Увеличават се лихвите и самоучастието при жилищни кредити

Реакциите на банковата система са нормални в сегашната ситуация
15 апр 2020 14:08, Ния Христова
32
Увеличават се лихвите и самоучастието при жилищни кредити
Повишават се средните лихвени проценти и процента на самоучастие при жилищни кредити. Тези реакции на банковата система са нормални в сегашната ситуация. По-важното е банките да не спрат да кредитират, заяви Георги Заманов, член на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на Алианц Банк България, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria
 
"Ниските лихви се връщат към нормализиране и при останалите видове заеми, като се наблюдава увеличение с между 0.25% и 0.5%". 
 
Заманов обясни, че за Алианц Банк България процентът на самоучастие при финансиране покупката на жилище е увеличен с 5%.
 
Гостът уточни, че за досегашните клиенти на банките няма да има промяна в условията по договорите. 
 
"Заради свръхликвидността лихвите по депозитите може да очакваме да се запазят на досегашните нива в рамките на 6 до 12 месеца, но с времето и при тях може да се види покачване". 
 
Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
10
 
! Отговори
Хлебар преди 4 години
До БРОКЕРГлад ще има, но за ХЛЯБ, а не за ЮТОНГ!
28
0
 
13
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До БРОКЕРБрокерче, усещаш глада. При 95% със собствено жилище от населението глад за апартаменти няма как да има. Ще има глад за работа, продажби поради спешна нужда от пари, продажби от ЧСИ, продажби от инвеститори на зор. А ненужните от пазара ще изпаднат първи. Познай кои са. Говоря за едни хода дето искат 3% защото са ме завели на оглед.
27
11
 
2
 
! Отговори
БРОКЕР преди 4 години
Спад в имотите ще има естествено!Да му мислят всички онези, които са се набълбукали с дървени пости.Първи надолу по пързалката са панелките, ще ги последват онези по ливадите и накрая са ваканционните тояги.Който е инвестирал разумно, в ново строителство, на стратегическо място, с изградена инфраструктура, ще получи повече. Защо повече?Защото всяка една криза обезценява хартийките - пари,а се печатат и още. А жилища не се строят в момента.Винаги е имало и ще има глад на пазара,за добри имоти
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мен, да продължа. А сума ти безработни, на които няма да им трябва квартира, щото нямат работа? А апртаментите, дето ги даваха на нощувки, вече без туристи? А апартаментите със самотни пенсионери, които се ще "освободят" покрай вируса? Та тези жилища, от които няма приходи, те няма ли да излязат на пазара? Аз лично чакам да си купя имот в чужбина покрай кризата, и не само аз. А тези коптори в поляните, строени от ***, въобще не ме интересуват колко ще струват, щото не стават за живеене.
25
1
 
6
 
! Отговори
Голямата Депресия преди 4 години
Кризата е факт !!!!! Чака ни Глад и Мизерия !!!! Имотния балон се спука !!!!
24
2
 
5
 
! Отговори
Кризата е факт преди 4 години
Кризата е факт !!!!! Чака ни Глад и Мизерия !!!! Имотния балон се спука !!!!
23
0
 
10
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Мдааам. Къде са сега брокерчетата дето обясняваха че имотите няма да паднат. При затегнати условия за кредитиране и по-високи лихви ще отпаднат много купувачи. От друга страна тази година и началото на другата ще приключат много проекти, за които няма продавачи. Минималният срив ще е 10-20%.
22
0
 
5
 
! Отговори
Банкер Мравкодиев преди 4 години
НИЙ Банкерите мислим за доброто на хората!!
21
2
 
10
 
! Отговори
Перничанин преди 4 години
До РЕНТИЕРКарантината и да свърши, кризтата и игрите на глада едва сега започват. Така, че успех с наемателите. И дано си плащат сметките, та да не се наложи да им плащаш ти, че живеят у вас ;)
20
10
 
2
 
! Отговори
РЕНТИЕР преди 4 години
Бате... не ми бери грижа ти на мене. Колкото и дълбока криза да дойде, ще изплувам. Ще изплувам, защото има какво да продавам. Може да продавам без печалба, мога и на себестойност да продавам. А мога и на загуба да продам нещо и пак ще ми останат няколко... които са ми вече изплатени. След месец ще свърши карантината и всички селRни, отново ще заприиждат в Софето. Мисли по-добре тези, които ако не бачкат днес, няма да има какво да си сложат на трапезата утре.
19
2
 
7
 
! Отговори
Перничанин преди 4 години
До РЕНТИЕРБате, ще ти плащат лихвите наемателите, ако намериш такива. Хората масово се изнасят от София към родните си места, а тези които все още са на работа в С-ф вече търстят квартири в Перник щото са 3 пъти по евтини.
18
1
 
15
 
! Отговори
Гладен Брокер преди 4 години
Агенциите за недвижими имоти къде се изпокриха? Взеха да ми липсват платените им статийки за стабилност на имотния пазар и атрактивните цени на картонените кутийки, наречени от тях "жилища".
17
2
 
4
 
! Отговори
Х. преди 4 години
"Заради свръхликвидността лихвите по депозитите може да очакваме да се запазят на досегашните нива в рамките на 6 до 12 месеца, но с времето и при тях може да се види покачване".Дали? От средата на март една банка це це бе махна лихвата на всички видове спестовни сметки. Та не знам.
16
0
 
9
 
! Отговори
таксиметаржия преди 4 години
Искаме евтини жилища! Не искаме КРЕДИТИ!
15
0
 
35
 
! Отговори
ГОЛАТА ИСТИНА преди 4 години
Сега се видя, че всичко е постановка.FB е пълен с "чупки в кръста", моренца, коли, скъпи телефони и дрешки.Карантината е точно от 1 месец в България, а всичко живо реве. Е, к'во...? Не можете да избутате месец - два ли?Какви са тези псевдо бизнеси, без оборотни средства?За къшей хляб няма, ама трябва да се покажем с новите слънчеви очила и парфюми. Пийте си сега парфюмите и си яжте луксозните телефони.Жалка картина...!
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НеикономистАз не помня българска банка да е била на загуба при която и да е криза в последните 15 години - в най-лошият случай им намалява печалбата (изключения на умишлено фалираната КТБ няма да коментирам).2009-та - по света масово фалират банки (дори в ЕС), а на нашите им пада печалбата (разтърси се за финансови новини в нета). Тоест нашите банкери никога не губят. Затова лихвата по депозитите може да е отрицателна, ама по кредитите ще е над 5-8%, че да има за новите коли на шефовете.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
значи при ниските лихви със зор ги давахте, а сега хептен като няма кой да взима ще им праскаме по-високи лихви... еваларка, желязна логика :)
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КатетоКате, да беше собственик с един апартамент, събрал последните стотинки да си купи желаният апартамент в София - да те съжаля. Ама ти си инвеститор. Е, няма как да ми е жал - инвеститорът си смята рисковете и си ги поема сам.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верно? В цял свят свалят лихвите, щото знаят какво е да се набуташ с непродаваеми имоти, ама у нас ги качват. Познайте, къде капиталът на банките се държи от мутровластта.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В условията на криза със сигурност ще се качи ОЛП до края на годината и поле дефолтите по големи и неразумни ипотечни заеми ще е въпрос на време.