"Меден кръст" освети меда в Благоевград

Днес е празникът на пчеларите
10 фев 2020 14:56,
3

Снимка: БГНЕС

Над 2000 буркана с мед бяха осветени в благоевградския храм "Въведение Богородично", съобщава БГНЕС.
Още по темата

На днешния ден огнен кръст пламна символично в благоевградския храм. По традиция в деня на пчеларя меда се освещава като бурканчетата на стопаните се подреждат във формата на кръст. След което привързаните за тях свещи се запалват.

Още от неделя служители и доброволци приемаха меда на пчеларите, надписваха бурканчетата и привързваха на тях свещичка. Така днес в църквата имаше над 2000 буркана с мед. След службата в памет на свети "Харалампий", свещите бяха запалени, а отците от храма благословиха меда.

"След като производителите на мед започнаха да донасят бурканите, за да бъдат осветени, ние решихме преди 15-на години да ги подредим във формата на кръст", така се роди този ритуал, който е уникален”, каза Аделина Стефанова, уредник на музея към черквата "Въведение Богородично".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
просто тия преди 4 години
Жалки са. Формата на кръст е символична и неуместна, според мен. Не е никаква оригинална идея, а просто имат пространство за поставяне на повече маси с буркани мед .. Дори да бяха направили кръг, звезда, триъгълник, квадрат, нищо няма да се промени. Освещаването е важно... Трябва православните християни да се молят, да постят, да се изповядват и причестяват, да бъдат за добър пример с живот по Божиите заповеди.
2
0
 
6
 
! Отговори
?! преди 4 години
Защо сте снимали кръста обърнат?
1
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първобитна работа...