Дирят роднини до четвърто коляно за донорство

1050 души чакат за трансплантация
15 фев 2020 10:15, Петя Славова
29
Дирят роднини до четвърто коляно за донорство
Снимка: БГНЕС

Роднините до четвърто коляно, включително при родство, възникнало при осиновяване, но не по-рано от три години от осиновяването, ще бъдат питани дали органите ни да бъдат предоставени за трансплантация, ако български гражданин изпадне в мозъчна смърт и няма по-близки роднини.

Това предвижда проект за промяна в Закона за трансплантациите чрез изменения и в Закона за лечебните заведения, който беше разгледан от здравната комисия в парламента.

Целта е да се увеличи броят на донорите у нас, особено по отношение на чакащите за трансплантация на бъбреци и черен дроб, обясниха вносителите от Министерството на здравеопазването.

Според сега действащата нормативна уредба се питат за съгласие съпруг, съпруга, родители или един родител, ако другият е починал, дете, брат или сестра, съобщава "Монитор".

Искането на съгласие е независимо от изказаната приживе воля на лицето, което я отбелязва на предпоследната страница в здравноосигурителната си книжка. Там то вписва само несъгласието си, като до подписа му се подписва неговият личен лекар, който подпечатва със своя печат волята на своя пациент. Когато няма отметка за отказ, се смята по презумпция, че  човекът няма нищо против да стане дарител на органи ако изпадне в мозъчна смърт.

Измененията прокарват и възможността за т.нар. кръстосано донорство – при наличие на двама реципиенти и съответно двама донори (техни роднини), които желаят да им дарят орган или тъкан, но са биологично несъвместими, да се допусне трансплантация на тези двама нуждаещи се пациенти чрез размяна на донорите (нероднини), ако те са съвместими.

Да се разреши донорството на матка по подобие на бъбреци. Тази идея също е залегнала в проекта за промяна.

Критериите дали една жена, която вече е родила деца, може да дари този свой орган на друга, която не е в състояние да износи бебето си, ще бъдат определени от лекари и специалисти за всеки конкретен случай.

Според водещи медицински специалисти в България са налице възможности за такава трансплантация, с което ще се даде възможност на жени без матка да родят своите деца

Според тях това е орган, който се използва и може да се взема от жена, която вече е родила, казва в мотивите си здравният министър Кирил Ананиев, който е вносител на законопроекта. По-нататък той уточнява, че този нов метод е с малък световен опит.

Междувременно началникът на Клиниката по нефрология в Александровска болница проф. Емил Паскалев уточни пред БНР, че кампанията на МЗ за популяризиране на трансплантациите дава положителен резултат. Той обясни, че 36 са извършените трансплантации на бъбреци за миналата година у нас. 1050 са чакащите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
10
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Защо трябва да се присажда матка - едната жена трябва да пие имуносупресори, за да не я отхвърли, а другата остава без матка. Това е осакатяване на две жени. Да се регламентира сурогатното майчинство - жената подписва пред нотариус, че износва детето на друг. Може да е леля му, платена жена или защо не баба му, ако е по-млада
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карантията се взима от белите търговцинонстоп.Особено ,ако нямаш екип,илидруга екстра.Може би си имат борса исъответно промоция.Аз не си даваморганите.Няма нужда да питат озвере-лите ми роднини.Първо да търсят нотариуса,ако несъм изрично казал,да не ми посягат.Да има съд,ако липсвадори част от червото ми.