от селата
1
0
 
8
 
! Отговори
Добре, но преди 4 години
важното е да има някакви гаранции, че тези домашни асистенти са сигурни хора.Няма да е лошо да бъде организирана и друг вид услуга -има хора с частични увреждания, които остават у дома си при поледица,или пък периодично се влошава физическото им състояние, или има само някои видове дейности, с които не могат да се справят сами. Мнозина от тези хора биха плащали, ако социалните служби или общината може да им осигури помощници, когато имат нужда от тях и да гарантира, че са благонадеждни.