Мораториум върху битовите сметки няма да има, било рисково!

Петкова: Популизмът може да е по-опасен от вируса
Обновена: 16 мар 2020 16:39 | 16 мар 2020 16:26, Веселина Йорданова
264
Мораториум върху битовите сметки няма да има, било рисково!
Снимка: Dnes.bg

Мораториум върху битовите сметки, както предлагат от БСП, няма да има.

Това е опасно, можем да стигнем ситуация, в която популизмът да стане по-страшен от вируса, коментира енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг в МС.

От думите й стана ясно, че за момента се предвижда двойно удължаване на записаното в общите условия за плащане - от 10 на 20 дни.

В индивидуални случаи потребителят може да представи искане пред съответното ЕРП за разсрочване на дължимото.

Петкова каза още, че иначе може да се стигне до междуфирмена задлъжнялост, а и после хората по-трудно биха платили накуп 2-3 сметки за ток.

Издадени са указания на ВиК операторите и ВиК дружествата да преустановят снемане на показания на водомерите на битовите абонати с цел намаляване на контактите, информира регионалният министър Петя Аврамова.

Мярката важи до 29 март. Потребителите ще правят самоотчет и ще го съобщават по телефона и интернет или с есемеси.

Едно неплащане на сметките на вода означава неплащане на тока, който се дължи към дружествата-доставчици, и оттук следва и спиране на тока на ВиК операторите - спиране на помпите и липса на вода, каза и Аврамова.

На брифинга от дружествата апелираха да се използва онлайн форма за контакти и плащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ех БойкооОблекчение в нужника!
159
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не би да фалират монолиситите случайно...
158
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ех БойкооДобре че дойде корона вируса че да ви спаси. Ох божеее... Не им се плаща на хората и туйто. Само гледайте да не ви дойде някое торнадо на главата че тогава не знам какво ще правим. Тогава държавата със сигурност ще фалира.
157
2
 
8
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До Анонимен 155Ами тъй като БГ е територия а не държава ще плащате на куп...в белия свят всичко се плаща разсрочено...т.е. когато всичко се нормализира към всяка сметка се добавя процент от сметките които трябва да се плащат.. дължиш 100лв новата ти сметка е 25лв не плащаш 25 а 30лв..и вече дължиш 95лв.
156
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХхххОт какво да те защитава държавата? Какъв ти е приноса,към нея? ти с какво си помогнал за нейното развитие и просперитет?
155
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ех БойкооКакви лекарства и какви необходими стоки бе колега? Складовете пращят от стоки,ама подобни на тебе баламурници,дето за две стотинки сметка не могат да си направят,предизвиквате тази масова психоза! нямал пари да си плати сметките,ама взел бърз кредит,да си купи тоалетна хартия! Ми плащай с тоалетна хартия! когато си я купуваше и беше пред магазина,си мислеше,че си най-големия тарикат,а сега ревеш по форумите!
154
3
 
7
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До Край 147Разбрал си ти....държавата за това е държава да защитава тези в неравностойно положение и да всички обществени средства трябва да се разпределят по равно...данъците трябва да се харчат по равно за всеки няма значение дали е богат или беден....ама откъде да знаеш като никога не си живял в държава а само в територия.
153
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е така е, като си дадохте всичките пари за маски и дезинфектанти, с които да спекулирате, а никой не ви ги иска, сега ще ви дойде нанагорнище сметката за тока и водата. И някой да не би да ви караше насила да си давате целите заплати за тоалетна хартия и боб?
152
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако нямате заделени средства за подобни случаи,как мислите,че следващите месеци ще се справите с още една,две или повече сметки накуп? Заради подобни индивиди се навъдиха всякакви,бързи и незнам още какви кредити,колекторски фирми,а в началото на прехода и мутри! Не са ви виновни червените куфарчета,Луканов,комунистите или който и да е друг,а самите вие !
151
2
 
14
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 4 години
В България било 'рисково' - в Италия Правителството става "гарант" за тези сметки!Ама в Италия има Правителство - в България има 'рой калинки' и то от най лошия вид - кръвопийци!
150
1
 
16
 
! Отговори
Ех Бойкоо преди 4 години
Идеята е, не да не се плащат а да се облекчат домакинствата и да насочат средствата си, за важни в момента неща.. храна лекарства, защитни средства и т.н... поне най-рисковите семейства. Ясно е, че за тези, за които не е проблем ще си платят сметките. но представяте ли си как е в малките населени места... с една умряла заплатка или пенсия..
149
3
 
7
 
! Отговори
dd преди 4 години
Мораториум на битови сметки...а в правото ли си е ЧЕЗ да спре токопренасянето в такъв случай? Никой няма да плаща сметки, но и ток да няма. Екстра!
148
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 149Ти не ползваш ли изречения бе. умори ме. Научи се да слагаш точки и да започваш с главни букви. Така е по четивно,мога да разбера за какво говориш и не уморява толкова. само думи, думи., думи...
147
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кого банвате бе катили?
146
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
големите умове тук плащат всичко с кредитна карта. че и кешбек имало. тези дето им плащате сметките 3те процента дето требва да ги ритнат на виза и мастъркард нали знаете че капо не остават. чудете след това защо ви вдигат сметките всяка година след като цените на газта и петрола са 3-4 пъти по ниски от високите си стойности. ама иначе отворени. а като закрият кешовицата ще видите порко и тройкаджията от свищов какво ще ви правят. негативни лихвички примерно от 5 процента на месец. ако не опукате парицата за една година тя просто изчезва.
145
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9Страхотно но не знам кой ще бъде потърпевш. Гледай по погрешка да не си ти. Имай предвид тука не се познаваме.
144
2
 
2
 
! Отговори
Край преди 4 години
Българина си бленува държавата да събира всички пари и после да ги раздава поравно - можже - в северна корея.
143
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РуснакаБре ти много му разбираш бе? Междуфирмена задлъжнялост съществува да, но си е проблем на самите фирми как ще се спасят финансово. не е грижа на държавата. И това не значи неплащане на сметки. Усещам как на всички им се иска да се случи. Просто никой не обича да плаща. Ако можеше хич. И защо толкова се настоява? Защо не се настоява да се върнат хората на работа например държавата да палща възнаграждения? защото явно на някого това му отърва, нали така?
142
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** пак се чуди как да шмекерува. ОК, сега няма да платите. А после като ви се съберат по 1000 лева и повече сметки какво ще правите бе душици?
141
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВалентинаМожете да изисквате плащане на заплати. И тук ще бъдете абсолютно прави. И престанете наивно си мислите че тук става въпрос за вашите сметки Не - за тези на работодателите ви е. които ви пускат в неплатен отпуск че и очакват някой да им плаща. Изисквайте от държавата да задължи работодателите да ви плащат като ги подпомогне финансово за това, без да се налага да ви уволняват и т н. Това е икономическо мислене. Другото е популизъм.