Ангел Кунчев: Новите случаи на COVID-19 са предимно от върнали се от Европа

Предприетите мерки са адекватни, смята той
15 мар 2020 11:23, Ния Христова
286
Ангел Кунчев: Новите случаи на COVID-19 са предимно от върнали се от Европа
Снимка: БГНЕС
"Очертаващото се като тенденция е, че новоизлизащите като положителни проби отговарят точно на профила на хората, които очаквахме. Близо 90% са хора, които в рамките от няколко дни до две-три седмици са посещавали страни от Западна Европа. Основният механизъм на възникване на заболяването в България все още е вносът от чужбина. Постепенно вървим и към другия етап – по-широко разпространение на вируса в нашето общество". Това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инсектор, част от националния оперативен щаб във връзка с коронавируса, пред БНР. 
 
Според него това, че профилът отговаря на очакваното, е нак, че предприетите мерки - граничен контрол и наложената карантина, са адекватни
 
"Успяхме да намалим интензивния внос, което дава ценно време и на здравната система да е по-подготвена, започна производство на маски и защитни облекла в наши предприятия. Това ни дава време да имаме шанс да достигнем до ефективни лекарства, до ваксини". 
 
Д-р Кунчев отбеляза: "Изкуството е на баланс и намиране на пропорционални мерки... Не може да се подценява коронавирусната инфекция… Лошото при коронавируса е, че е масово разпространен, лесно се предава - един човек заразява трима-четирима души около себе си. Голяма част от хората са носители или карат инфекцията много леко – това са 80%. Голяма част и въобще няма да разберат, че са положителни. Ударът се поема от хората във възрастовата група над 60-65 години, а за тези, които имат и придружаващи заболявания, може да е фатално. При тях смъртността е 18-20%. Ние трябва да мислим за тях". 
 
Д-р Ангел Кунчев отбеляза, че в момента България е една от най-слабо засегнатите страни в Европа. От друга страна сме едни от първите, въвели статута на извънредното положение, за да могат да се предприемат по-бързи и по-ефективни мерки. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
наще велики учени от бан до оня ден твърдяха че няма технология която да създаде ковид19.от почти 3 месеца се знае че това е лабораторна разработка. евала БАН. евала на микробиолозите ни. много е хубаво когато хората си вярват, а истината е далеч далеч, много далеч.
121
5
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
До Червен тролАбе, гледам го Бойко в момента по телевизията ... Направо се е съсипал ! Има-няма 150 кила е станал.А, какви мерки е предлагал Бойко Борисов преди 2 месеца е тайна за всички норвмални хора.Може на вас герберастите на специалните ви партийни събрания, които правите по села и паланки, да са ви разяснявали какво да правите.Едно време така правеха другарите на партийните си събрания. Вие сте си част от тях.На обикновените простосмъртни като мен никой не е казвал нищо.
120
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво си запускал звездички,нормален ли си?
119
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 103 Сега разбрахме ,че короновируса не идва от чужбина ,а от връх Шипка.Да се хвърли *** на Шипка и да изгорим този вирус ,та белким се отървем от него!
118
1
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Добре е да има доброволци, но ни трябва помощ от Китай !
117
4
 
6
 
! Отговори
THE STAR преди 4 години
Забранявам да се коментира
116
4
 
9
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 4 години
Споко материале, аурата ми ще ви пази.И сланинестите ми мускули.
115
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маските са почти неефективни. Най важното е да не се събират хората на групи да стоят на 2 м един от друг.
114
3
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Еййй, маймунки такива !Значи всичко друго ще го затваряме, ама банките няма ?!Всичко друго спира, ама НАП не !Там вирусът не ходи ли ? ...Ах, вие !
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКак се дезинфикцират дрехи,маски,слагаш вода или вода със с..апун/прах в голяма тенджера и ги изваряш на котлона за 10-15 минути,а пералните си имат и такава функция за изваряне ,мисля че на 90. Също като при стерилизирането на буркани - 15 минути варене и готово!
112
0
 
5
 
! Отговори
ICXC ПБС ICXC преди 4 години
Новината слабо ме вълнува...Само да отбележа, че етническите хората в България сме правослани българи славяни!!!
111
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя бил първо в Бергамо, после в Барселона, после в София, та чак после във Варна....Искам негова снимка срещу определението д3бил в речника!
110
17
 
15
 
! Отговори
Червен трол преди 4 години
Мерки бяха взети още преди два месеца, но всички вие ги отричахте. Дори и сега твърдите, че въшливия ви бизнес от някакви обущарници, баничарници, фризьорски салони и прочее тъпотии много щял да пострада.Ако бяхте слушали Бойко Борисов сега нямаше да има толкова заразени.Човекът се бори с всички сили и буквално не спи от седмици за да помага на хотрата.Вместо да пишете червени идиоитизми за пари от БСП ходете да помагате на болните хора!
109
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маските и дезинфектантите намаляват вероятнастта с незивестно колко процента, но бих предположил че не е много.
108
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като затворят банките, кой ще обработи информацията за парите в картата ти, как ще си платиш сметката в хипрмаркета, и в кеш не може, понеже няма да работят банкоматите. Мислете, бе хора!
107
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помня как германци идваха да ни режат оградите по време на бежанската криза. Надявайте се вие някога тези зелени хипита да затворят границите на Европа. Нaнайци.
106
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бокови кратунковци,от какво ви е страх?!?!?!Вие вече сте мъртви,просто не го осъзнавате!!!!Изгнили сте вътрешно и сте си продали,жалките гнусни душички!!!!!
105
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да благодарим на гурбетчиите! Нали те ни оправяха иконимиката, нали те ни бяха пътеводната светлина, нали те бяха умните и можещите, които щяха да ни спасят нас тъпите, останали в България. Сега няма кой един минус да цъкне, понеже всички тези хвалипръцковци пътуват към България. Като горепосочения *** или оная дето уби собствените си родители, понеже й се празнуваше!
104
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо трябва да работят банките? Затворете и банките също. Каквото за всички,това и за тях.
103
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
опитайте се да си купите маски антибактериални от някъде, спирт няма, маски няма.нали трябва да се спестят пари, защо да се купуват маски от китай, катот ука ще шием по хиляда на ден