Нова опасност: Предозиране с витамини заради COVID-19

Това е опасно особено при бременни, коментира медик
15 апр 2020 17:37, Петя Славова
7
Нова опасност: Предозиране с витамини заради COVID-19
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не трябва да се предозира приемът на витамини и имуностимуланти при бременни и новородени, заради страх от коронавируса. Това каза пред БТА д-р Донка Узунова, началник на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ "Шейново" и председател на Контролния съвет на Българската асоциация по неонатология.

Според д-р Узунова няма нужда от промяна на хранителния режим при бременните жени. Съществуват вреди при предозирането на витамини и микроелементи, като витамин С, витамин Д, селен, цинк, които се препоръчват напоследък. Приемът на всичко това се осъществява и с балансираното хранене.

Тя препоръчва бременните да не дезинфекцират с хлорсъдържащи препарати в домашни условия, заради опасността от отделяне на свободен газ. Не се препоръчват и тези със спирт. Подходящо е всичко на сапунена основа и четвъртични амониеви съединения, както и препарати на кислородна основа.

Стандартните грижи за отглеждане са достатъчни за новородените, със строго спазване на личната и битова хигиена, смята тя. Не се препоръчват имуностимуланти, защото все още лекарите не са наясно с имунните механизми, с които имунната система реагира срещу вируса и едновременно с това срещу собственото ни тяло. Задължително е да се избягват контактите с лица, които не са пряко ангажирани с детето всеки ден.

Според д-р Узунова отлагането на имунизациите с няколко месеца не е проблем, но ще бъде неудачно за по-дълъг период от 6 месеца. Така децата ще бъдат лишени от имунна защита срещу познати и предотвратими заболявания, тъй като те в момента са поставени в среда с повишена опасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато човек е *** той винаги ще намери начин да се самонарани без значение има ли вируси или не така че писането на статии по тази тема е безмислено начинание.П.П. Тези които си мажат ръцете със спирт по цял ден скоро ще разберат колко са прости.
4
0
 
11
 
! Отговори
Asparuh преди 4 години
То някой изпиха витамини за 10г. напред ама да имаш мозък това не значи че функционира.
3
5
 
12
 
! Отговори
бургазлия преди 4 години
Всяка вечер се дозирам със 100 гр. бургаска мускатова и 300 гр. домашно мерло !!Чувствам се перфектно !!
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да -за бременните прекалено приемане на витамини не е добре, но за другите вит. С в гляма доза ,но РАЗДЕЛЕНА на няколко малки е доста добра защита.
1
3
 
14
 
! Отговори
Бандит преди 4 години
Светът е голям и опасности дебнат отвсякъде....