100 000 тръгват на исторически туризъм за 3 март

Чакат се 120 хил. чужденци в хотелите за празника
2 мар 2020 08:10, Елка Василева
53
100 000 тръгват на исторически туризъм за 3 март
Снимка: архив, БГНЕС

400 000 българи и чуждестранни гости тръгват на екскурзия или почивка в страната за Националния празник - 3 март. Поне 100 000 от тях ще посетят паметници и музеи, свързани с Деня на Освобождението или исторически забележителности. Това съобщи за „Монитор“ директорът на Института по анализи и оценки в туризма (ИАОТ) доц. Румен Драганов.

По данни на агенциите се очаква за 3 март в страната да пристигнат около 120 хил. чужденци, докато българите ще бъдат със 170 хил. повече - 290 хил.

„Най-посещаваните дестинации за празника са местата на бойната слава, свързани с Руско-турската освободителна война“, коментира Драганов.

Най-емблематичната сред тях несъмнено е храм-паметникът „Шипка“, който събира десетки хиляди туристи, които искат да изкажат своята почит към саможертвата на освободителите на България. Почти всяка година обаче огромният туристопоток става причина за блокирането на туристи на върха, което пък е идеална възможност за хотелиери и собственици на къщи за гости да подпомогнат бизнеса си, предлагайки примамливи пакетни оферти.

За 3 нощувки в местността Узана край Габрово броим 129 лв., гласи оферта на турагенция. В пакета е включен поход до „Шипка“ на 3 март, който ще бъде последван от празнична вечеря в ресторанта на хотела.

Оферти за еднодневна екскурзия също не липсват. Празничният пакет за поход до знаменития паметник излиза по 35 лв. на човек, като в него влиза транспорт от София до Шипка и посещение на църквата „Рождество Христово“ с осигурен екскурзоводски съпровод. Входната такса за музейната сбирка на паметника, включваща лични вещи, ордени, снимков и документален материал, картини и оръжия, се заплаща допълнително.

Мадарският конник и крепостта Царевец пък са само част от забележителностите в страната, които са предпочетени по празниците пред туристическите атракции в чужбина.

Хълмът Царевец и църквата „Свети 40 мъченици“ се намират на едва 50 км от мястото на шипченската епопея в столицата на Втората българска държава - Велико Търново, която изобилства от исторически забележителности. Пакетните оферти за района предлагат богата екскурзионна програма, в която освен Велико Търново влизат Арбанаси и Дряновският манастир. Автобусният транспорт от София, две нощувки със закуски в хотел в Арбанаси и екскурзовод струват 145 лв. на човек, като за вечерята се доплащат 10 лв.

С 21 лв. по-евтини са пакетите само за Арбанаси, включващи 2 нощувки със закуски и вечери, една от които - празнична.

За гостите и жителите на града спектакълът „Звук и светлина“ ще бъде излъчен безплатно на 3 март.

Крепостта на Априлското въстание - Панагюрище пък предлага алтернативни начини за честване на празника. Онлайн оферта на турагенция гласи, че срещу 165 лв. на човек получаваме 3 нощувки с домашни закуска и вечеря в къща за гости в града. По време на екскурзията гостите ще бъдат запознати с тънкостите при приготвянето на тутманик с шарена сол, който после ще хапнат заедно. Интересни туристически забележителности в района са старият град и музеите, чийто вход обаче не влиза в цената. Посещението на 5 музея струва едва 7 лв.

Тази година Националният празник се пада във вторник, което става причина много от туристите - българи и чужденци, да слеят почивните дни, за да се насладят на дълъг уикенд в някой от многобройните балнео и спа или ски курорти в страната.

Една от най-посещаваните зимни дестинации в страната - Банско, примамва за празника с две нощувки на база All inclusive и празнична вечеря за 150 лв. на човек, показва пакет на турагенция. Организаторите обещават и широка гама от активности по време на престоя - конкурс за домашно вино и ракия, разходка с каруца и уроци по български народни танци от всички краища на страната.

Мнозина пък сливат почивка и празничните дни и са предпочели спа курортите. Велинград предлага 2 нощувки със закуски в един от хотелите в града на цена от 396 лв. за двойна стая на вечер. Освен празнична вечеря и тематична закуска с подбрана храна и музикална програма, на разположение на туристите ще бъде и спа зоната на хотела, която разполага с вътрешен басейн, джакузи и сауна. За семействата с малки деца се предлагат услугите на професионални аниматори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гундяев ще чете ли конско на президента?
19
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
70% от българите не си познават рода за тях това не е важно мислят само за пари за алкохол разврат и др изродщини Много е важно човек да познава рода си
18
0
 
20
 
! Отговори
Добри Чинтулов преди 4 години
Вятър ечи, Балкан стене,сам юнак на коняс тръба зове свойте братя:всички на оръжие!Дойде време, ставайте,от сън се събуждайте,доста робство и тиранство,всички на оръжие!Който носи мъжко сърцеи българско име,да препаше тънка сабя,знаме да развие!
17
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да са малко хората, качили се на Шипка за празника. Освен това отново ще има мощно "Ура" за единствения достоен Президент Румен Радев и още по- мощно освиpkвaне на такива като пекинската!!!!
16
13
 
8
 
! Отговори
До 17 преди 4 години
Нямам нито един от роднините си който да е бил член на престъпната бкп или да е бил агент за разлика от тебе Вие сте безбожници избихте свещениците взривявахте църкви избихте рода на Иван Вазов Бачо Киро Райна Княгиня затрихте гроба на най-големия български генерал Владимир Вазов и др
15
7
 
17
 
! Отговори
До 19 преди 4 години
Нашиот премиер слънце, на връх националния празник ще е в Турция, при султана :(
14
1
 
16
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Институт по анализи и оценки в туризма. Боже боже, и такова ли чудо има. Представете си какво се върши там, след като заявяват, че за нашия празник ще дойдат 120 000 чужденци, и то в работен ден, и то с този коронавирус, и то по никое време за туризъм. Каква е ползата от тази измислена структура. Да не се чудим защо събираме капачки за медицинска апаратура.
13
4
 
12
 
! Отговори
ПенЦия преди 4 години
Утре е национален празник. И, да да спази традицията, нашиот Премиер-Слънце пак ще избяга нейде в чужбина.И единственият въпрос е - този път къде?
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ай сик с тия комунисте и фашисте.Каквото и да си говорим,винаги става дума кой да държи парата.Дет са вика-Голяма уста иска папа и Голяма *** иска да те перне през ръката и да ти вземе папото.
11
2
 
9
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
Вие още сте на власт какъв е бойко-член на бкп какви са другите управляващи агенти и членове на бкп-престъпници Вие си извършихте преврата от 10 ноември Вие избивахте без съд и присъда вие измъчвахте по затворите и лагерите
10
1
 
8
 
! Отговори
somebody преди 4 години
Естествено няма как 120 хил. чужденци да дойдат за 3-ти март в България, защото :- за тях е работен ден;-дата не им говори нищо- рожден ден на един от руските императори, или годишнина на Брест-литовския мирен договор, или годишна на примирие между непрекъснато воюващи империи - турската и руската;- няма достатъчно сняг в планините.
9
7
 
7
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
Ако ние Антикомунистите вземем властта всички вие до един комунистически престъпници ще влезете по затворите където ви е мястото.
8
2
 
13
 
! Отговори
120 000 чужденци?! преди 4 години
мдааааа от цял свят чужденците са си взели отпуски и идват в милата ни родина на всенародни празненства....120 000 чужденци идвали....на някой списвач фантазията му е развинтена ама не е на място....фейк нюз до фейк нез мила моя Дайнольо!!!
7
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо нас антикомунистите ни изкарвате фашисти и америконофили натофили и др изм***т ние сме български а не национални предатели като вас
6
5
 
7
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Искам да съм нег***р в щата Алабама - това парче на онзи неадекватник Кръпката издава мечтите на психодесните американофили.
5
15
 
5
 
! Отговори
Национални ПРЕДАТЕЛИ преди 4 години
!България спря да съществува на 09.09.1944г.! Превратът на 10 Ноември 1989г. беше извършен от комунистите и след 1989 г. до ден днешен ни управляват чисти комунисти независимо дали са от СДС,БСП,НДСВ, ДПС,АТАКА, ГЕРБ ,Деформаторски Блок , ВМРО,НФСБ и т.н!
4
1
 
25
 
! Отговори
.. преди 4 години
Как пък всички светли дати за България ги политизирате бе...За да можете вие да живеете са измряли хиляди... оценете го и просто тихичко се поклонете.
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички утре на Върхът. Времето ще е хубаво, по кафетата може да се стой и друг път.Освобождението от турско робсво и тиранство, трябва да се почете. Както и жертвата на всички загинали за него
2
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аха..направо 500000 са съберете,точно сега!И 1 болен ви трябва да пръдне между вас-и сме готови!
1
20
 
8
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 4 години
Един от великите български празници, само моля, Не давайте микрофоните на Радев, че язък за празника .