Психозата коронавирус: Не отлагайте пътувания за лятото и есента

Димитър Маргаритов заяви, че няма основателна причина за това
2 мар 2020 17:30, Петя Славова
33
Психозата коронавирус: Не отлагайте пътувания за лятото и есента
Снимка: БГНЕС

В настоящата потребителска психоза около коронавируса рискът от спекулации със стоки и услуги се повишава, предупреди пред БНР Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Той призова към хладнокръвие, защото "към момента няма основателна причина да се променя потребителското поведение от гледна точка на набавянето на ежедневните стоки и услуги".

В КЗП вече има над 20 жалби заради откази на туроператори да върнат пари при опит за отмяна на насрочени пътувания. Става дума за планирани за по-късно през тази година пътувания в рискови заради сегашната ситуация с коронавируса места.

Още по темата

"Основният спор, който се заражда и който ние като институция ще трябва да арбитрираме в някаква степен, е към кой момент можете да се откажете от пътуване, резервирано в място, където има възникнал форсмажор. Законът казва, че можете да отмените такова пътуване до последния момент преди тръгването, но не казва в кой по-ранен момент можете да го направите", коментира Маргаритов". 

Маргаритов съветва да не бързаме да отменяме планирани по-напред във времето пътувания. Той уточни, че при извънредни и непредвидени обстоятелства, свързани със съответната дестинация, буквално до часа преди тръгване потребителите могат да прекратят договора за пътуване и да си получат обратно платените разходи.
Комисията за защита на потребителите е готова с годишния доклад за дейността си. КЗП е станала по-разпознаваема през последните години, смята Маргаритов.

"Много търговци не се впечатляват от санкциите, защото те не са достатъчно високи, преглъщат ги, плащат ги и продължават нелоялни търговски практики с доста широк отзвук сред потребителите", припомни Маргаритов.

По думите му нови разпоредби на Европейската комисия въвеждат за първи път универсално правило, според което държавите членки ще налагат за нелоялни търговски практики санкции, равни на процент от оборота. До момента това е било част само от конкурентното право.

В онлайн средата, където пазаруването става все по-популярно, има случаи на откровени измами и заплатени големи суми за доставка на различни стоки, които така и не пристигат, а извършителите на тези измами трудно могат да бъдат открити, отбеляза Димитър Маргаритов.

"Защото се оказва, че т.нар. електронни магазини са регистрирани на другия край на света и дори от разследващите органи са затруднени да издирят тези извършители. Това са най-фрапантните и най-опасните случаи", коментира Маргаритов, който препоръчва да бъдем по-внимателни и при пазаруване през социалните мрежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Пурко преди 4 години
До АнонименВ сащ планувай 14 дневна карантина 😂😂😂
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще си ходиме пак на село както преди. Е, и ? Лошо няма.
25
1
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Гледайте си здравето. А иначе - всеки луд - със съветите си...
24
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проява на здрав разум е да се ограничат не само пътуванията , но и социалните контакти, докато епидемията премине .Всичко останало са нечии интереси!
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този ка*** ни съветва да правим това което е най удобно за него
22
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не пътувайте никъде поне докато не стане 30 градуса и короната да умре. Дори да оздравеете ако ви хване,после сте носители,и може да боледувате пак, и пак ....
21
7
 
5
 
! Отговори
Kemal Aziz преди 4 години
Лекувам коронавируси САРС, МЕРС и новия КОВИД-19. Доказано ефективен илач от специална горска гъба! Илача също така пъди веднага коронавирусите далече от човека. Ефтин, качествен мехлем чай или хапчета! Поръчайте сега! Промоция за 3 март с включена мартеница в пакета!
20
1
 
22
 
! Отговори
Психясал от психози преди 4 години
Не ходете в Италия. Ходете в Италия. Не ходете! Ходете!
19
1
 
4
 
! Отговори
Ira преди 4 години
До АнонименПрограмата ви ми прилича на графика на стюардеса. Но нейния е по-рехав, вашия е задъхващ! Много добре, харесва ми!
18
12
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Краят на света наближава, те за глупости се фанали да спорят. Много елементарен народ, ей!
17
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоест човека ни съветва в момента да се посещава Италия, а най добре е да се обиколят всички заразени градове там и после да се върнете в България и да кашляте в метрото и по моловете? Голям специалист шапка свалям
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е баце нема отлагам ама ако стане мяу идвам и стартираш патешко браат :))
15
0
 
14
 
! Отговори
фейк нюз преди 4 години
До Анонимен 8За толкова зает човек как намери време да влезеш в този форум,за да ни напишеш програмата си за цялата година?!
14
2
 
14
 
! Отговори
ибре курорте преди 4 години
Мигрант коронавирус не го плаши !
13
11
 
8
 
! Отговори
ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ преди 4 години
УЖАААС !!!!! ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ !!!!!
12
8
 
8
 
! Отговори
УЖАААС преди 4 години
УЖАААС !!!!! ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ !!!!!
11
10
 
7
 
! Отговори
ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ преди 4 години
УЖАААС !!!!! ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ !!!!!
10
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** човек и силен вятър нищо не го спира. Какви са тези неща като вируси, пандемия, и т.н.!? Важното е гъ.з път да види, *** да се почувства европеец, а това, че може да зарази други хора с потенциално опасен вирус, не е важно.
9
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай *** го е страх. Като се гътне кой ще развозва безработната Ганьовица цоцоланата из магазините?! Кой ще докарва 2000-те лв. заплата като работник в склада?! Кой питам аз ще кара такситата, кой ще оправя чаршафите в хотела, кой ще сервира питиета, кой ще мие колите?! Кой ще извозва ***?! Ааа, моментално да отлагате всички пътувания! Пък ние добре платените ще ви облекчим- ще ходим ние по почивки, а вие ще имате по-малко работа. Мерси.
8
37
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не отлагам. Бях на ски в Италия- отивам пак идната седмица. После съм директно на едно обучение в Мюнхен за седмица, след това отивам в САЩ за 2 седмици- Сан Франциско и Бостън и от там- Индонезия. Работата ми е такава, че доста пътувам на последък (ръководя технологични проекти). Юни месец ми е планиран- месец работа от Гърция с целия екип, след това юли седмица море със семейството, август- пак. Разбира се, имам специална маска със сменяеми филтри, ако реша, че става напечено.