Тревогите на българина - замърсяването на въздуха, водата...

По-разтревожени сме от европейците за околната среда
4 мар 2020 08:20, Петя Славова
9
Тревогите на българина - замърсяването на въздуха, водата...
Снимка: БГНЕС

Българите се тревожат повече от средния гражданин на ЕС за състоянието на околната среда. Това показват данни от проучване на Евробарометър, представени от Европейската комисия.

На въпрос кои са основните заплахи за околната среда, българските участници в допитването посочват най-често замърсяването на въздуха (61%, при 46% в ЕС). Замърсяването на водите се посочва от 41% (38% в ЕС); замърсяването на почвата е посочено от същия дял български граждани (30% в ЕС); растящото количество отпадъци (47%, при 46% в ЕС). Данните показват, че гражданите на ЕС се тревожат за изменението на климата повече от българските участници в проучването - 53 срещу 43%, предаде "Монитор".

Общо 59% от българите и 53% от останалите в ЕС определят като много важно опазването на околната среда. Донякъде важен е този въпрос за 32% от отговорилите у нас и 41% от останалите участници в допитването.

Всеки трети българин и всеки четвърти в ЕС е на мнение, че околната среда ще бъде по-чиста, ако се въведат по-строги закони и по-големи глоби. Почти всеки трети у нас (28%) и 16% от останалите в ЕС очакват проблемите да се решат с налагане на повече данъци на замърсителите.

Общо 30% у нас и 33% в ЕС са убедени, че промяната ще настъпи със съобразяване на личното поведение. Около 30% в ЕС и малко над 20% у нас са мнение, че са нужни промени в установените начини на производство и търговия, търсене на нови технологии и решения, повече информация за потреблението на енергия и за разделното събиране на сметта.

Общо 66% в ЕС и едва 23% от хората у нас в последните шест месеца са отделяли отпадъци за преработка. Пластмасовите стоки за еднократна употреба са избягвали 45% от гражданите на ЕС и 32% от хората у нас. Данните показват също, че мнозинството в ЕС (70%) и в нашата страна (60%) очаква решенията за околната среда да се взимат не на национално, а на европейско равнище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Хаджи Генчо преди 4 години
Не знам колко души от участващите в тази анкета са ходили из нашите т.н. гори? При разните изследвания, анкети, допитвания, студии, не си спомня някой да е тематизирал връзката гора-въздух или гора-вода. Просто темата "гора" в България се игнорира под различни предлози. И защо да не се съгласим с 8? Ако бяхме свестни, щяхме да направим вериги и да спрем вахканлията.
8
2
 
3
 
! Отговори
Чукундур преди 4 години
Да не настине и да не се мине! Виц:Нане отворил берберница(бръснаро фризьорски салон)Обаче Вуте умирал от завист.Казал на жена си.Пено вземи ми закови един пирон в главата да отида да са подстрижа при Нане и да му чупя машинката.!? Секишлар няма да са обиждате ама не сте хубав народ.
7
2
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
,,..Не съди са другите по себе си! Другите са нормални хора...''
6
0
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Не съди са другите по себе си! Другите са нормални хора.
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът най се тревожи да не би комшията да си купи по-нова кола,или да си вдигне по-голяма къща и ,,да дръпне напред с материала''.Всичко друго му е през хея.
4
1
 
5
 
! Отговори
kreti преди 4 години
Докато *** като Гроб са на власт , хората ще ги е страх за всичко , не че тия от БСП са по красиви. Но Гроб доказа че са по зле!
3
2
 
3
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
И най-вече : да не го прередят на опашката, да не свършат промоциите в кварталния магазин и съседа да не му надраска колата. Притесененията на *** са да не натине и да не се мине.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите се тревожат повече от средния гражданин на ЕС за състоянието на околната среда, защото Европа се отоплява с руски газ, а бедният български гражданин хвърля в кюмбето каквото му падне и комините в Бг пушат-ли-пушат.
1
0
 
4
 
! Отговори
.. преди 4 години
А някой да прави нещо по въпроса? Реални мерки не се вземат.Всичко е само на хартия и в бъдеще време...