Заради коронавируса: Масово се бавят болнични

Телефоните на НОИ претоварени
25 мар 2020 21:35, Петя Славова
12
Заради коронавируса: Масово се бавят болнични
Снимка: БГНЕС

Заради работата от дома и затворените офиси много счетоводители в частни и държавни фирми нямат достъп до работните си места, а това бави и регистрирането на документооборота. Най-пострадали са хората, които са били в болнични от началото на месеца досега, защото освен че болничният им отива по електронен път в НОИ, то и работодателят трябва да потвърди регистрацията на болничния, за да бъде той изплатен от НОИ по надлежния път. Тази стъпка от работодателя, обаче, често е невъзможна заради спрялата работа на фирмите и призивите хората да си стоят вкъщи.

От НОИ очакват изплащането на болнични листове за м. март масово да се забави.

Свързването с контактния център на Националния здравоосигурителен институт е изключително трудно, дори невъзможно, съобщава БГНЕС. Получават се сигнали от хора, които разказват, че с дни не могат да се свържат с представители на института, за да получат необходимата им информация. И това се случва при призива на НОИ да не се ходи на място, а да се търсят по телефон и документи да се подават по електронен път. Потърсени за коментар, от Здравноосигурителния институт признават, че линиите им действително са претоварени, но системата не е спирала да работи и непрекъснато се приемат обаждания. От там уверяват още, че контактният център работи с максимален капацитет, както и че броят на служителите не е намален във връзка с извънредното положение. От института подсочиха, че причина за натовареността на линиите е в резултат на многоброини обаждания, касаещи служебното преизчисляване на пенсиите и справки за получаване на обезщетение за безработица.

Още по темата

От НОИ припомнят, че от вчера подаването на документи, свързани с отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица на хартиен носител се извършва в дирекциите „Бюро по труда“ (ДБТ). При тях се приемат само документи, подадени по електронен път с квалифициран електронен подпис или с персонален идентификационен код, издаден от Националния осигурителен институт. Подадените на хартиен носител в ДБТ документи, заедно с приложенията към тях, ще бъдат изпращани в териториалните поделения на НОИ от съответното ДБТ чрез Системата за електронен обмен на съобщения (СЕОС) или чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) в края на всеки работен ден, но не по-късно от 3 дни от приемането им.

По отношение на изплащането на болнични листове, което масово се очаква да се забави, от НОИ казаха, че това може да се случи, ако работодателят не декларира необходимите данни най-късно до 10-то число на следващия месец. Изплащането на болничните от страна на института се извършва в рамките на 10 дни.

За периода на въведеното от 13 март 2020 г. извънредно положение, но за не повече от 3 месеца, НОИ ще превежда и 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г., за осигурени лица. Правоимащите осигурители предстои да се определят с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация. Средствата са за сметка на фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване


12
Още по темата: НОИболничен
Още от ЕС
Светът срещу COVID-19: Мерките на ЕС и САЩ за икономическата криза
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
А колко хубаво беше като падаше турската лира ами каква стана.....?
11
2
 
1
 
! Отговори
Васко - счетоводител преди 3 дни
Абе имам и със SQL - Microinvest i Step Soft, имам и ФОИ, и компютри яки имам геймърски дет се вика, ама проблема е в клиентите. Я накарай някои клиент да ти сканира 500 фактури за покупки, да видим. И ФОИ-то си е хубаво, имам някои забележки относно отчитането на СМЗ-тата, че иска задължително складовия модул, тва ме дразни основно.
10
2
 
1
 
! Отговори
Шопо преди 3 дни
Е не може с трици маймуни да ловят счетитата! Ефтинджос оборудване и само пачки да правим...
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
За обработка на онлайн изцяло по интернет счетоводство трябва да много по-сериозно оборудване хардуер и софтуер от работа в офис. Мрежа . На всяко работно място трябва да има 2 монитора + скенер. И компютър як поне за 1000лв. софтуер с SQL сървър или през web..
Счетоводни софтуери базирани файлова база , Btrive Бизнес Навигатор , ФОИ не стават.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Счетоводните кантори за 1 седмица не могат да минат в режим домашен офис , всичко работи с евтини и скапаани софтуери..
7
0
 
2
 
! Отговори
Lili преди 3 дни
Бавят ги и от януари. Имам два дни, които още не са ми изплатени. Кога ли ще стане това!?
6
0
 
2
 
! Отговори
Lili преди 3 дни
Бавят ги и от януари. Имам два дни, които още не са ми изплатени. Кога ли ще стане това!?
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
За личните телефони ли и де реч ?
4
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Трябва да ИЗХВЪРЛЯТ всички китайци, които са в БЪлгария, към границата с Турция и към Китай. Китайците РАЗПРОСТРAНЯВАТ КОРОНА- вируса, за да разболяват хората в Европа и да ВЗЕМАТ парите на богатите( а бедните ще измрат). Китайците правят ДЪМПИНГ и искат да ОТКРАДНАТ бизнеса , работата и парите на българските фирми и работници.. И затуй трябва пълна ЗАБРАНА за китайски магазини или ресторанти в БЪлгария. Хем да НЕ ни заразяват с коронавируси, хем да НЕ ни вземат Бизнеса и работата.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Защо всичко е през бюрата по труда? А безработните по колко часа ще чакат за подпис?
2
0
 
4
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 дни
СИСТЕМАТА КАЗВА НЕ
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Отврат