Промени в почивките за международните шофьори, карат до 11 часа

Редовните седмични почивки са намалени
27 мар 2020 10:12, Боряна Павлова
11
Промени в почивките за международните шофьори, карат до 11 часа
Снимка: БГНЕС

България е въвела промени в разрешеното максимално време за шофиране и минималното време за почивка на международните шофьори на товарни камиони заради пандемията от коронавируса, става ясно от справка в сайта на Европейската комисия. Те са влезли в действие от 19 март и са в сила до 13 април.

Българските шофьори вече могат да карат не 9, а 11 часа. Редовният седмичен период за почивка е намален от 45 на 24 часа. Минималните дневни почивки са заменени с 45-минутен отдих на всеки 5 часа и половинa, пише БНР.

Всички страни членки на ЕС са извършили такива промени в ущърб на водачите и техните права след получено разрешение от Еврокомисията.

Още по темата

Като мотив за действията си властите във всички страни членки са изтъкнали гарантирането на националните доставки на стоки в условията на пандемия.

Дерогациите могат да бъдат за срок до 30 дни.

Преди десетина дни Еврокомисията разпространи насоки, свързани с временното връщане на граничния контрол от някои страни членки. От институцията поискаха създаването на „зелени коридори“, по които безпрепятствено да се движат товари със стоки от първа необходимост и лекарства.

Малко по-късно, по време на видеоконференция с министрите на транспорта, Комисията представи списък от действия, сред които гъвкавост на правилата за шофиране на камионите и часовете за почивка.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Все тая преди 3 месеца
Да се поправя. Достъп*
10
0
 
2
 
! Отговори
Все тая преди 3 месеца
И само да кажа за тоз дето явно слуша и чете това дето му изнася. Колегите дето се оплакваха на границата се оплакваха, че нямат вода, нямат тоалетна, нямат храна, нямат нищо. Защото са били на паркинг на границата. Иначе в цяла европа на всеки паркинг има вода, тоалетна. По бензиностанциите има тоалетни дето ти дори не си и сънувал. На всеки аутохов(платен паркинг) има бани, перални, ресторанти. Достап до магазини бол. На мен хотел не ми трябва и не искам. Кога ще се прибирам е личен избор!
9
0
 
4
 
! Отговори
Все тая преди 3 месеца
А какво стана със закона макрон? Нещо май забравиха за него. Няма хотели, няма забрани няма нищо. Кога как ви изнася май. Само да не забравите после кой носи кризата на гърба си. Дано да се сетите какво е да ни няма. А на плювачите по-долу само ще кажа. Като сте толкова отворени, защо не се пробвате? Който има желание може да го взема с мен едни 10 месеца. Ще прави всичко, което правя аз, без да кара разбира се. Да ви видя какви сте мъже. На втория ден всичките ще ревете за майките си.
8
0
 
1
 
! Отговори
anonymous преди 3 месеца
До Пуешко от Верона

Опечи го и вирусите ще пукнат от жегата.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тука няма един с акъла си...
6
2
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 3 месеца
Радостна новина! Доставките на кактуси ще продължи нормално. За мен текилата е стока от първа необходимост.
5
3
 
5
 
! Отговори
иво преди 3 месеца
Ае нали тез международните до ония ден реваха, че сакат да си спят по кабините не сакат се приберат а ся не можем да спим тука, не се издържа, чакаме на границата да се приберем ... бла бла... Сега последно кво искат ? Да се спи по хотели или в кабините по паркинги ? Да се прибират или да не се прибират ?
4
6
 
3
 
! Отговори
ss преди 3 месеца
Че тираджиите по принцип си карат по 20 а ся 11 :) да им направим кампания със смс-и ! Да може си вземат дрога и пиячка да карат по 24 !
3
2
 
12
 
! Отговори
Елемаг преди 3 месеца
Макароне,какво стана?Нали искаше някакви пакети мобилност...Хак да ти е сега?
2
2
 
9
 
! Отговори
Дедо поп преди 3 месеца
Та нали на трасето макарончо тираджията му бях трън в очите. Сега нещо мина от другия бряг на реката. ***
1
0
 
10
 
! Отговори
Пуешко от Верона преди 3 месеца
Разфасовано и пакетирана на 7 март 2020 г. Доставено с тир и купено в Лидл преди 3 дена. Някой може ли да ми каже дали има вируси по него?