Първа измама с вируса: Излъгаха баба, че неин близък е заразен!

Пенсионерката дала 1500 лв. на непознати
18
Първа измама с вируса: Излъгаха баба, че неин близък е заразен!
Снимка: БГНЕС

73-годишна жена от русенското село Обретеник е първата жертва на телефонни измамници по сценарий за коронавирус.

На 31 март на домашния телефон на пенсионерката позвънил мъж, който се представил за лекар. Съобщил й, че брат й се е заразил с коронавируса и е настанен за лечение в болница в САЩ. Нуждаел се от втора животоспасяваща инжекция от Китай, която трябва да бъде заплатена от близките му и възлиза на 1500 лева.

В разговора се включил друг мъж с плачещ глас, който жената оприличила на гласа на брат си. Той я помолил за помощ, след което мнимият доктор отново грабнал слушалката и в продължение на два часа убедил възрастната жена да постави всичките си пари в найлонова торбичка и да ги предаде на шофьора на автомобил, който спрял пред дома й.

Притеснена, възрастната жена направила всичко, както й било казано, съобщи БНР.

След като в следващите два дни никой не я потърсил, за да я уведоми за здравето на брат й, жената споделила с дъщеря си и разбрала, че е измамена.

Предвиденото наказание за това престъпление е от 1 до 6 години лишаване от свобода. Работата по случая продължава. Разследването е под ръководството на Районна прокуратура-Русе.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МВР и от коронавируса ще направят пари...
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дали си стар или млад няма значени.При такава ситуация човек е шокиран. Ужас, ужас, в България почти всички хора пестят, след като са се лишили от основни неща и най-вече от храна.Дано има по-малко лоши хора
12
0
 
6
 
! Отговори
роза преди 1 месец
Докато има наивници,ще има и измамници!Това е горчивата истина!За старите хора не се учудвам-повечето от тях са с деменция и не разсъждават адекватно.А техните близки защо оставят при тях големи суми пари?Някой замислял ли се е върху това?А наказанията за ало измамниците най-често са условни присъди.Сега уж ги погнаха малко повече,но аз се съмнявамдали това не е само показно.Вие как мислите?
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На един измамен пенсионер се падат 3-4 измамени по-млади хора, но се оплакват само пенсионерите, а по-младите си мълчат и не се разбира, че са измамени. Истината е, че всеки може да бъде измамен, колкото и да се прави на велик.
10
4
 
2
 
! Отговори
Гостилничаря преди 1 месец
Пълно е с такива с трето отделение, все още, затова ствва така. Прости и глупави хора, при положение, че се тръби и по радио и по телевизия за телефонни измами и никога, ама НИКОГА да не се дават пари поискани по телефона, пак всичко продължава по старому. Е, докато не измрат наивниците от комунизма, това няма да се промени!
9
1
 
11
 
! Отговори
Копитото преди 1 месец
Законът да се промени. За такова престъпление бих рязъл езика и ръцете, защото е направено абсолютно съзнателно. Но като се замислим, що да ги осакатяваме бандитите, направо главата долу. Изруди мръсни. Психологическите и физически щети на пострадалите са неописуеми. Не обвинявайте пострадалите, често са възрастни хора, те са в друг свят.
8
0
 
14
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 месец
Откъде са знаели, че брат и е в щатите?
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
направете закон за телефонна измама - 5000лв глоба!
6
1
 
14
 
! Отговори
Teo преди 1 месец
Аз ли бъркам или нещо куца в цялата история. Бабата дала парите, ама два дена не се сетила да се обади или да потърси връзка с брат си. Странно е. Както е странно откъде тия измамници получават адресите и телефоните на хората.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая баба има пари да даде за инжекция, а няма пари за телевизор. Да види един клип където предупреждава. Ама бабата не е на работа.. И МВР министерството говори няколко пъти за този вид измама. Какво да се занимава прокуратурата, че не гледа телевизия ли.. Да разследва само и единствено, ако се докаже, че няма тв
4
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дол-горе същото се случва на държавно ниво - бабата е (почти) целият народ, представящият се за лекар - паркетният генерал, а бате Бойко плаче за народа.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде е прокуратурата да го намери този който е излъгал тази жена и полицаите къде са трябва да го намерят и този да си понесе най-строгите наказания тогава ще се спрат иначе е просто информация
2
2
 
20
 
! Отговори
KamKam преди 1 месец
Към пенсиите на всички да има прикачена заповед -глоба от 1000лв при предаване на каквито и да е пари на ръка,с изключение на касиерките в Easypay и супермаркета.
Горката женица,голям стрес.
1
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А нас ни излъгаха, че вирусът е много страшен, за да ходим бедни и гладни!

От това - по-голяма лъжа, скоро не е имало!