Психолог: МОН е неподготвен за сексуалното образование в училище!

Говоренето за секс не подтиква децата да го правят по-рано, уточни той
21 фев 2020 09:06, Петя Славова
76
Психолог: МОН е неподготвен за сексуалното образование в училище!
Снимка: БГНЕС

Говоренето за секс и сексуално образование на деца няма да ги подтикне да започнат да правят секс по-рано. "Тезата, че децата ще станат сексуално активни на такава малка възраст, си е направо огромна глупост, която многократно е била изследвана и отхвърлена от какви ли не изследователи", съобщи пред БГНЕС психологът Иван Игов.

Подобна теза е отхвърлена от всякакви изследователи по света поради два основни фактора – единият е развитието на юношеската сексуалност, когато с навлизането в пубертета хормоните започват да си казват думата и започва да се развива онзи дял в мозъка, който на практика отговаря за сексуалните желания. "Фактът, че не говорим за секс, не означава, че децата ни чисто физически нямат такива потребности и те не търсят начин да ги удовлетворят, лошо е ако не знаят как", обяснява специалистът.

Още по темата

Вторият фактор – мит е, че "като не говорим с децата за секс, те не знаят за какво става дума – този мит е особено глупав, когато децата още от предучилищна възраст започват да сърфират в интернет, където поне една трета от съдържанието има сексуален и порнографски характер", смята психологът.

Българските мъже имат най-големи проблеми със сексуалността, а 95% от тези проблеми са свързани с психогенни фактори, съобщи още психологът.

България е на едно от първите места по раждания от малолетни майки на възраст под 14-годишна възраст, и тук не говорим само за момичета от малцинствата. Това означава, че деца раждат деца, с които не е говорено за секс. Това означава, че липсата на сексуално обучение и информация всъщност води до това.

И третият факт – в развитите страни, включително и в България, хората започват все по-късно да сключват брак и да раждат деца, което не е непременно лошо, но липсва семейно планиране и все повече жени започват да прескачат детеродната възраст.

"Ако родителят просто подхвърли книжки, вместо да говори с децата си, това не създава онзи комуникационен канал, който е толкова важен. Тоест, от най-ранна детска възраст децата трябва да започнат да говорят с родителите си – не трябва да ги учим, че има нещо срамно от половите ни белези, нашата сексуалност, или пък как се раждат децата", смята Игов.

У нас има добри помагала за обучение на децата от най-ранна възраст – например кукли момче и момиче, където децата могат да видят как изглеждат другарчетата от другия пол. Защото децата имат нужда да разбират различията, и ако ние не сме им показали, те сами намират начин да разберат. "Родителите някак си не са склонни да ходят на курсове или семинари по родителство, а точно там получават знания как да говорят с децата си на такива деликатни теми. Затова обикновено в горните курсове на училищата има часове по семейно планиране, и още в училище подрастващите трябва да се научат как да планират бъдещите си деца, как да ги възпитават, и как да ги научат на това, че човешката сексуалност е вид общуване. Само при хората сексът е общуване, а не задоволяване на нагони", поясни Игов.

Министерството на образованието не прави нищо по въпроса, и го прави от години, смята психологът. "Въпреки че многократно е повдиган този въпрос, самите учители не са подготвени да говорят за сексуалността, защото те самите не са наясно със своята сексуалност. Биолозите биологизират проблемите, другите учители просто казват, че не е тяхна работа. Затова са нужни специализирани курсове, но те не бива да бъдат откъснати от останалите форми на общуване и социализация на децата, то трябва да е част от това. Ние повече от 10 години предлагаме такива обучения, но като че ли в българското училище е по-важно от първи клас да се учи математика".

За съжаление, в момента повече НПО-организации са подготвени да говорят с децата, отколкото експерти от МОН, затова не трябва така панически чиновниците от министерството да спират всеки образователен проект в училищата, смята психологът.

"След оръжията и наркотиците, порнографията носи най-много приходи по света – това е милиарден бизнес, който печели толкова много неслучайно. Силата му е също толкова разрушителна, както и на първите две", завърши Игов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
13
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Иван Игов, тоя да не е някакъв пед0фил играещ го психолог ?
41
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва за всяка такава джендърска идея да излизаме на улицата пред парламента и да им дадем ясно да разберат, че не Соросс им е шеф , а българския народ им е ШЕФ! Защото те са много нагли и виждат, че си траеме и си правят номерата вече 30 години, но това трябва да спре!
40
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** от ГЕРБ в МОН успешно решиха задачата от началниците, образователната ни система да произвежда функционално неграмотни младежи.Сега вече могат да пристъпят към основната си задача - сексуалното разрващаване от първи клас.Гарантирано от ГЕРБ!
39
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам усещане, че ни подготвят и скоро ще открият гимназии за подготовка на професионални *** и професия жиголо с разширена теоретична и практическа насоченост.
38
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Титанът на мисълта Иван Игов отново в действие.
37
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мен едно време (90те) на 6 години една връстничка ми каза как се правят децата, докато си играехме с куклите. Даже беше виждала майка й и баща й много пъти да го правят. Митът на Дядо Коледа също беше разбит много рано. Не знам тия хора, които смятат, че деца в 4-5 клас са малки, за да знаят какво е секс, дали случайно не пасат трева и не живеят 100 години назад? Децата са изключително любопитни и ако си мислете, че като избягвате дадена тема, те няма да имат интерес към нея, просто се лъжете
36
2
 
12
 
! Отговори
тя преди 4 години
Много министерства , агенции , инспекторати , а работа от чиновниците никаква , само спъват обр процес !
35
5
 
22
 
! Отговори
тя преди 4 години
Всичко " мара втасала " , остава само сексобучението !
34
0
 
22
 
! Отговори
тя преди 4 години
МОН за нищо не е подготвен !
33
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добри мотиви за,, учене,, и,, работа,,от замаскирана грижа за децата ни!!!Интересите и парите явно са силен мотив и подбудителна дейност в учебната дейност по сексуално образование.Спрете с експериментите !
32
2
 
17
 
! Отговори
МАРИЯ преди 4 години
По-важно е от първи клас да се учи математика !!Автора тънко преде ,кой ли го е образовал, него ,баща му , дядо му ,дедите му ,цялата фауна на секс ?? Какво знае той за биологичното развитие на човека ,медицина ли е завършил ,психология ли ,че говори на АНГРО ? ЗАЩО СИ ВЯРВА ,ЧЕ МОЖЕ ДА НИ УБЕЖДАВА , КАТО *** ? СТИГА, С ТЕЗИ САТАНИНСКИ ПРИОМИ !!
31
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 32Това им е мантрата на сороските активисти,че децата знаели всичко и от 4-5 клас вече действали,но това не е вярно. Може би любимия контингент на *** по гетата го правят,но останалите не.
30
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете се с тази тъпотия сексуалното образование,като има жизнено по-важни неща,на които училището да обучи децата. Секса не е най-важното в живота. Накрая ще изкарате от училищата едни развратници,които няма да знаят чужди езици, литература,математика,какво да правят при бедствия,и как да пресекат безопасно улиците. Явно това е целта деградирали млади хора,които правят безразборен секси,и изпадат в депресия и замисимости.
29
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сектантите се явиха и почнаха да говорят как 14 годишните им деца не са гледали порнография те гледат от 5 6 годишни а в 4 5 клас вече действат
28
4
 
4
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Може да комуникирате с кучетата писмено, давате им лист и химикал, и да не могат да пишат, много лесно се научават!
27
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е.. по добре ли е (като мен) да набарат касетките на тате още в 1-2 клас и да си ги пуснат? Вече даже е много по-лесно да намерят някое видео в нета, поне при мен нямаше още интернет. Научих се за кво става въпрос и сам.
26
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говоренето за секс в училище напротив подтиква децата към действия.Възможно е сексуално образованиe само в период на юношество от 17 до 20 години ,когато организмът е достигнал своята психологическа и биологична зрялост.
25
1
 
24
 
! Отговори
Миткалото преди 4 години
Всичко идва от тази уж демокрация - от една група богаташи се лансират разни работи ,уж в името на хората .СЕКС,СЕКС а реално не се прави нищо за спазване законите на държавата.Виждате ли, да уважим начина и на живот -деца да раждат деца.На 24 г имат някои по 8 деца -и да ходят на училище,момичетата им се редуват,да гледат малките понеже имат вече 9-то бебе.Да се спрат всички помощи за тези които са родили преди пълнолетие.Лицата от които са за бременели да се съдят по закона секс с малолетни.
24
1
 
12
 
! Отговори
До 23 преди 4 години
Мокри педофилски сънища?
23
1
 
18
 
! Отговори
Жеко куршума преди 4 години
Ей, ***, пак ли се измушкахте отнякъде си да мътите водата. Пуста сопаааа...