Проф. Кантарджиев: Коронавирусът може да повтори, но рядко

Хубаво е да има различни тестове, обясни специалистът
Обновена: 25 мар 2020 10:07 | 25 мар 2020 10:07, Петя Славова
105
Проф. Кантарджиев: Коронавирусът може да повтори, но рядко
Снимка: БГНЕС

Човек, който е прекарал коронавируса и е излекуван от него не може да бъде отново заразен, освен в изключително редки случаи, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб  пред БНТ. 

"Не може, освен в изключително редки случаи. Епидемиите обикновено възникват, защото хората нямат имунитет и после прегарят при създаден имунитет", уточни той и добави, че целта им е да забавят разпространението на вируса. Според него мерките имали своята адекватност. От думите му стана ясно още, че не трябва да чакаме всички да се разболеят, защото щяло да има тежки последствия за всички.

Още по темата

Кантарджиев добави, че в момента няма проблем в страната с лабораторната диагностика на коронавируса.

"При всяко съмнение за тази инфекция е хубаво да има различни тестове. Така наречените бързи тестове, са тестове, които доказват наличието на вируса, доказвайки неговия антиген. Взима се материал от гърлото и доста бързо могат да поставят една ориентировъчна диагноза. Другата група е някъде 7-8 ден след началото на инфекцията човешкият организъм прави имунен отговор", посочи проф. Кантарджиев.

Той обясни, че всички държави с развита система на здравеопазването ползват референтните тестове, препоръчани от Световната здравна организация (СЗО). По думите му става въпрос за генетичните тестове за доказване на РНК на вируса. По думите му тестовете се изпозлват в няколко лаборатории на страната, като лабораториите се увеличават. Той разкри, че учени от БАН имат желание да помогнат в работата на тези лаборатории или да разкрият допълнителни.

Кантарджиев обясни още, че 14-дневната карантина се отнася за здрави хора, които са се върнали от чужбина, а 21 дневната- когато е бил болен. Той бе категоричен, че за сега доказвателства за конкретно лечение на вируса няма. По думите му, ако тази вирус се държал като предишните видове коронавурис, доближаването на лятото щяло да помогне за унищожаването му. Професорът подчерта, че заразата се бори само на научна основа.

"Мъдрост и зрялост от политицте, отдаденост от лекарите и отговорност от гражданите и ще се справим с епидемията", завърши Кантарджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
4
 
! Отговори
Бай Шиле Кантаровски преди 4 години
Нека да повтори, ще има още ИЗВЪНРЕДНИ мерки, КПП-та и.............................ЕУРО паричкииии..................
1
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТАМЪЪЪН СЕ БЯХА НАГЛАСИЛИ СТАРЦИТЕ ДА ВРЪЩАТ СОЦИАЛИЗМА И ... АУУУУУУУУУУ