Синдиката на учителите притискал в избора на учебници

Издателството на учебниците подкрепяло синдикалния вестник
Обновена: 5 фев 2020 07:36 | 5 фев 2020 07:26,
32
Синдиката на учителите притискал в избора на учебници
Снимка: БГНЕС

Учители скочиха срещу натиск за избора им на учебници и насочването на вниманието им към конкретно издателство за помагалата, с които ще работят. Това се случва след писмо, което председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева е изпратила до педагозите и областните координатори, които членуват в него.

"В духа на доброто социално партньорство ви моля да подкрепите издателството при избора на учебниците за 1, 2, 5 и 6 клас и учебните помагала за 3 и 4 група на детските градини", пише в писмото тя. От него става ясно, че причината за лобирането е "доброто социално партньорство" с конкретното издателство, което от 10 години подкрепяло издаването на вестника на синдиката, посочва "Монитор".

Още по темата

От образователното министерство заявиха, че не одобряват и не считат за правилен подхода, при който учителите са насочвани към избора на конкретни учебници. Те обясниха, че във връзка с разпространеното писмо ще разговарят със социалните партньори по време на Отрасловия съвет. Ще бъде проведена и среща със собствениците на издателства. От ведомството припомниха, че още с встъпването си в длъжност образователният министър Красимир Вълчев е наредил на началниците на РУО и директорите на училища да не допускат оказването на натиск върху педагозите при избора и оценяването на учебните помагала. Изборът на всеки учебник трябвало да бъде съгласуван и с обществения съвет на училището, в който участват и родители.

Получаването на материали и дарения, предоставяни от издателствата или техни представители, които са вносители на проекти, както и включването на директори и учители в екскурзии, семинари и събития, организирани от същите издателства, също е недопустимо, допълват от ведомството.

Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България и директор на 119-о СОУ Диян Стаматов обясни, че педагозите по-скоро приемат писмото с насмешка.

"Никой не му обръща внимание, но се създава колебание за начина, по който се избират учебници. Не трябва да има вмешателство нито от организации, нито от издателства", заяви той. Стаматов подчерта, че е важна ролята на директорите, които трябва да спрат разпространението на подобни писма. Учителите обаче остават тези, които трябва да избират учебниците и помагалата, с които ще работят техните възпитаници.

"Педагозите трябва да се водят от интересите на учениците си, а не от тези на организацията, в която членуват", каза още директорът на 119-то. Той даде за пример, че половината от децата 5-и и 6-и клас в повереното му училище работят по помагалата на едно издателство, други по второ, а учебникът по литература бил на трето.
Сподели

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живея в Германия, на гърба на учебник пише по години кое дете го е ползвало, моето е 15 поред т.е 15 г. същият учебник, всеки ден принтирани допълнително помощни материали. Учибниците са безплатни, не събират пари в училище. Купувам само тетрадки и папки. Всяка дете получава 204 ? детски надбавки.
17
0
 
7
 
! Отговори
До Чебурашка преди 4 години
Чебурашка,Чебурашка,можеш ли да ми посочиш поне една сфера в нашия днешен живот, при който не е оградена с непробиваем обръч от "наши хора" всяка възможност да се борави с бюджетни пари?Дори нещо повече. Нещата са скалъпени така, че всяка възможност за печеливша лична инициатива да може да бъде реализирана чак след като минеш през иглени уши, за да си осигуриш изискуемите разрешения, които разбира се ти дават пак "наши хора" - все деца, други роднини или протежета на онези, които вилняха 45 г.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги става въпрос за пари, бил казал един мъдър евреин.
15
0
 
5
 
! Отговори
проформа преди 4 години
Учебниците се одобряват проформа. Съкращават отпуската на учителите, по никое време ги викат в училище, за да ги одобрят. Кой нормален човек ще се върни я от екскурзия, я от море и ще чете задълбочено десетки учебници? Стоят по 1,2 дни в училище и накрая одобряват независимо кои учебници. Някак се споразумяват. но в някои училища вече директорът си е казал тежката дума. И това става срещу рушвет, нали се сещате?
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учебниците се дават за одобрение на учителите през лятото, когато те са в ЗАСЛУЖЕНА ваканция , преглеждат се набързо, одобряват се ВСИЧКИ ,защото ,което не си одобрил, трябва да пишеш обяснения, и така хоп- пито платено -това се знае ,но промяна - НИКАКВА , просто колективите и издателствата ,които правят учебниците ,трябва да са готови с пилотните издания април ,и докато са в училище ,да речем до края на май да има становища ,а не издателствата да гледат лятото да са в отпуска
13
0
 
4
 
! Отговори
Пипи дългото чорапче преди 4 години
Нямало учители,дрън дрън.Колко успешни даскали изгониха да сложат калинки.А за учебниците е така от доста години.Казвам го като бивш учител.А Такева и дъщеря и са окупирали всички преквалификации ни курсове.Я пак ме изстрийте,навик ви е
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Актуализиран цитат (по Орешарски): "Да разваляме седянката"...
11
0
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
Янка Такева е дърта комунистическа номенклатура. Несменяем шеф на Съюза на българските учители от 1994 година до днес!!! Но щом даскалите я търпят.......
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От МОН се изжепиха, че съдържанието на учебниците не било тяхна грижа. Те само ги одобрявали. Това във връзка с новата идея, че вече е било мирно съжителство, а не присъствие, следователно не е имало възстановя и войводи, а просто дребни престъпници, за които не се говори.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8Лобизъм е, като лобираш в парламента или е общината. Натиск е, като ти се казва Направи каквото искам или ..., злоупотребявай ли см позицията си.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка година тотална подмяна на всички учебници. Все пак говорим за 5 до 9 предмета, в зависимост от възрастта на ученика. Я сега сметнете, че има по 50-60 000 ученика на випуск и 12 класа общо. Уж се прави за добито на ученика, ама е забранено, да си разпечатал сам учебника, а пак ако ползваш PDF на ipad, сигурно ще те скършат.А по-лошото е, че според новите учебници, в България даже и османско присъствие не е имало. Имало било съжителство. Не било точно доброволно, ама било.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко в тази териториясмърди та се нетрае ! Нема такава държава и толковадебилски народ!
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И родителите лудват всяка година с толкова много издателства и помагала.
5
0
 
17
 
! Отговори
нищо ново преди 4 години
В Шумен нещата стоят по същия начин. Съпругата на зам. кмета по образованието разпространява учебници на 2 издателства. И това е от много години. нали се сещате какъв натиск има от страна на директорите къв учителите, пък и от самата госпожа. Непрекъснато се обажда на учителите. И познайте дали и отказват? Оплетени са като свински черва. Конфликта на интереси е на лице, но това никой не го интересува. Жената си печели парите и толкова. И това става със знанието на кметове, управа, директори.
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това е лобизъм, а не натиск. Тоест по съвременните "стандарти" си е напълно легално начинание... Не съм чел въпросното писмо, но от извадката ми изглежда по-скоро като молба, отколкото като натиск.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Издателството плаща на тази да подкрепи и препоръча нещата на издателството ... без значение дали стават или пак са пълни с правописни грешки. Важното е да има парички за тази отгоре
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, де, тази Янка Такева докога ще бъде несменяема?! Тя е на този пост още от времето на соца!
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корупция, далавери, схеми и какви ли не мошенгии на всички нива,и навсякъде, а оня папуняк се хвали, че сме стабилни.