Възможно ли е да получаваме 50% по-евтин газ от Русия?

"Газпром" обмислял по-евтините доставки, твърдят руски медии
13 фев 2020 09:28, Ния Христова
40

Руски източници твърдят, че "Газпром" обмисля дали да започне доставки на газ в България на цена с до 50% по-ниска, съобщи Bulgaria ON AIR. Новината идва след предупрежденията от страна на САЩ, че са готови да санкционират страни, които приемат газ от "Турски поток".

"Благодарение на "Газпром" се стигна до нова формула и ново индексиране - по хъбов индекс. Цената ще се определя при средна цена на 3 хъба. Самия "Газпром" вече се ориентира за определяне на цена по този начин -близо 57% се подават на хъбов принцип, а само 17% са както сме изчислявали досега. Това предполага по-евтин природен газ", коментира Еленко Божков, енергийният експерт и бивш член на КЕВР.

Според негови предположения има шанс руският газ да поевтинее с минимум 30%.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев посочи, че в момента се провеждат тежки преговори, а поевтиняването на синьото гориво с 50% е силно и прекалено.

"Няма цена, има ценови профил. Цената е динамична. Ако говорим за промяна на цената, трябва да говорим за промяна на параметрите на формулата. Миналата година предложих на правителството да се направи комплексна формула. 50% залагаме на хъбовите котировки, 50% на формулата, която определя нефтения индекс. В момента хъбът става по-атрактивен, неговата тежест се увеличава и сме по-близо до ниските цени - и обратното", поясни той.

По думите на експерта заради коронавируса има отказ на кораби, които превозват втечнен газ към Китай. Тези потоци се насочват към Европа и по тази причина пазарът се пренасища и цената пада.

"До 2022 г. трябва да спазваме тази клауза, а до 2024 г. имаме план за постепенно отваряне на пазара", отговори му проф. Тасев. И добави, че имаме празна тръба в посока Молдова и Украйна. Възможно е количествата газ да се търгуват навън, смята той.

"Имаме сделка с Америка и вече реално купуваме втечнен газ. Геополитическата ситуация в момента е изключително благоприятна както за преговорния процес, така и за нашите потребители. Няма да търпим санкции", добави проф. Тасев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Още по добре ще бъде да построим Южен Поток. Боко да отива да плаче в Москва ако не иска България да е зависима от вековните си врагове Турция и Гърция. Турция вече ревизира границата от 1878 в Сирия. Следва Северната и граница. Ще бъде фатално и затварянето на въглищните централи. Те са стратегически. Работят с наши ресурси и ни дават 40% Независимост на електропроизводството.
36
0
 
1
 
! Отговори
33 да трите минуса преди 4 години
И 33 минуса да сложете все ми е тази! Та кой според вас е този, който ще размаха сопа на Русия? Хайде, отговор и по-бързо!Поинтересувайте се колко производители на шистов таз фалираха досега в САЩ? В колко страни се практикува фракинг-технологията? Добив, транспорт, втечняване, транспорт по море, декомпресия, може ли да е по-евтино това от тръбопровод от находището до консуматора? Ами цената на химикалите, ами пораженията на околната среда?Помислете, ама нямате с какво! Психика на запалянковци
35
0
 
4
 
! Отговори
Борса преди 4 години
Стига с тези процентни тъпотии!Средна цена на 1000 кбм на европейските борси-90 евра!По колко плащаме и за колко договаряме?Корумпето жабок-професор да каже!
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека се конкурират американци и руснаци. Това беше целта.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Диверсификацията прави чудеса, за всички тия дето забравиха какво се случи зимата 2008-2009, а като бонус е и по-ниската цена.
32
3
 
5
 
! Отговори
До Анонимко 25 преди 4 години
Хкрементче, а кой да размаха сопата? Нещо не се вижда на хоризонта такъв! Руснаците могат да ни спрат кранчето, ние сме пренебрежимо малък пазар за тях. Престъпните мафиоти и компрадори съсипаха консумагорите на енергия в благословенета ни едно време страна! Десетки заводи ги няма, стотици оранжерии, кой да потребява газ и ток!Това, че се спряха проучванията за търсене на шистов газ е една от малкото червени точки за управляващите! Да си унищожават земята и водите янките!Добруджа още ни храни!
31
2
 
7
 
! Отговори
X преди 4 години
Сега обичта към Путин в признателна България ще скочи до 110% според Галъп.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турчина е влязъл във форума и си е помислил,че това е дебат на експерти.Раздава епитети ,че всички са будали и се смее като ненормален.Това само говори за интелектуалното му ниво.Определя политиката като дупене на исток и на запад,а той се дупи само в една посока,ама постоянно.
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26Комисионни има само когато се договаряш на тъмно, както винаги сме се договаряли с Русия, когато купуваш от борсата комисионни има само за борсовия посредник за купувача няма комисионни.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Професор Тасев изведнъж възмъжа. До оня ден твърдеше че нямаме алтернатива, а днес че купуваме американски втечнен газ и ситуацията за България е много изгодна за преговаряне с Газпром а по точно казано с Русия.
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като сме малък пазар,защо си бутат гагата тука.Да си продават на големите пазари и да си свиркат.То не бяха потоци,то не бяха нефтопроводи,саботиране на проучванията за шистов газ,саботиране на други проекти за диверсификация.По същата логика че сме малък пазар,можеха да ни продават на ниски цени,за да си осигурят преминаване на тръбите за големите пазари.При евтин и сигурен газ,щяхме да потребяваме много повече,но и 3млрд. кубика не е малко като пари.
26
3
 
5
 
! Отговори
турчина преди 4 години
хахахаха браво екперти по всичко,добре че сте вие,че да се посмем малко
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички е въпрос на комисионни. Заради тях цената на газта непрекъснато се предоговаря. Българските политици-мафиоти си получават жалките комисионни, а България плаща скъпо и прескъпо за тази газ, независимо кой я доставя - САЩ, Русия или някой друг. По байтошево време имахме суперизгоден договор с Русия за вечни времена, но така за демократите нямаше да има комисионни и те го прекратиха и предоговориха. Затова е скъпа газта в България.
24
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците разбират само от со па, те никога не са разбирали какво е това пазар и как се формират цените по пазарни условия.Но петата им колона в България накара българите да им плащат най високата цена в Европа, милярди евро бяха взети от българския народ и подарени на господарите им в Масква!А тия двамата т, н експерти са част от тази пета колона и години наред ни обясняваха че руската газ е единствената за България. Да, но не.
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак несправедливост спрямо матушката.Всеки я изнудва за ниски цени и тя се съгласява,защото такава е широката руска душа.Те си отделят от залъка за някакви неблагодарни братушки,но пак са недоволни и искат още намаления.
22
6
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Възможно е ако цената на този който сме получавали досега е била завишена с 50%, но намаление едва ли ще се случи, щом ства въпрос за раССия ... в крайна сметка нейната бензинова икономика няма от какво друго да припечелва ... !!!
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия двамата т, н експерти не защитават българските, а руските интереси, те да има как ще накарат българите да плащат и 1000 лв за руската газ, само и само в Москва да са доволни и това са го доказали многократно.Когато цената на руската газ е била 100 долара за кубик в ЕС, Българите плащаха на братушките по 350 долара, а тия двамата ни обясняваха колко изгодно е това за България! А сега руснаците са притиснати от ЕС който ги осъди за монопол да намалят цените за България, иначе тия двамата и
20
5
 
6
 
! Отговори
турчина преди 4 години
големи експерти тука бре,от всичко разбирали газ,петрол,енергетика,земеделие и т. н. от запад от изток ви го подават а вие баламите го лапате целия
19
6
 
4
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
трудна работа това, у нас да падат цени... по принцип руснаците изобщо не ги бърка (нито някога ги е бъркало) да намалят цената за БГ(предвид че не потребяваме големи количества) тези надути цени за нас са умишлено за да ни притискат, то е елементарно - ние сме в лагера на техните врагове - САЩ и НАТО, и докато си стоим в този лагер ще използват всякакви средства защото ние сме една потенциална пета колона (отношението на много българи към Русия го доказва)
18
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 13. каква газ по Живково време бееее. Населението тук там на туристически бутилки. Газ къде бееееее. Ни коли ни апартаменти. Тук там