Мечките са будни, нападат животните на село в Родопите

Кафява мечка е изяла говедо и овца в село Триград
1 апр 2020 21:45, Павел Гълъбов
22
Мечките са будни, нападат животните на село в Родопите
Снимка: Pixabay

РИОСВ-Смолян провери първия за годината сигнал за щета от кафява мечка в землището на село Триград, община Девин, съобщава инспекцията.

Още по темата
 

Според сигнала след паша на стадо от овце и говеда, била установена липса на едно от говедата. При оглед в местността „Краево”, на около два километра от селото, освен говедото е открит и труп на една овца. В близост до мястото са открити и следи от мечка. Експертите от инспекцията са изготвили предложение за за обезщетение на собственика.

През този период на годината, нападенията на мечки над селскостопански животни се дължат на липсата на хранителна база и загуба на тегло на екземплярите през зимата, твърдят еколозите.

Те призовават стопаните да засилят превантивните мерки по опазване на животни и пчелини. Пашата трябва да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
13
 
! Отговори
Ощетените преди 1 месец
Това е България вместо да пазят хората пазят мечките вече са над 440 бройки в Родопите как се пази стадо което се кара на паша дори през комунизма имаше стада а сега трябва да електра пастири нали ако не нападне животно ще издебне човек, мечките са гладни тя е хищник за нея това са плячки. Нека се намали популацията и да се вкарат мечките в резервати. Ние в Родопите живеем в страх, те идват до къщите. Нека тия които ни тават акъл доидат с нас по градините и да срещнат МЕЦАН и да напълнят гащите.
13
2
 
14
 
! Отговори
Както отиват нещата преди 1 месец
скоро ще изядем мечките, такъв глад ще настъпи с тази карантина, че и корени ще ядем.
12
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не излизат!
11
2
 
2
 
! Отговори
Аууу преди 1 месец
Мечките са разбрали за корона вируса и сега бродят из Родопите търсят тези които не спазват мерте.
10
5
 
2
 
! Отговори
SS преди 1 месец
До 14! 308Win (7,62Х51)NATO ми се струва малко слаб за мечка.Само кал.7,92Х57Маузер;30-06Спрингфилд(7,62Х63) ; 7,62Х54R Мосин-Нагант,7Х57Испански Маузер са подходящи за лов на мечки.За по голям кал.няма да говоря!Не че други винтовъчни патрони няма да свършат работа като6,5Х55Шведски;6,5X54MS или 6,5Х52 Каркано но изброените по горе са по сигурни!!!
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И 308Win става идеално за мечка
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Падна петрола и медведа умира гладен
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Насадете гъби(мицел) и диви или полудиви круши и ябълки в гората,за да има с какво да се хранят мечките,пуснете и пчели в гората за мед и няма да ви нападат домашните животни!
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами като избиха всичкия дивеч и няма какво да ядат мечките. Не бива човека да се меси в природата, защото после не следват хубави неща.
5
2
 
20
 
! Отговори
Мухаха преди 1 месец
Да бе да мечките крадяли.
По 100 овце и по 10 прасета.
Дървен материал ,тухли, цигли....
Ракийка от мазетата.
И туршийка замезват
4
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако избият всичките вълци,изобщо няма да липсват на никой,защото няма да пречат на овчарите и няма да нападат сърните,прасетата,а мечките също могат да ги намалят, особено мечките стръвници!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И римляните изгладняха и почнаха набезите по села и вилни зони.
2
3
 
17
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
Гладна ли е мечката след зимен сън,значи всичко в природата е Ок!Вглеждайте се в тия знаци,че "мисирките" за нищо не стават
1
11
 
15
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Ние аз и съпругата сме в самоизолация вече 45 дни в едно планинско село.Правим разходки в гората редовно,понякога пеша или с ATV. Преди време местен човек който пасеше животни ни предупреди,че е виждал мечка.Лично съм намирал следи от мечка но не бяха пресни.Та когато излизаме нося си карабината с мен.Дано не се налага да стрелям!!