У-лицата с Радостин Кирилов: Офисът е там, където е човекът!

За начина, по който да работим от дома по време на изолация
Обновена: 13 апр 2020 17:07 | 13 апр 2020 15:42, Петя Славова
5
У-лицата с Радостин Кирилов: Офисът е там, където е човекът!
Снимка:ChairPro

Заради извънредното положение голяма част от хората вече работят от вкъщи с цел да се спазят санитарните изисквания. Покрай това има нарастване на онлайн поръчките за обособяване на работно пространство вкъщи. Според експерта по ергономична офис среда Радостин Кирилов, това явно показва, че хората не са подготвени за такава ситуация и все още болшинството нямат нужното оборудване за продължителна работа от дома.

По думите му в последните години се повишава търсенето на качествени изделия за домашния офиса. "Факт е, че хората, които нямат оперативни дейности, свързани с местене на стоки или нужда от физическо присъствие, могат да работят отвсякъде и по всяко време.  На практика вече офисът на човек е там, където е той самият. Това е свързано с няколко фактора - развитието на високите технологии, глобализацията, нарастване  броя  на  хора със свободни професии и временната работа по определени проекти. Самите фирми все по-често  разрешават на служителите си да работят от вкъщи като допълнителен бонус,повече свобода и удобство.  Има и моменти, когато човек е неразположен, или заразен, но може да работи от дома си, като същевременно предпази колегите си и е полезен. Работата у дома подпомага продуктивността, особено, когато има нужда от важни стратегически решения.", обяснява специалистът.

Според Радостин Кирилов, домът е най-важната зона на човека. "Самият факт, че работим ни дава стимул да сме позитивни и да не се чувстваме изолирани или подтиснати. Не на последно място е и новината, че по този начин сме с хората, които обичаме по-дълго време." Все пак той уточнява, че работното място трябва да е подредено по такъв начин, че човек да се чувства спокоен и необременен. "В този смисъл трябва да имаме кът, където да можем да се концентрираме. Осигурете си също и приток на светлина. Най-добре е тя да е естествена – по-възможност прозорец, за да гледаме през него. Това помага психологически да се чувстваме свободни, а не притиснати и ограничени в пространството.", допълва Кирилов.

Според него е важно да има подходяща светлина и ако може тя да не е фронтална или зад работното пространство. "При единия случай тя би ни заслепила, в другия – би дала отражение на монитора. Най-добре е осветлението да е странично и да не попада директно в монитора. Светлината се препоръчва да е естествена, а ако няма прозорец – задължително трябва да има подходяща настолна лампа. Осветлението е много важно във физиологичен и в психически аспект за нас. Помага за правилната настройка на организма ни за определени типове дейности в ежедневния ни режим.  Друга причина работната повърхност да е достатъчно добре осветена е за да може лесно и безпрепятствено да боравим с работните си аксесоари – мишка, клавиатура, средства за писане, които трябва да са в близост.   Столът да е ергономичен и удобен а работната маса да  ни е на правилна височина. Най-добре е, ако е с регулируема височина. Трябва да имаме пространство за свободното движение на краката си. ", коментира още той.

По думите му, компютърът трябва да е на разстояние в зависимост от големината на монитора и размерите на работната повърхност: "Хубаво е да си осигурим достатъчно пространство за всички аксесоари и за движение . Добре е да се оборудваме за дълго седене.  Ергономичните аксесоари, като например подвижна стойка за монитора  или за лаптоп ни, която помага да регулираме височината и  наклона така, че да ни е удобна както видимостта, така и позата ни, докато гледаме в екрана или пишем."

Не бива да забравяме и да сме активни, дори стоейки си у дома. Според Радостин Кирилов това стимулира мозъка и помага за съсредоточаването, както и да намалим неизбежните болки в мускулите и ставите от заседяване. "От голяма важност е да не забравяме да ставаме често от стола. В помощ биха били регулируемото бюро и регулируемият на височина стол, с които можем да сменяме позата си от седнало в изправено, в полуседнало до полуизправено положение на различни етапи от работата (например през 15, 20 минути).

Тук е моментът да акцентирам и върху значението на подходящ офис стол - най-важното за него е да осигурява динамично движение и да спомага за свободно и често сменяне на различни пози. Гръбнакът да е изправен, да няма изкривяване или отпускане. Това се постига, когато столът може да се регулира по различни начини – на височина, в дълбочина (движение на седалката напред и назад), когато могат да се движат и подлакътници, на които опираме ръцете си,  промяната на наклона на облегалката."

Специалистът допълва, че има и специални фитнес аксесоари, които са адаптирани за работна среда, като движеща се пътечка, която да поставим пред височинно регулируемото бюро или  табуретки с триизмерно движение. Ако човек има малки деца, игра с тях е прекрасен начин за раздвижване вкъщи, за малка почивка  и удоволствие, което разнообразява и мотивира. Когато работим от вкъщи, понякога се унасяме в работата и забравяме, че работното време отдавна е свършило.

Радостин Кирилов коментира и, че човек има няколко режима на активност през денонощието. "Трябва да внимаваме да не оказваме прекален стрес върху организма си и да преминаваме от активния дневен работен режим, който е с повишен адреналин, към режим почивка в нормалните за организма ни часови граници. Както споменах, при работата от вкъщи  понякога  се увличаме в работата си и продълкжаме прекалено много време. Съветът ми е след 18 – 19 часа да се откъсваме от работата, за да сме отново бодри и мотивирани през следващия работен ден. "

По думите му, по света хората у нас знаят как да се грижат за себе си. По света има още по-отчетлива тенденция за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Capital преди 4 години
Не беше ли Семейството е там където си и ти?
1
0
 
3
 
! Отговори
демокрад преди 4 години
Сериозно? Офисът не е само човекът, това са и много други неща, например документите. Хайде пробвайте да работите от вкъщи, и в същото време да подадете електронно документите за натоварения контейнер за износ ... Хич не става, щото требе и контейнера да се пломбира, и митницата да минеш на живо, и т.н.